Точка зору

Цінові тренди на ринку кукурудзи

Марія Колесник
експерт аграрного ринку, заступниця директора ProAgro Group

Україна є четвертим світовим експортером цієї культури. Тому треба розуміти, що за умов внутрішнього споживання на рівні 17,5% світова кон’юнктура буде основним ціноутворювальним чинником на українському кукурудзяному ринку, незалежно від базису поставки.

Перше, на що реагуватимуть світові ринки, – це прогноз виробництва кукурудзи в Сполучених Штатах і його коригування найближчими місяцями. Так, у своєму листопадовому прогнозі USDA вже знизило власну оцінку як посівних площ під американською кукурудзою, так і її потенціалу, що призвело до скорочення прогнозу виробництва на 3 млн тонн, у порівнянні з жовтнем поточного року. Водночас, світові аналітики все ще сподіваються, що підсумковий обсяг американського виробництва буде значно нижчим за останній прогноз USDA, бо польові дослідження показали суттєво нижчу врожайність по країні, ніж торік, та й погодні умови не є сприятливими для жнив.

Однак тут треба розуміти таке: Міністерство сільського господарства США завжди у своїх прогнозах виробництва для власної країни дотримується консервативного підходу. Якщо американські аналітики побачать, що реальний стан речей суттєво відрізняється від їх попередніх прогнозів, то свої подальші оцінки вони коригуватимуть поступово. Таким чином, у разі підтвердження даних польових обстежень остаточне коригування показника виробництва ми побачимо у звітах не раніше лютого наступного року. Також варто враховувати ситуацію, що склалася на внутрішньому ринку кукурудзи в Сполучених Штатах, де через політику ЕІА малі підприємства з виробництва етанолу або закриваються, або частково скорочують власне виробництво. Це може частково нівелювати потенційне зниження обсягів виробництва, залишивши тиск на світові ціни на високому рівні.

Другим чинником, на який варто зважати, – це обсяг виробництва зерна в країнах ЄС. Так, поточного року ми стали свідками різкого збільшення обсягів виробництва пшениці до 153 млн тонн проти 136,8 млн торік. Як наслідок, очікуваний імпорт кукурудзи до Європейського Союзу знизиться з 24,8 до 21 млн тонн, що є вкрай несприятливим дзвіночком саме для України. Відповідно до інформації Eurostat за 2018/19 МР (липень/червень), імпорт кукурудзи до країн ЄС з України становив 14,54 млн тонн, а це 64% його загального обсягу. З нашого боку статистика ще більш разюча. Так, відповідно до офіційної інформації експорт кукурудзи з України до ЄС в сезоні 2018/19 МР становив 16 млн тонн, тобто 53% загального обсягу. Отже, для нас Європейський Союз є одним з основних напрямків торгівлі кукурудзою, й зменшення обсягів його закупівель також може вплинути на ціни.

Нині прогнози виробництва кукурудзи в країнах Європи весь час зменшуються, що може частково поліпшити ситуацію з цінами на ринку. Зокрема, влітку Європейська Комісія оцінювала майбутній урожай кукурудзи в країнах ЄС на рівні 69,5 млн тонн, а у вересні скоротила його до 66,7 млн тонн зерна, що трохи вище за останню оцінку аналітиків IGC. На думку американських аналітиків, оприлюднену в листопаді виробництво кукурудзи у Європейському Союзі в сезоні 2019/20 МР становитиме ще менше — 64,56 млн тонн зерна, а аналітики Зернової Асоціації Coceral ще у вересні скоротили свій прогноз на 1,3 млн тонн — до 61,6 млн відповідно.

І на останок — не слід забувати про країни Південної Америки. Так, в Аргентині та Бразилії вже другий сезон поспіль очікуються рекордні обсяги виробництва кукурудзи — 50 та 101 млн тонн відповідно. На відміну від українських фермерів, більшість аргентинських виробників кукурудзи продали своє зерно на пікових цінах, а отже, під сезон 2019/20 МР вони планують розширення посівних площ, що може стати причиною ще вищого виробництва наступного року. Так, відповідно до останнього прогнозу аналітиків BAGE, посівні площі під кукурудзою в Аргентині зростуть до 6,4 млн гектарів і поточні темпи сівби випереджають минулорічний показник. Це додатковий чинник цінового тиску для другої половини сезону, а отже, нам залишається сподіватися тільки на виникнення погодних негараздів у цьому регіоні.