Точка зору

Чому ми під Одесою вирощуємо виноград за італійською технологією

Дмитро Остапенко
засновник компанії «Грін Технолоджі»

Зі столового винограду італійці – перші в Європі. Як за врожайністю, так і якістю товару. Саме тому ми, створюючи наше господарство, вибрали у якості партнерів садівників з Італії. Перш ніж вибрати їхній досвід, я відвідав Грецію та Іспанію, які теж у першій трійці цього напряму.

Італійський підхід мені здався найефективнішим і найзручнішим для нас. У них практично на всіх сортах виходить щонайменше 50 т/га. Такого, на жаль, поки що ніхто не може добитися. За вологістю повітря одеський регіон майже співпадає з півднем Італії. Так, звичайно, температури у них значно вищі, але за правильного підбору сортів та якісного догляду ми отримуємо врожай лише трохи пізніше, але він нічим не гірше, ніж в Італії. 

Крім того, ми маємо значну перевагу перед імпортерами – нам не треба витрачати час і гроші на доставку. Тобто ми можемо швидше дати таку ж продукцію, як в Італії, за найнижчою ціною та свіжою. За кілька годин після збирання наш виноград буде вже на полиці, а з Італії чи Туреччини лише дорога займає п’ять-шість днів. У нас є ще одна перевага перед півднем Італії – у них вегетація починається раніше – наприкінці лютого, коли дме теплий вітер. Проте бувають роки, коли після цього, у середині березня вдаряє мороз, тоді виникають серйозні проблеми на виноградниках. А в нас вегетація починається наприкінці квітня – пізніше на півдні заморозків вже не буває. У цьому сенсі нашому винограду пощастило набагато більше, ніж італійському. Заморозки можуть торкнутися лише нашого персика – на початку чи у середині квітня. Для винограду під Одесою залишається також загроза морозної зими. Тому ми й обрали у італійців саме ті сорти та підщепи, які витримують температуру до мінус 18.