Точка зору

Безмитний імпорт стає серйозною проблемою для наших птаховиробників

Сергій Горлач
співзасновник агропромислової групи «Пан Курчак»

Війна порушила ланцюг постачання і збуту на ринку птахівничої продукції. Абсолютно всі підприємства певною мірою від цього постраждали.

Особливо відчутною для нас виявилася втрата експортних ринків. Через блокування портів ми не можемо експортувати той обсяг м’яса бройлерів, який постачали раніше.

Сьогодні втрата звичних логістичних шляхів змушує шукати інші транзитні лінії. Нині ми розглядаємо варіанти доставлення м’яса бройлерів через Румунію, Польщу, Німеччину – тобто через Балтійське і Чорне море. Від Волині до Балтійського моря ближче, ніж до Чорного.

Пошук нових шляхів збуту потребує часу, а поки місце українського виробника курятини на світовому ринку хтось займе. Швидше за все, це будуть бразильські птаховиробники. Та я впевнений, що ми втратимо свої позиції ненадовго, бо активно налагоджуємо новий ланцюг постачань і невдовзі зможемо знову стати провідним експортером.

Для українських виробників м’яса бройлерів експорт є важливою умовою нормального функціонування ринку, оскільки ми виробляємо більше продукції, ніж потребує український споживач. Вітчизняні виробники м’яса птиці вже скоротили обсяги виробництва щонайменше на 30%, та, попри це, пропозиція на ринку все ще перевищує попит.

Нещодавно українські виробники аграрної продукції отримали серйозну економічну підтримку від уряду Великої Британії. Країна вже скасувала квоти на експорт української продукції, зокрема м’яса птиці. Хоча угода про вільну торгівлю між Великою Британією та Україною щодо скасування мита на певну аграрну й промислову продукцію мала набути чинності лише 2023 року.

Скасування мита Великою Британією дасть змогу нашим виробникам наростити присутність на зовнішньому ринку. Це перший такий серйозний крок для підтримки українських виробників. Туди зможуть постачати продукцію лише підприємства, які пройшли сертифікацію. За моїми даними, це тільки дві компанії: МХП і «Пан Курчак». Нині лише вони можуть постачати м’ясо птиці до країн Євросоюзу (там поки ситуація з квотами й обсягом постачань м’яса птиці не змінилася).

Сьогодні важливим для українських виробників тваринницької продукції є скасування ввізного мита та ПДВ для імпортної продукції. Я розумію логіку дій Кабінету Міністрів: у березні це важливо було для того, щоб продовольчі товари могли швидко, без подорожчання надходити до України. Забезпечували продовольчу безпеку країни, тому і спростили процедуру ввезення. Це було швидке й ефективне рішення. Проте такий крок корисний тільки в короткому проміжку часу. Оскільки тривале ввезення імпортної продукції без мит і ПДВ робить неконкурентоздатними вітчизняних виробників харчової продукції, бо ми реалізуємо нашу продукцію з 20% ПДВ.

Українські виробники аграрної продукції, зокрема м’яса птиці, можуть повністю забезпечити потреби внутрішнього ринку, навіть із надлишком. Тому імпорт тваринницької продукції з нульовим митом для наших виробників птахівничої продукції стає серйозною проблемою, негативні наслідки якої, якщо нічого не зміниться, ми невдовзі відчуємо.

Умови для конкуренції повинні бути однаковими, інтереси вітчизняних виробників тваринницької продукції сьогодні також слід враховувати. Тож я сподіваюся, що скасування ввізних мит було тимчасовим заходом, і невдовзі питання імпорту врегулюють.