Точка зору

Базові питання продовольчої безпеки

Олена Синюта
журналіст

Реалії України спонукають сьогодні до трансформацій не лише локальний ринок. Світ чутливо реагує на всі ті турбуленції, що принесла з собою повномасштабна воєнна агресія росії, ретельно вираховуючи баланси. Та, схоже, прискорення євроінтеграційних процесів, про які сьогодні не говорить хіба лінивий, – це не тільки можливості для українського бізнесу, а, передусім, висококонкурентні виклики. Чи під силу таке перспективному малому підприємцю? Чи мають для цього достатньо коштів продовольчі стартапи? Чи впораються самотужки ті, хто донедавна послуговувався допомогою трейдерів? Звісно, результат залежить від величезної кількості нюансів. Утім, хто сказав, що вихід на європейські ринки – це така вже неможлива мета? Відповідність найвибагливішим стандартам світу починається зі знань про ці вимоги. Скажімо, а в агропродовольчому сегменті – це дотримання встановлених у ЄС вимог щодо безпечності продукції. І що ефективніше запроваджуватимуть виробники базові засади продовольчої безпеки, то вищою буде їх готовність до сертифікації за міжнародними стандартами та ширшими можливості.

Стосовно ефективної адаптації – найкраще реагують на зміни середовища й кон’юнктуру ринків галузеві об’єднання. А ще краще – неформальні мережі фахівців. Саме сучасні мережеві структури, їх прискорене формування і розвиток, як показує досвід інших країн, сприяють зростанню темпів модернізації галузевої економіки.  У них сумарно більше ключових компетенцій, тож і конкретні проблеми вдається долати швидше та суттєво дешевше. Так само мережа дає більше можливостей набувати нових знань та ділитися ними. Учасники мережі ненав’язливо підвищують економічну і фінансову спроможність один одного, підтримують цінову політику, яка убезпечує учасників від демпінгу, надає продуктам та послугам додану іміджеву цінність, грає для них роль маркетингового каналу високоякісних продуктів, захищає об‘єкти інтелектуальної власності. І навіть ще більше – дозволяє «всім миром» долати корупцію, очищати ринок від тих, хто фальсифікує документи про безпечність і якість української продукції і тим самим завдає шкоду всьому загалу вітчизняних виробників. Тому й зветься тренерська мережа КДК – «Компетентність долає корупцію».

Тренерська мережа не стоїть на місці, навіть під час війни вона нарощує людський і соціальний капітал, поєднуючи різні компетенції, професійні навички, кваліфікацію та зв’язки. Зокрема, зробити перші кроки до європейських стандартів амбітний український підприємець тепер має нагоду у Школі харчової безпеки Food Safety School. Ця школа народилася як внутрішній проект тренерської мережі завдяки підтримці, який ГО «Аналітичний центр «Аграрного союзу України» – організація, яка є членом національних євроінтеграційних платформ та технічно підтримує функціонування мережі КДК, отримала в рамках схеми регрантингу FSTP Форуму громадянського суспільства Східного партнерства за фінансової підтримки ЄС.

Мережування тренерів в агропродовольчому секторі, вже дало українському бізнесу цілу систему якісних тренінгів і консультацій для охочих вивести свій бізнес на міжнародні обрії. Але не тільки фахівці галузі, але й виробники харчової продукції, на всіх ділянках від лану до столу, тепер мають змогу долучилися до мережі для взаємного обміну знаннями й досвідом, отримання послуг з сертифікації, декларування доброчесності, залучення фінансів. Але це вже інше професійна мережа – спільнота доброчесних операторів ринку харчових продуктівFairFood-Ukraine. 

З ким надалі працюватиме закордонний партнер – з окремою компанією, якій доведеться вірити на слово про її компетенції, чи з представником фахової мережі, що активно спілкується з колегами і знає хто є хто в галузевій бізнес-спільноті? Кому нададуть кошти донори – окремому аматору, чи тому, хто підтримує профільну комунікацію, добре володіє питанням і має тісні зв‘язки з цільовою аудиторією? Зрештою, чиї продукти радше купуватиме споживач – виробника, який сам по собі декларує дотримання стандартів чи того, чиї зусилля на задоволення вимог споживача добре знають і підтримують колеги по мережі? Мережа – це ефективний інструмент підвищення конкурентоздатності професіоналів на ринку, механізм прискорення розвитку… І хоч як складно їх запроваджувати в охопленій війною країні, базові питання продовольчої безпеки стають засадничими. Перемога на цьому фронті – це потужний внесок бізнесу у наближення Перемоги України.