Точка зору

Аграрна злободенність: час для змін

Марія Колесник
заступниця директора ProAgro Group

На сьогодні є кілька основних теорій і моделей подальших кліматичних змін на планеті. Попри деякі суперечності, кожна з них отримала певне підтвердження своєї дієвості протягом останніх років. Однак реальні зміни відбуваються так швидко, що прогнози вчених весь час вимагають свого кардинального оновлення та коригування. Виходячи з цього, в більшості сільгоспвиробників у світі на початку кожного сезону постає слушне питання: які ризики на них чекатимуть цього року та яким чином їм варто вибудовувати свої бізнес-процеси, аби мінімізувати їх негативний вплив.

Як це не прикро, але формальне дотримування роками вивірених технологій сьогодні вже не може гарантувати сталий прибуток навіть за умов сприятливої ринкової кон’юнктури. Якщо уважніше придивитися до України та на ті проблеми, на які наражалися наші аграрії останніми роками, то для південних і східних регіонів це насамперед посуха. З роками вона стає все тривалішою та інтенсивнішою — її початок поступово зсувається в деяких районах навіть до середини весни, а кінець — до середини осені.

Фактично подібні погодні умови вимагають від виробників повної зміни як технологій виробництва, так і сівозміни. У першу чергу варто переглянути сортову базу й обрати ті гібриди традиційних культур, які будуть краще себе проявляти в нових умовах. Утім, у найкритичніших регіонах вийти із ситуації простою зміною сорту вже буде доволі складно. Тут слід зосередитися на пошуку культур, що здатні витримати такі жорсткі погодні умови або зважитися на інвестиції в зрошувальні системи. З іншого боку, частина західних регіонів усе частіше потерпає від дощів, що також призводить до суттєвих фінансових втрат.

На жаль, мінливість погоди — один із найменш керованих ризиків сучасного агровиробництва. Дрібні виробники, котрим банально бракує вільних грошей і прогнозної інформації, часто коригують свої плани й технології вже під час сезону. Втім, потенційних бонусів від такого підходу зазвичай менше, ніж збитків. Тому рекомендується концентруватися на певних аспектах свого господарювання, залучаючи як досвід попередніх поколінь, так і новітні підходи.

Отже, якщо влітку у вас останніми роками переважно посуха, то без змін сортової бази, а, можливо, й переліку культур вам не обійтись. Якщо ж поля розташовані в регіоні, що потерпає від дощів, то на часі перегляд методології внесення ЗЗР і мінеральних добрив (з урахуванням цього погодного аспекту). Кліматичний ризик загалом є доволі складним, тому й загального рецепта для його запобігання наразі не існує.

Водночас найскладніше здолати наслідки кліматичних змін дрібним виробникам, бо як зрошувальні, так і іригаційні системи вимагають значної кількості грошей, а в деяких випадках і допомоги з боку держави. Без підтримки також вкрай важко боротися з повінню та перезволоженням.