Елеватор

Жорстка конструкція з м’яким характером

Жорстка конструкція з м’яким характером

Сушарки Bonfanti не потребують конструктивних змін, хоча місце для їх удосконалення завжди знайдеться.

 

Зернові сушарки Bonfanti вже протягом 10 років успішно працюють в багатьох регіонах України. Перші сушильні установки цього італійського виробника були встановлені в Одеській області на підприємстві поблизу міста Татарбунари, в Черкаській області в Маньківському районі, а також на заході країни — в Новоселицькому районі Чернівецької області. Слідом за «першопрохідцями» сушарки Bonfanti почали з’являтися в інших регіонах, причому щороку їх будівництво збільшувалося. На сьогодні в Україні працюють уже понад 120 цих надійних і ефективних машин. Минулий рік український ринок для компанії Bonfanti, що виготовляє тільки сушильну техніку, виявився одним із найуспішніших. Кількість її клієнтів зросла, до їх кола долучилися такі потужні виробники, як «Королівський смак» й «УкрПромІнвест-Агро». Конструкція сушарок Bonfanti є добре продуманою, тому протягом кількох десятиліть вона лишається майже незмінною. Проте виробник постійно вдосконалює окремі елементи своїх машин, роблячи їх роботу продуктивнішою, а керування й обслуговування — простішим і легшим.

 

Автоматика розумнішає

 

Про новації, які були втілено в сушарках Bonfanti останнім часом, компанія розповіла на нещодавній виставці «Зернові технології» в Києві. Найперше виробник звернув увагу на програму комп’ютерного керування, що використовується в сушарках Bonfanti вже 23 роки. Хоча ядро програми й донині є тим самим, програма постійно оновлюється з тим, щоб бути зрозумілішою та зручнішою для користувача. Остання версія, яка керує сушарками сьогодні, має 10 сторінок, на кожній із яких можна легко обрати потрібні функції та режими роботи.

 

Водночас блок керування отримав великий рідкокристалічний сенсорний дисплей: тепер він 12 дюймів по діагоналі, тому користуватися сенсорними кнопками на ньому стало набагато зручніше. На екрані в будь-який момент можна переглянути актуальні показники температури в будь-якій зоні сушарки, показники вологості зерна в цих зонах. Усе це дуже зрозуміло, просто, й керується буквально одним дотиком пальця.

 

Оператору достатньо обрати температуру сушіння, вхідну вологість зерна, натиснути кнопку «старт» і сушарка відповість йому «ОК». Надалі програма завантажить потрібний рецепт сушіння, задасть необхідні параметри обладнання, і машина почне працювати.

 

За бажанням всю інформацію з панелі керування можна вивести через стандартне мережеве з’єднання на монітори комп’ютерів у лабораторію, в офіс, щоб персонал елеватора міг у режимі реального часу спостерігати за роботою сушарки.

 

Окрім цього, сьогодні сушарки Bonfanti обладнують захистом, так би мовити від некомпетентного втручання. Тобто надати хибну команду машині можна, але вона її не виконає, бо в програму керування закладено алгоритм, відповідно до якого сушарка працюватиме коректно, або ж її роботу буде заблоковано.

 

Також із поточного року в сушарках Bonfanti з’явиться опція автоматичного калібрування датчиків вологості. Річ у тому, що досить часто ці машини по вологості висушеного зерна не збігаються з даними, визначеними лабораторно. Тепер узгодити результати стане простіше: для цього на моніторі пульта керування потрібно буде ввести певні коригування, і сушарка показуватиме ті самі дані, що й лабораторія. До речі, з 2016 року сушарки компанії обладнують датчиками вологості нового покоління. Вони не лише точніші за попередників — межа похибки лише 0,3%, а й більш надійні та мають подовжений термін роботи.

 

Врешті, з цього року сушарки Bonfanti самі повідомлятимуть операторів про необхідність очищення технологічних зон. Якщо раніше для цього на елеваторах оператори складали графіки очищення, скажімо, кожний тиждень чи два залежно від інтенсивності роботи, й перевіряли, чи не настав час чистити машину, то тепер вона сама повідомлятиме, скільки часу минуло від моменту попередньої чистки й скільки є до наступної, а також дасть знати, коли таку истку потрібно здійснити.

 

Більше надійності

 

Уже зазначалося, що компанія Bonfanti практично не вносить зміни в конструкцію своїх сушарок, бо їх надійність доведена роками експлуатації. Та певні вдосконалення не лише щодо їх «софту», а й «харду» теж є. Наприклад, відтепер сушарки обладнуватимуться додатковими датчики температури по всій її висоті. Завдяки цьому контролювати температурний режим стане можливо не лише в технологічних зонах загалом, а з «розбивкою» на кожний метр, що дозволить забезпечити якісніше сушіння. З цією метою останні 3 роки Bonfanti ставить на свої сушарки більш якісні та функціональні пальники, які є серцем кожної установки. Пальники продукують тепло, завдяки якому сушиться зерно, й тому до них прикута найбільша увага конструкторів компанії. В потужних моделях пальники тепер стали ширшими й вищими, що дозволяє оптимізувати розподіл полум’я. Також використовуються «розумніші» пальники, тобто пальники з моделювальним сервомотором, який регулює подачу кількості газу для того, щоб сушарка спочатку могла почати, а потім наростити й стабілізувати процес сушіння. Тобто якщо в попередніх моделях сушарок багато років тому був вибір лише між двома язиками полум’я — великим і маленьким — то тепер сервомотор подає на пальник той обсяг газу, який потрібний для роботи сушарки саме у цей момент.

 

Виробник також посилив внутрішню частину сушарки, зробив міцнішими ребра жорсткості, завдяки чому вони стали ще надійнішими й довговічними. Також на сушарки Bonfanti почали встановлювати систему іскрогасіння: хоча особливої потреби в ній немає, бо машини є цілком захищеними від займання, втім, виробник виконує всі вимоги із забезпечення пожежної безпеки свого обладнання.

 

Ще варто додати, що останні кілька років виробник утеплює зовнішні стінки своїх сушарок металевими панелями з внутрішніми повітряними камерами. Коли ви бачите білі стіни сушарок Bonfanti, то це саме ці сушарки останнього покоління, в теплоізоляції використано так званий «повітряний кожух», який дозволяє максимально зберегти тепло всередині сушарки й не гріти навколишнє середовище.

 

До того ж усі сушарки Bonfanti дуже ощадливі до тепла й мають систему подвійної його рекуперації, тобто повторного використання. Вперше тепло відбирається з повітря, використаного в сушильній камері, а вдруге воно відбирається в зоні охолодження вже висушеного зерна. Фактично в котлі лише вперше нагріває холодне повітря ззовні, а вже надалі до робочої температури доводиться тепле повітря, яке циркулює в сушарці.

 

Завдяки повторному використанню тепла сушарки Bonfanti є одними із найбільш економічних на ринку. Виробник гарантує, що на зниження вологи на 1 т/% машина витратить лише 1,02 куб. метрів природного газу, і прописує це в технічних документах до неї. Максимально сушарки Bonfanti можуть зняти 26% вологості по кукурудзі, висушуючи її з 40 до 14% за один прохід. Сушарки Bonfanti є одними з найнадійніших на ринку. Виробник упевнений в належній роботі своїх машин, завдяки чому надає їм повну гарантію строком на 2 роки. Крім того, окрема гарантія надається на металеві конструкції — вона становить 30 років. В Україні є склад запасних частин до машин виробника й працюють шість сервісних центрів, а усунення поломок зазвичай триває не більше як добу. Втім, у 95% випадків для відновлення роботи сушарок Bonfanti втручання ремонтників не потрібне, оскільки неполадки усувають користувачі самостійно після консультації зі спеціалістами сервісної служби в телефонному режимі.

 

 

Марк Бєлявцев

журнал “The Ukrainian Farmer”, квітень 2018 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ