Агромаркет

Зелена техніка для кормового клину

Зелена техніка для кормового клину

Оптимізувавши процес кормозаготівлі, фермерське господарство «Світанок» поліпшило умови для власного молочного виробництва.

 

Можна довго дискутувати про бізнес-моделі й оптимізацію процесів господарювання, та найкращий аргумент для господаря — ефективність. Принаймні, що зручнішою, потужнішою й продуктивнішою буде техніка, то більше шансів у сільгоспвиробника спростити собі життя в гарячий сезон збирання врожаю та заготівлі кормів. 

 

«Керує комп’ютер, а я підкермовую…»

 

– Якщо комбайн хороший, то різниці, що збирати — зерно чи траву, — немає жодної: електроніка й автоматика самі все роблять, — каже комбайнер Андрій Мандалина. — Я лише дивлюся, щоби правильно добавки бризкали та йшов тоннаж, і підкермовую. В деякі дні доводилося працювати й по 10 годин, і більше, але фізично у цій машині не виморюєшся. В кабіні зручно, працює кондиціонер. На кукурудзі, коли рядки рівні, комбайн веде автопілот, а от на валках, які йдуть нерівно, треба трохи рулити. Труба вантажить сама, камера бачить кузов і прямо туди спрямовує зелену масу…

 

На жатці двічі на день заточуються ножі, але цим також керує комп’ютер, я лише натискаю кнопку. Переходячи з трав на кукурудзу, жатку треба поміняти. Оце зараз причеплений трав’яний підбирач, а на кукурудзу буде шестирядна жатка й плющилка. Проте замінити їх дуже просто: цю відчепив, ту причепив — 30 секунд. Механізатор, котрому раніше доводилося працювати на сучасному зерновому комбайні, а ще раніше — на «Ниві», знає ціну хорошій техніці. Тож із величезною відповідальністю кермує новеньким кормозбиральним «Джон Діром-8300 і» на ланах ФГ «Світанок», що вже понад 17 років господарює в Оржицькому районі на Полтавщині.

 

Коровам — корми, заводу — молоко

 

Окрім обробітку 5000 га землі (основні культури в сівозміні — ріпак, кукурудза, соняшник, пшениця, а також ячмінь озимий і ярий, соя, горох) із 2013-го «Світанок» інтенсивно розвиває молочне тваринництво. Як розповідає директор і засновник агропідприємства Микола Горб, за неповних п’ять років загальне поголів’я молочної ВРХ виросло до 2200 голів, з яких 1050 — дійне стадо. Щодня 20 т молока вищого ґатунку з ферм «Світанку» переробляють на власному молокозаводі (його цільномолочна продукція добре відома на Полтавщині та за її межами під торговою маркою «Зарог»). 

 

Своїх корів «Світанок» повністю забезпечує кормами власного виробництва. Кормовий клин у господарстві чималенький — мало не чверть земельного банку, що є в обробітку господарства. Цьогоріч, зокрема, вирощують 220 га люцерни, близько 200 га тритикале й жита, 700 га кукурудзи. Також збиратимуть лугові трави, але це трохи згодом, як із луків піде вода. По кормових добавках господарство працює з компанією «Шауманн», шроти бере на «Королівському смаку», а також ось уже два місяці як розпочали додавати до раціону пивну дробину. Раціон протягом року стабільний, з ями. Лише навесні, тільки для молодняку, трохи розбавляють його зеленню — для вітамінізації.

 

«Хочу перейти на одну лінійку»

 

Оптимізувати процес кормозаготівлі господарству допоміг… град. Пригадуєте, як торік через центральні області пронеслася стихія — страшний град повибивав посіви, поламав дерева, а неподалік від розтрощеного елеватора компанії «НІБУЛОН» постраждали 2500 га кукурудзи ФГ «Світанок». 

 

Одержати з неї врожай було вже нереально. Тому було вирішено зелену масу підібрати й засилосувати. Оскільки відповідну кормозбиральну техніку взяли в оренду, силосування влетіло в копієчку. Тож, порахувавши всі за й проти, Микола Горб вирішив придбати для господарства власний самохідний кормозбиральний комбайн. 

 

«Спочатку шукав щось ”беушне”, — пригадує фермер, — для цього їздив у Німеччину, Англію, намагався вибрати, але врешті дійшов висновку, що треба брати нове. Бо, з одного боку, воно й технологічно буде попереду, а з іншого — як відомо, від якості кормів залежить 90% успіху у тваринництві. Визначалися між двома виробниками, одним з яких був „Джон Дір”. Кормозбиральна лінійка цієї компанії для України відносно нова й не так розкручена, як деякі конкуренти. Тому є перевага і в ціні. Проте я вже маю трактори й зернозбиральний комбайн „Джон Дір”, тож довіряю цій марці. До того ж хочу в перспективі відмовитися від різноманіття марок техніки в парку й перейти на одну лінійку — „Джон Дір”. Для нашої інженерної служби так буде зручніше, адже весь сервіс в одному місці. Я був у них на заводі, ознайомився з процесом виробництва. І врешті зупинився на цьому рішенні — взяти для себе комбайн „Джон Дір 8300”. Думаю, не прогадав. Бачив його в роботі — враження якнайкращі». 

 

Зручність. Потужність. Продуктивність 

 

В агропідприємстві дуже задоволені новенькою технікою. Ще б пак! Її головні переваги — зручність, потужність і продуктивність. Можна, скажімо, не виходячи з кабіни, натисканням кнопки змінювати довжину різання, норму внесення закваски. Є функція фотофіксації кузова вантажівки, щоб зелена маса не губилася. Тобто точність руху на 90% гону контролює автоматика, комбайнер втручається лише на початку і в кінці. Продуктивність комбайна відверто захоплює: за один тільки день зібрали 40 га (!) люцерни. «Накосили б і більше, — зауважує керівник господарства. — Однак питання в тому, як усе це встигатимемо втрамбувати в сінажних ямах. Тепер увага саме до закладання ям, бо в полі тепер усе робиться дуже швидко». 

 

У комплекті з комбайном фермерське господарство придбало кукурудзяну жатку та підбирач трав’яних валків. У перспективі є бажання докупити ще й трав’яну жатку, адже поки що збирають трави тільки роздільним способом двома агрегатами — косаркою та комбайном із підбирачем. Утім, для сінажування люцерни інакше й не зробиш, але для злакових трав жатка може знадобитися. 

 

На новому етапі виробничого розвитку «Світанок» повністю механізував збирання соковитих кормів. Тепер на черзі — добудова нового корпусу для молочного поголів’я й нарощення потужностей з укладання кормів на зберігання. 

 

 

Іван Обабич

газета “АгроМаркет”, червень 2018 року

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ