Агромаркет

Залатати «білі плями»

Залатати «білі плями»

Як уникнути порушень касової дисципліни, коректно задекларувати врожай і нарахування спецПДВ за минулі періоди.

 

Агропідприємства фактично зіткнулися з таким собі «рейдом» податківців, адже з кінця 2016 року активізувалися податкові перевірки для агропідприємств. Можливо, це пов’язано з тим, що тепер шукають «білі плями» в діяльності платників податків не місцеві податкові, а головні управління ДФС. Куди ціляться старі-нові перевірники, та як уникнути захмарних штрафів за результатами податкової перевірки?

 

Нестандартний підхід до перевірки каси

 

Майже в усіх агропідприємств є каса — це необхідний атрибут звичайної операційної діяльності будь-якого бізнесу. І здавалося, що може бути простішим: правильно складаємо документи по касових операціях, не перевищуємо ліміти по розрахунках, і все в нас тут в порядку. Втім, проста математика виявляється на практиці не такою вже й простою. Інспектори змінюють тактику і починають шукати не перевищення по лімітах (адже якщо такі є, то вони очевидні), а звіряти хто й коли підписував касові документи з даними по заявах на відпустки, табелями робочого часу. І ось тут виникає ситуація, коли бухгалтер по одних документах був у відпустці, а по інших — оприбутковував або видавав готівку з каси. Така неточність може коштувати вкрай дорого, адже штрафи за порушення касової дисципліни є одними з найвищих. В ситуації, що описана вище, податківці трактують таку «неточність» як неоприбуткування готівки.

 

Увага! Штраф сягає п’ятикратного розміру неоприбуткованої суми. Що більші суми проходять по вашій касі, то обережнішими й скрупульознішими ви маєте бути як до документів, що безпосередньо стосуються оформлення касових документів, так і до документів, що прямо не пов’язані з дотриманням касової дисципліни.

 

Як же «розрулити» ситуацію, коли по документах бухгалтер чомусь у відпустці, а по факту видавав, чи приймав готівку в касі?

 

Безлад із документами з праці, на жаль, поширене явище. Тому, якщо заява, накази по відпустці на відповідну дату у вас складено помилково (а ми припускаємо, що помилково, адже бухгалтер проводив касові операції), то вам чи то для податкової, чи то для суду концептуально важливо доказати два факти:

 

• перше — бухгалтер був присутній фізично як людина на роботі;

 

• друге — бухгалтер мав повноваження як посадова особа підприємства виконувати свою трудову функцію.

 

Цих два факти працюють «у тандемі», і якщо випадає один із них, то ви будете змушені заплатити захмарний штраф, оскільки суд за таких обставин стає на сторону фіскальної служби.

 

Як довести, що особа була присутньою на роботі, якщо за документами ця сама особа значиться у відпустці? Відповідь проста: цю особу повинні відкликати з такої відпустки наказом керівника й відповідно компенсувати працівнику в грошовому еквіваленті таку незручність (як варіант, то це може бути премія в кінці кварталу). Далі працівник, що відповідальний за організацію праці на підприємстві, має надати письмові пояснення щодо своїх помилок. Також мають бути внесені зміни в табелі робочого часу. Наголошуємо, що табелі робочого часу не є документами строгої звітності, тому внесення змін не має бути проблемним. Ви виграли джек-пот, якщо у цей день ваш бухгалтер був у банку, оскільки працівники банку встановлюють особу, й лише тоді проводять операції. Тому документи з банку теж стануть у пригоді. Отже, з фактом номер один ми розібралися. Бухгалтер був присутній на роботі фізично як людина.

 

Тепер переходимо до пункту номер два. Нам потрібно довести, що бухгалтер міг діяти як посадова особа підприємства. Адже коли серйозний бухгалтер Іван Іванович є у відпустці, то це просто Іван Іванович, а не бухгалтер підприємства.

 

Отже, в наказі, яким ви відкликали свого працівника з відпустки, потрібно прописати таке:

 

• причини відкликання — вони мають бути реальними й узгоджуватися з вимогами трудового законодавства (останнє викликає багато труднощів і потребує креативного підходу);

 

• надання директором підприємства повноважень Івану Івановичу діяти в дні своєї відпустки як бухгалтер. Тобто має бути чорним по білому написано, що відповідний працівник діє як бухгалтер і виконує такі завдання та свою трудову функцію (де перелічуєте всі ті функції, що виконує працівник).

 

Не грайтеся з урожайністю

 

Є золоте правило, як і для життя, так і для діловодства. Оберіть лінію поведінки й чітко дотримуйтесь її. Не можна всидіти на двох стільцях одразу. Отже, якщо у вас є проблеми з реєстрацією прав оренди на землю, то ви або: показуєте ВСІМ органам державної влади (податкова, статистика, інспекції) ВСЮ ФАКТИЧНУ землю, що є у вас в обробітку, або ЛИШЕ зареєстровану землю. Порада, що краще показувати всю землю, і за всю землю заплатити єдиний податок четвертої групи, щоб потім ще й не «вискочило» його заниження та штрафи за несплату. Проте, якщо ви показуєте лише зареєстровану землю, то кількість гектарів такої землі має бути однаковою: і в податкової, і в статистиці, і в будь-якому іншому органі, куди ви подаєте таку інформацію. Якщо ви показуєте лише зареєстровану землю, то у вас виникає проблема з урожайністю. І чим більше у вас незареєстрованої землі, то й в геометричній прогресії збільшуються ваші проблеми.

 

Запам’ятайте, урожай із гектара чи то сої, чи то пшениці не має перевищувати граничних цифр урожайності, що декларує виробник насіння. Звісно, що й тут ревізори звернуться до середньостатистичних офіційних даних. Однак на практиці суд не бере такі доводи до уваги, бо статистика — це щось середнє між дуже продуктивним бізнесом і навпаки. Вам важливо довести, що ваші дані є правдивими. Тому суд може попросити показати як і закупівлю насіння, добрив, які сприяють високій урожайності, так і наступну реалізацію тієї самої сої, пшениці. Важливо, щоб закупівля насіння не здійснювалася «в чорну», як і продаж сільськогосподарської продукції. В такому разі тут уже йтиметься не про штрафи, а, можливо, навіть й про кримінальну відповідальність посадових осіб підприємства.

 

СпецПДВ минулих періодів

 

Із цього року спецПДВ уже скасовано, але податківці уважно перевіряють його нарахування по минулих періодах. Бо якщо ви нарахували спецПДВ по операціях, які не є спецрежимними, то вся сума ПДВ зі штрафами та пенею має бути сплачена в бюджет держави. Операції, на які звертають увагу ревізори:

 

• операції за грудень 2016 та 2017 року, коли всі продавали все підряд і будь-як, щоб отримати спецПДВ, а не платити ПДВ у січні до бюджету.

 

Тут треба уважно перевірити всі документи, бо якщо ви не зможете підтвердити реальність операцій і їх ділову мету, то ви попадаєте не лише на штрафи, а й на кримінальну відповідальність за зловживання службовим становищем у розпорядженні бюджетними коштами, якими є суми спецПДВ, що лише з волі законодавця були довірені вам;

 

• операції, що здійснювалися в період з 01.01.2015 по 01.01.2016, коли податковий кодекс містив вимогу, що право оренди має бути зареєстровано для цілей застосовування податкових пільг, а у вас у той час була незареєстрована земля.

 

Рік, коли в нормах Податкового кодексу України була вимога, що ставила в залежність можливість використовувати податкові пільги від факту реєстрації права оренди. Проте вам потрібно тут танцювати від розрахунку питомої ваги. Просіть, щоб податкова показала, як вона вирахувала, що от це зерно зібрано із зареєстрованої землі, а та пшениця — із землі, що не була зареєстрованою. Розрахунок вам не покажуть, бо відсутня методика такого розрахунку в принципі, тож маєте всі шанси відстояти свої позиції; операції, де не видно рух товарно-матеріальних цінностей. Відсутні товарно-транспортні накладні, складські свідоцтва, маршрутні листи, листки на комбайнера, тракториста. Перелічені документи мають бути для вас обов’язковими. Крім того, сьогодні перевіряють не лише сам факт наявності, наприклад, товарно-транспортної накладної, як раніше, а й дані, що ви там вказуєте, і правильність заповнення.

 

***

 

Податкові перевірки цього року справді стали більш професійними, а отже, до них варто серйозно готуватися. Втім, немає кращої підготовки, ні ж завчасне й поетапне наведення порядку в усіх процесах і документах.

 

 

Андріана Мартинів, юрист

газета “АгроМаркет”, травень 2017 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ