Тваринництво

Закласти якісний сінаж

Закласти якісний сінаж

У період закладання сінажу на зберігання ці поради стануть у пригоді кожному фермеру.

  

Висока собівартість виробництва у тваринництві робить особливо актуальним питання заготівлі та зберігання зерна кукурудзи. При силосуванні зернострижневої суміші кукурудзи (ССМ) ― корнажу отримують високоякісний силос, який завдяки високій концентрації енергії належить до концентратів. До збирання кукурудзи для виробництва корнажу потрібно приступати тоді, коли вміст сухих речовин у качанах досягає близько 50–60%. Переваги силосування зерна кукурудзи в порівнянні зі збиранням та сушінням такі:

 

– збирання можна проводити у більш ранню фазу стиглості, що дозволяє агрономічно раніше використовувати площі полів (після збирання кукурудзи є можливість посіяти озимі зернові);

– крохмаль кукурудзи ще не кристалізувався, що покращує засвоюваність зерна тваринами, а отже, поживна цінність зерна кукурудзи на абсолютно суху речовину максимальна;

– погода не впливає на збирання зерна;

– зменшуються втрати зерна на полі;

– не потрібно досушувати зерно ― на сьогодні дуже значна економія коштів;

– не потрібно молоти зерно перед згодовуванням ― випадає одна зі стадій приготування кормів;

– є можливість вирощувати більш пізні та врожайні сорти;

– нерівномірне дозрівання зерна не перешкоджає його обробітку ― використовуються дрібні, зелені та биті частинки зерна;

– можна використовувати також інші частини рослини (сира клітковина), що особливо важливо для годівлі корів та інших жуйних.

 

Для приготування корнажу кукурудзу збирають зернозбиральними комбайнами, використовуючи спеціальні приставки, як і при збиранні її на зерно. Для приготування ССМ на зернозбиральному комбайні з тангенціальним молотильним апаратом необхідно дотримуватись таких правил:

 

– частота обороту молотильного барабану ― близько 600 об./хв;

– встановлення закривних щитків між рифленими бичами барабану;

– регулювання відстані між молотильним барабаном та підбарабанням, яка має бути меншою від діаметра стрижнів качанів;

– встановлення підбарабання з великими отворами для зерен та частин стрижнів;

– монтаж соломотрясів із великими отворами, щоб проходили частинки стрижнів, а витрушувалися лише оберти та частини соломи;

– встановлення верхніх решіт з великими отворами для проходу зерен та частин стрижнів.

 

Бажану частину стрижневих частинок можна регулювати змінами частоти обертів молотильного барабану та відстанню між молотильним барабаном та підбарабанням. Високий ступінь подрібнення стрижнів дає високу їх частку в корнажі.

 

 

При силосуванні ССМ в горизонтальних силосних банях або в плівкових рукавах до закладання додатково подрібнюють в тому разі, якщо під час збирання подрібнення було недостатнім. Вимоги до ступеня подрібнення:

 

– різка має бути завдовжки менш як 5 мм;

– частинки завдовжки до 2 мм мають становити 80%.

 

Додаткове подрібнення можна провести навісними дробарками з дозувальним пристроєм та мобільними плющилками.

 

Корнаж є цінним концентрованим кормом. Його застосовують для відгодівлі свиней, він також придатний і для годівлі свиноматок. Середній врожай ССМ 110–150 ц/га (в перерахунку на енергію відповідає урожаю 65–90 ц зерна ячменю). Цим можна відгодувати 30–35 свиней, в той час як за урожайності ячменю 50 ц/га ― лише 20 свиней. ССМ можна використовувати в системах годівлі сухими та рідкими кормами.

 

В Україні корнаж набув широкого розповсюдження в годівлі корів і молодняку, а також для відгодівлі бичків.

 

Щоб засилосувати вологе подрібнене зерно, необхідно забезпечити йому герметичне середовище без доступу повітря та виробництво бродильних кислот, які знижують показники рН. Під час бродіння утворюється вуглекислий газ (СО2), який витісняє кисень (О2) та попереджує ріст аеробних мікроорганізмів. Проте силосування з використанням молочнокислих бактерій (МКБ) можливе, коли сировина волога після збирання або знову зволожена та містить не менш як 25% вологи.

 

Для створення цілеспрямованого молочнокислого бродіння рекомендують використовувати силосні закваски на основі молочнокислих бактерій. Для забезпечення аеробної стабільності корнажу під час зберігання та протягом використання рекомендують гетеро ферментативні молочнокислі бактерії (гетМКБ) — штам L. buchneri ― пригнічує ріст дріжджів та грибків на поживному середовищі (знижується самозігрівання та утворення мікотоксинів).

 

Особливо актуально це за малого об’єму щоденного використання (влітку потрібно відбирати не менш як 0,45 м, взимку 0,15 м погонних).

  

Позитивно впливає на аеробну стабільність корнажу комбінація внесення силосних добавок молочнокислих бактерій та сорбату калію в кількості 400 г/т силосованої маси. При заготівлі корнажу для жуйних тварин позитивний ефект спостерігається при комбінації молочнокислих бактерій із кормовою сечовиною в кількості 3–5 кг/т зерна, що силосується. Лужною дією сечовини підвищується буферність силосованої маси, але вже під час бродильного процесу із сечовини виділяється близько 25% аміаку, який пригнічує діяльність шкідливих мікроорганізмів. Оскільки вміст молочної кислоти при комбінованому внесенні підвищується, то дія МКБ не пригнічується.

 

За вологості зерна до 25% використовують виключно хімічні консерванти. Можна застосовувати органічні кислоти (переважно пропіонову), кормову сечовину та розчин їдкого натрію. Консервоване зерно з використанням сечовини та їдкого натрію можна згодовувати виключно жуйним тваринам, але в жодному разі не моногастричним.

 

Під час консервування зерна кормовою сечовиною до вологого зерна додають сечовину у формі гранул (2,25 кг/100 кг ССМ). За вологості зерна меншої ніж 18% сечовину бажано розвести в теплій воді та вносити, розпилюючи, бо сечовина проявляє свою дію тільки після вивільнення аміаку, який захищає зерно від грибків та консервує його. Виникає висока температура, зернові можуть набути коричнюватого відтінку. Добавку сечовини потрібно враховувати, складаючи раціон (баланс азоту та сирого протеїну).

 

Обробка зерна розчином їдкого натрію діє не тільки як консервант, а й руйнує оболонку зерен та сприяє набуханню крохмалю, покращуючи перетравність корнажу. Цей спосіб відомий як содагрейн. Більша частина крохмалю в содагрейні стає стабільною в рубці, таким чином вирішується проблема забезпечення високопродуктивних корів крохмалем, що не розщеплюється в рубці. Для належного ступеня впливу на оболонку та одночасно консервувальної дії достатньо 3–4%-го розчину. Потрібно рівномірно вимішувати та обов’язково стежити за безпекою роботи з лугами. Деякий час після обробки содагрейн потрібно зберігати відкрито, щоб надлишки цієї хімічної речовини вивітрились з зерна.

 

Використовуючи кислоту для консервування кормової сировини, необхідно дотримуватись вимог щодо безпеки роботи оператора та здоров’я тварин. Пропіонова кислота використовується чистою і в комбінації з іншими органічними кислотами (бензоєва, сорбінова, мурашина та ін.).

 

Таблиця 2. Дозування пропіонової кислоти, л/центнер неподрібненого зерна

Уміст вологи в зерні, %

Тривалість консервації, міс.

до 1-го

1–3

3–6

6–12

16

0,35

0,45

0,50

0,55

18

0,40

0,50

0,55

0,65

20

0,45

0,55

0,65

0,75

22

0,50

0,65

0,75

0,85

24

0,55

0,70

0,85

0,95

26

0,60

0,80

0,95

1,05

28

0,70

0,90

1,05

1,15

30

0,80

1,00

1,15

1,30

32

0,90

1,10

1,25

1,45

34

1,00

1,20

1,35

1,60

36

1,10

1,30

1,50

1,75

Примітка: під час закладання подрібненого зерна потрібно на 40% пропіонової кислоти більше, ніж за консервації цілого зерна; на результат також впливає якість змішування кислоти із зерновою масою (воно бути ретельним). Також додаткове вимішування відбувається під час перемелювання зерна.

 

 

Євген Орлов, технічний консультант з молочного скотарства

ТОВ «Агравіа АГ», Україна

журнал “The Ukrainian Farmer”, квітень 2015 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ