Тваринництво

Захист свиней від спеки

Захист свиней від спеки

Перш ніж інвестувати кошти в дорогі кліматичні системи для свинарників, слід з’ясувати, чи все гаразд із базовими елементами благополуччя поголів’я.

   

На відміну від більшості людей, що з нетерпінням чекають на настання тепла, свині переносять спеку набагато гірше. Все тіло свині вкрите шаром жиру, а шкіра не має потових залоз, які так допомагають людині видалити зайве тепло з організму в спекотних умовах. Тому свиня охолоджується або знаходячи вологе середовище, або через дихання. Саме тому ми можемо помітити, що в спеку свині починають часто дихати. І також звідси така любов до багнюки.

 

Свиня, яка отримує достатню кількість корму та перебуває в штучних умовах ферми, є більш вразливою до спеки, ніж домашня, через добре розвинений жировий шар та недоступність вологого середовища. Є кілька проявів негативного впливу високих температур на тварин. Перший з них — зниження споживання корму. Як наслідок, недостатня кількість енергії для організму призводить до зниження молочності у свиноматок і, відповідно, підсисні поросята не отримують потрібної кількості молока для оптимального росту. Інколи підвищена температура призводить до швидкого розмноження бактерій усередині шлунково-кишкового тракту, що, у свою чергу, може призвести до раптової загибелі свиней на відгодівлі від геморагічного кишкового синдрому, коли свиня гине від кишкової кровотечі. У цьому разі корм є поживним середовищем для активного розвитку бактерій і тому найбільш вразливі саме найпродуктивніші свині з добрим апетитом. Хоч це захворювання і спостерігається протягом року, однак у спекотну пору свиней, що гинуть від геморагічного кишкового синдрому, більше. Часто спостерігається і загибель свиноматок на останній стадії супоросності від здуття зі схожими симптомами та причинами.

 

Також у спекотну погоду спостерігається більше випадків інфекцій сечового міхура у свиноматок, що часто призводить до перегулів та передчасного їх вибракування. У кнурів часто спостерігається зниження густоти сперми та, відповідно, це призводить до зменшення кількості спермодоз. В умовах обмеженої кількості кнурів (в Україні практично немає професійних станцій кнурів, де можна придбати сперму, готову для штучного осіменіння свиноматок): це призводить до частішого використання кнурів на фермі і, як наслідок, ще гіршої якості сперми та проблем із заплідненістю у свиноматок. Це є однією з причин, чому свиноматки, що їх осіменили в спекотну пору року, мають гірший показник супоросності.

 

Звичайно, вплив спекотної погоди на свинарство дуже відрізняється залежно від клімату в країні. Такі країни, як Іспанія, Мексика, США та Австралія мають тривале спекотне літо з високими температурами. Інші — Данія, Німеччина, Нідерланди характеризуються більш помірним кліматом. Тож закономірно, що негативний вплив спеки на свинарство відрізняється, як і відрізняється необхідність в інвестиціях у системи охолодження та створення для свиней систем з більш комфортними умовами.

 

Україна має дуже велику розбіжність у низьких та високих температурах протягом року. Не дивина як мороз взимку понад 20 °C, так і спекотна погода влітку понад 30 °C, але такі періоди не тривають зазвичай занадто довго. Відповідно й інвестиції в засоби для охолодження свиней, ймовірно, матимуть довший термін окупності, тож їхню доцільність потрібно добре зважити.

 

Якщо зважити всі переваги впровадження систем охолодження свиней у спекотну погоду, можна виділити основні найбільш важливі моменти:

 

• зменшення падежу свиноматок;

 

• збільшення ваги відлучених поросят і, відповідно, їх кращий старт на дорощуванні;

 

• покращення заплідненості свиноматок через зменшення інфекцій їхніх сечовивідних шляхів та кращу якість сперми у кнурів;

 

• кращі прирости ваги дозволяють продати більше свиней на забій у спекотну погоду, коли ціна на свиней вища саме через нестачу свиней на ринку, спровокованою сповільненим їхнім ростом на відгодівлі;

 

• менша кількість раптово загиблих свиней на відгодівлі.

 

Звичайно, варто ще раз наголосити, що періоди спеки в Україні нетривалі, тому перш ніж інвестувати у системи охолодження, потрібно переконатись, що базові положення забезпечення умов добробуту свиней впроваджені на потрібному рівні. Серед таких можна виділити основні:

 

• Наявність системи вентиляції та її справна робота в спекотну погоду. Це допомагає швидко видаляти вологу з приміщення, яка випаровується з поверхні тіла свиней, та видаляти надлишок тепла. Крім того, відчуття невеликого протягу створює більш комфортні умови. Саме тому тунельна вентиляція з великими вентиляторами в торці приміщень, які здатні протягувати велику кількість повітря на рівні свиней, дуже поширена в країнах із тривалим спекотним літом.

 

• Система аварійної вентиляції — це система акумуляторів, яка автоматично відкриє всі можливі отвори вентиляції у разі відключення електропостачання і забезпечить хоча б мінімальний рух повітря. У разі скупчення великої кількості свиней у спекотну погоду у закритому приміщенні і зупинки роботи системи вентиляції достатньо лише кількох годин, щоб спровокувати загибель свиней від перегрівання та відсутності кисню.

 

• Забезпечення свиней достатньою кількістю питної води та вільним доступом до неї. Потрібно зважати на те, що нормальне навантаження свиней на відгодівлі на одну ніпельну напувалку має становити не більше як 15 голів.

 

• Наявність системи обприскування, яка регулярно подає воду через форсунки і розбризкує її над свиньми. Це дозволяє свиням намочити поверхню шкіри, і випаровування цієї води матиме охолоджувальний ефект. Потрібно з обережністю використовувати систему обприскувачів у стайнях супоросних свиноматок із груповим утриманням, тому що часто це призводить до підвищення слизькості підлоги і, відповідно, збільшення випадків травмування ніг у свиноматок, які зазвичай штовхаються, щоб зайняти краще місце під час подачі води. Існують технології крапельного охолодження для свиноматок в індивідуальних станках, які подають воду краплями через кожні 10 секунд на ділянку шиї свині. Але така система призводить до нервовості тварин: ймовірно, саме через це такі системи не набули великого поширення.

 

• Забезпечити відповідну кількість свиней на м2 клітки з розрахунку:

 

– свиноматки в груповому утриманні — 2,8 м2 на голову; ремонтні свинки 130-150 кг у груповому утриманні — 1,7 м2 на голову; свині 80?110 кг — 0,65 м2 на голову; свині більше ніж 110-130 кг — 1 м2 на голову та кнурі — 6 м2 на голову.

 

Важливо пам’ятати, що під час вираховування площі клітки, в якій утримуються свині, потрібно віднімати площу, яку займають годівниці, корита, перестінки тощо. Підвищення концентрації свиней призводить до ускладнення руху тварин до напувалок, годівниць, та провокує виділення надмірної кількості тепла. Кожна свиня — це як батарея опалення, що постійно виділяє тепло в середовище приміщення. Кожна свиноматка — величезна батарея. Тому не варто утримувати кнурів в одному приміщенні з великою кількістю свиноматок, завдяки яким це приміщення буде завжди перегріте.

 

Якщо говорити про більш вартісні методи, що допомагають створити кращі умови в спекотну пору, слід виділити такі:

 

• Теплоізоляція приміщень, особливо даху. Хоч зазвичай ізоляція розглядається як засіб для збереження тепла в приміщенні в холодну пору року, вона допомагає захистити свинарник від впливу прямих сонячних променів.

 

Особливо це важливо, якщо приміщення має залізний дах, який надзвичайно сильно нагрівається від сонця і створює ефект духовки.

 

• Система автоматизованого сповіщення про збої у роботі вентиляції через смс чи дзвінок на мобільний телефон дозволяє вчасно реагувати на несправності у роботі вентиляції.

 

• Дизельні електрогенератори з потужністю, достатньою для роботи ферми у звичному режимі, або принаймні для роботи системи вентиляції та водопостачання. Їх автоматичне включення у разі перебоїв з електропостачанням дозволяє скоротити період негативного впливу до мінімуму.

 

• Додавання в корм у теплу пору року добавок, які допомагають свиням, особливо свиноматкам, легше переносити спеку. Зазвичай це продукти на основі бетаїну. Є позитивні приклади використання жарознижувальних препаратів (парацетамол, аспірин) через воду для свиноматок. Зазвичай вартість таких продуктів та препаратів є досить високою, щоб використовувати їх для свиней на відгодівлі. Але для свиноматок це досить ефективне рішення.

 

• Системи годівлі рідким кормом. Дозована годівля та підвищена спрага у свиней у спеку дозволяє «запхати» їм більше корму у рідкому вигляді і, відповідно, надає їм певну перевагу в рості перед свиньми, які їдять сухий корм.

 

Звісно, це не повний перелік усіх методів покращення комфорту тварин, бо кожен господар обирає шлях самостійно. Так, наприклад, у багатьох людей при обговоренні теми охолодження тваринницьких приміщень, за аналогією з житловими приміщеннями, виникає ідея використання кондиціонерів. Є спроби облаштувати кондиціонерами приміщення утримання кнурів, оскільки ці тварини мають високу цінність, а розміри приміщення порівняно невеликі. Але зазвичай кондиціонери мають короткий термін експлуатації і швидко виходять з ладу через забрудненість повітря ферми.

 

Підсумовуючи тему про особливості утримання свиней у теплу пору року, хочеться підкреслити, що базові положення, такі як вентиляція, вода, концентрація тварин на 1 м2, аварійна вентиляція — це необхідні вимоги до сучасної свиноферми, які мають забезпечити для свиней базовий рівень добробуту. Впровадження інших технологій має бути добре зважене. Хоч всі вони напевне принесуть певний результат, проте важко сказати наскільки швидко такі інвестиції окупляться через все таки помірно теплий клімат в Україні.

 

 

Віктор Робейко, керівник виробництва ТзОВ «Ґудвеллі Україна»

журнал “The Ukrainian Farmer”, травень 2018 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ