Агромаркет

Філософія заготівлі

Філософія заготівлі

Коли європейський фермер хоче мати гарантію надійності та якості у процесі збирання зелених кормів, він купує техніку Krone. Цей виробник гарантує найвищий рівень технологічності та ефективності.

 

Коли фермерські господарства починають заготівлю зелених кормів, у поле виходить головний герой — кормозбиральний комбайн. Взірцем такої машини є комбайн Big X, який представлено в одинадцятьох варіантах потужності: від 490 до 1078 к. с. Окрім потужності тут є цілий набір технологій, що перетворюють роботу із заготівлі зелених кормів на складний і водночас ефективний процес.

 

Розпочнімо з гідростатичного приводу, який рухає комбайн по дорогах зі швидкістю до 40 км/год. До того ж оберти двигуна не перевищують економічної межі, що дозволяє заощаджувати паливо до 25%. Гідроприводом оснащено підпресувальні вальці, є можливість змінювати довжину різання, не виходячи з кабіни, безпосередньо під час руху. Система AutoScan за допомогою оптичного датчика, що вбудований у приставку для збирання кукурудзи, за кольором рослин автоматично розпізнає їх ступінь зрілості. Відповідно електронна система регулювання визначає оптимальний розмір подрібнення.

 

Нова система регулювання граничного навантаження ConstantPower стежить за тим, щоб двигун постійно працював з однаковим крутним моментом. Це досягається зміною швидкості руху залежно від кількості рослинної маси, що проходить крізь комбайн. Система дозволяє не лише відчутно знизити навантаження на механізми, а й значно знизити витрату палива. Крім того, система ConstantPower сприяє оптимальному використанню всіх можливостей техніки, що в результаті значно підвищує рентабельність усього технологічного ланцюга кормозаготівлі.

 

Ще одна інтелектуальна система під назвою CropControl визначає врожайність. Індуктивний датчик, установлений на останній парі підпресувальних вальців, вимірює кількість рослинної маси, що проходить крізь них. У кабіні на дисплей виводиться інформація про зібраний урожай у кінці зміни або й усього сезону. Також ці дані можна отримати у цифровому вигляді для подальшої обробки на персональному комп’ютері.

 

Датчики вологості, які встановлюють на внутрішній стінці силосопроводу кормозбирального комбайна, вимірюють вологість кормів у режимі реального часу. Це дозволяє за спільного використання із системою визначення врожайності CropControl розраховувати не лише кількість зібраної зеленої маси, а й вихід сухого корму.

 

Необхідно згадати й про систему захисту, що представлена системою захисту від каміння RockProtect. Відповідний датчик, розташований поблизу першого верхнього вальця, в разі виявлення каміння вимикає привод живильних валів. Це надійно захищає від пошкоджень.

 

Нова серія причепів-підбирачів MX

 

Нещодавно компанія Krone представила нову лінійку причепів-підбирачів серії, до якої входять моделі MX 330 GD/GL, MX 370 GD/GL та MX 400 GL з об’ємом кузова 33, 37 і 40 м3 відповідно. Всі нові моделі вироблено на одній надміцній рамі. Інші об’єднувальні ознаки — це підбирач EasyFlow із робочою шириною захвату 1800 мм і п’ятьма рядами зубів. У нових MX Krone робить ставку на W-подібне розташування рядів зубів. Це гарантує безперервний потік кормової маси й однорідне заповнення різальноподавального агрегата по всій ширині, а також значно покращує якість подрібнення, збільшує продуктивність і максимально можливе завантаження причепа.

 

У додаткову комплектацію підбирачів входять задні копіювальні колеса; вони не йдуть в колі трактора й дають змогу краще копіювати рельєф поверхні ґрунту, зокрема, на важких площах, і сприяють зниженню рівня забруднення корму. 8-рядний різальний ротор (діаметром 880 мм) приводиться в дію редуктором із боковим розташуванням, що працює в оливній ванній. Ширина подачі ротора — 1580 мм; спіральні, направлені назовні ряди зубів зі зносостійкими накладками зі сталі Hardox забезпечують плавний хід і невелику споживану потужність. Різальна апаратура дозволяє отримати довжину подрібнення 37 мм. Регулювання потрібної довжини здійснюється за допомогою центрального механізму перемикання ножів (0, 21, 20 або 41 ніж). Заміну ножів спрощено їх кріпленням на окремому брусі, що висувається в бік. Тож оператор не має заглядати в нутрощі агрегата, а сам процес заміни потребує значно менше часу. Під замовлення нові моделі MX поставляють також з автоматичним пристроєм для гостріння ножів SpeedSharp. З ним усі ножі, а їх 41, гостряться менше ніж за 4 хв. В кузові Krone застосовує перевірену суцільнометалеву конструкцію з нахиленим переднім скребковим транспортером.

 

За хорошу оглядовість вантажного простору відповідає конструкція з пазами переднього борту. Серійною також є вхідні двері великого розміру з лівого боку для зручного входу в причіп. У додатковій комплектації поставляється двосекційне накриття кузову, яким керують із трактора.

 

Відміною особливістю моделей 370 GL/GD і 400 GL є гідравлічна передня стінка, що забезпечує приблизно на 4,5 м3 більше вантажного простору, а також служить допоміжним пристосуванням для швидкого розвантаження без залишків. MX 330 і 370 обладнано двома дозаторними вальцями, третій можна замовити окремо. Вальці (діаметром 470 мм) забезпечують швидке розвантаження причепа, до того ж нижній обертається з більшою швидкістю, ніж верхній, чим забезпечується рівномірне укладання шлейфу кормової маси.

 

Неперевершена якість рулонів

 

За 40 років виробництва компанія Krone довела рулонний прес-підбирач до ідеального стану. Сучасна модель Comprima крім нового дизайну оновила внутрішню «начинку». Сьогодні в серійну комплектацію входить спіральний підбирач для ефективного приймання та безперервного потоку кормової маси. Завдяки спіральному розташуванню зубів, що не вимагають налаштування й технічного обслуговування, підбирач може працювати із широкими валками з шириною 2150 мм. Оскільки не всі зуби одночасно підбирають корм, значно знижуються пікові навантаження.

 

Ще однією новинкою є ультразвуковий датчик, який замінив контактну арку для рулонів на обмотувальному столі, а також додаткове копіювальне колесо на перегортачі рулонів, що надійно захищає лугову дернину від пошкоджень. Електроніку та гідравліку прес-підбирача також було замінено й адаптовано до робочого комп’ютера KMC. Як опція пропонується світлодіодна система освітлення для комфортної роботи в темний час доби.

 

Для всіх моделей Comprima CF 155 XC, Comprima CV150 XC пропонується пакування рулонів плівкою, оскільки плівка краще ущільнює зелену масу та краще зберігається. Також зменшується вірогідність утворення плісняви. Тому з економічного та екологічного погляду виграє плівка.

 

Високий попит існує також на Comprima з напівваріабельною пресувальною камерою. Така технологія є тільки в Krone. Завдяки їй прес-підбирачі Comprima F 125, Comprima F 155 можуть пресувати рулони діаметром від 1,25 до 1,55 м, хоча за своїм принципом роботи належать до прес-підбирачів із нерегульованою камерою. Переваги очевидні: діаметр рулону можна змінювати залежно від властивостей наявної готової маси. Крім того, за рулонів більшого розміру можливе додаткове заощадження обмотувальної плівки.

 

На сьогодні Krone пропонує різні типи Comprima, які охоплюють весь спектр попиту — від незмінної пресувальної камери, напівваріабельного рішення до комбінації прес-підбирача з обмотувальним пристроєм.

 

Удосконалене керування

 

Для підвищення комфорту й безпеки під час роботи з агрегатами Krone було розроблено новий термінал CCI 1200, сумісного з технологією ISOBUS. Новий 12-дюймовый сенсорний дисплей дозволяє одночасно керувати кількома знаряддями (наприклад, прес-підбирач із візком-підбирачем тюків) або виводити зображення камер. Відповідно, фермеру не потрібно встановлювати кілька дисплеїв, що заощаджує кошти й місце в кабіні трактора, а оператор має кращу оглядовість.

 

Дисплей термінала відрізняється чітким і яскравим зображенням, графіка високої роздільної здатності допомагає оператору краще контролювати робочий процес і налаштовувати агрегати. Функції можуть відображатися в режимі міні-перегляду — відображається тільки найважливіша інформація. Одноразове торкання до екрана збільшує режим перегляду. До того ж оператор може самостійно налаштовувати дисплей. Діапазони відображення машин, а також вікна міні-перегляду для камер і джойстиків можуть розташовуватися як вертикально, так і горизонтально. За потреби термінал може відображати лише одну машину у збільшеному форматі. Завдяки розташуванню програмованих клавіш із правого боку дисплея функції керування здійснюються швидко й інтуїтивно правою рукою під час руху.

 

 

Владислав Олійник

журнал “The Ukrainian Farmer”, травень 2018 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ