Техніка

Забезпечити старт для озимини

Забезпечити старт для озимини

Вчасний і якісний обробіток ґрунту, як і сівба, дають змогу зменшити зайві втрати вологи та є запорукою добрих урожаїв.

 

Олександр Булкін

Питання збереження вологи є найактуальнішим в агровиробництві, особливо в господарствах, що знаходяться в зонах ризикованого землеробства. Адже не є секретом, що достатня кількість вологи в поєднанні з поживними елементами в ґрунті під час сівби та на початкових етапах вегетації є основним чинником для отримання добрих урожаїв, вважає Олександр Іванович Булкін, заступник директора ТОВ «Вікторія», що в Солонянському районі Дніпропетровської області. Й не дивно, що господарство отримує пристойні врожаї за посушливих кліматичних умов, а цього року має найкращу врожайність зернових у районі — врожайність озимої пшениці становила близько 42 ц/га. Далі пряма мова.

 

Як і для кожного господаря, основною нашою метою є підвищення рентабельності своєї діяльності завдяки збільшенню врожайності, а отже, пошук найефективніших агрономічних рішень.

 

Як і більшість господарств, розпочинали свою діяльність із мінімальним парком техніки, в процесі господарювання експериментували й накопичували досвід. Земельний банк, що в обробітку нашого господарства, нині становить понад 4000 гектарів, рельєф полів різний — є як і рівні поля, так і пагорби. Переважно працюємо за класичною технологією обробітку, основою нашої сівозміни є озимі ячмінь і пшениця та ярі культури: соняшник, кукурудза, гречка. Оскільки наші виробничі поля розташовані фактично в зоні ризикованого землеробства — опадів ми маємо приблизно 370 мм, а наші чорноземи після висихання перетворюються на «бетон» — нашим пріоритетом є збереження вологи в ґрунті. Скорочення часових інтервалів на обробіток наших полів вимагало від нас переоснащення парку техніки — ми придбали потужніші трактори Massey Ferguson і Fendt, а також відповідно підбирали більш широкозахватні знаряддя.

 

Застосовували дискову борону Sunflower, але, правду кажучи, не на 100% цей агрегат хороший для умов нашого господарства — ми не були повністю задоволені результатами його роботи з боку як подрібнення пожнивних решток, подрібнення грудок, так і структурування ґрунту.

 

Ми прагнули придбати й шукали високоефективне та універсальне багатофункціональне знаряддя — збирали інформацію з різних джерел, відвідували виставки, демопокази, придивлялися до знарядь різних виробників. У сусідньому господарстві працював дисковий культиватор Carrier шведської компанії Vaderstad, ми були приємно вражені його високою робочою швидкістю та якістю обробітку. Відповідно під потужність придбаного нами трактора замовили Carrier 650. Уже на наших полях на власному досвіді ми переконалися в правильності нашого рішення на користь цього багатофункціонального агрегата. Завдяки йому за один прохід якісно вирівнюється поверхня після оранки, формується хороше насіннєве ложе, структурується й ущільнюється ґрунт для «закриття» вологи, він ефективно подрібнює й розподіляє рослинні рештки. Та додатковою перевагою на користь цього агрегата була можливість комплектації ножовим котком CrossCutter, який ми замовили. Він ефективно подрібнює велику кількість пожнивних решток, як, наприклад, на полі соняшнику, що ми вчора збирали нашим стареньким комбайном «Дон», ви бачите відмінну роботу й результат. І важливо, що робоча швидкість, з якою ми працюємо цим агрегатом, переважно 15 км/год, що дає нам змогу оперативно закривати питання з пожнивними рештками, зі зберігання вологи, а також у найкоротший термін починати сівбу озимини.

 
 

Завдяки позитивному досвіду після року експлуатації Vaderstad Carrier 650 і позитивних відгуків від наших механізаторів про надійність, простоту в експлуатації й обслуговуванні шведської машини ми замовили ще один дисковий культиватор, але з більшою робочою шириною й обрали модель Carrier 820. Саме цей агрегат застосовуємо по оранці й для лущення стерні зернових. Від часу придбання кожен з агрегатів має наробіток понад 10 тис. гектарів, що підтверджує високу якість, надійність цих машин і дає нам змогу якісно, оперативно та вчасно проводити поверхневий обробіток ґрунту й утримувати вологу для сівби озимих.

 

Щодо посівної техніки, то сівбу зернових сьогодні ми виконуємо трьома сівалками — це концептуально різні машини. На момент технічного переоснащення нашого господарства першою ми придбали 12-метрову механічну зернову сівалку Sunflower, зауважень до надійності та якості сівби цієї сівалки немає. Дванадцять метрів робочої ширини за швидкості сівби 8–10 км/год, дають нам змогу засіяти близько 100 гектарів зернових на добу. Проте серед технологічних мінусів, про які вже можу сказати, порівнюючи до інших наших машин, по-перше, ця сівалка вимагає триваліших зупинок на завантаження посівного матеріалу в бункери. По-друге, сівба відбувається рядками з міжряддям в 19 см, отже, з меншою густотою посівів і певною мірою призводить до втрат вологи і проростання бур’янів до моменту затінення культурними рослинами міжряддя. Ще одне наше надбання — 6-метрова анкерна пневматична сівалка Kockerling Ultima CS, сівба відбувається смугами завширшки 6 см із міжряддям 18,5 см між центрами рядків — ця машина забезпечує дещо кращі показники врожайності завдяки більшій густоті сівби, за умови достатньої кількості вологи на момент посівної. В обох випадках ми вносимо стартові добрива перед сівбою, що вимагає додаткових капіталовкладень і часу.

 

Найбільш ефективним та технологічним знаряддям для сівби зернових у нашому господарстві є зернова сівалка Vaderstad Rapid A 600C із гідравлічною системою приводів висівних та можливістю одночасного внесення добрив, якою вже за 3 роки засіяно близько 2000 гектарів. Слід зазначити простоту в експлуатації та обслуговуванні цієї сівалки — сівалка має надійну гідравлічну систему висіву, легко налаштовується й калібрується навіть у полі, має місткий бункер, що дає змогу легко та швидко завантажувати насіння й добрива — всі процеси досить прості й не потребують багато часу.

 

Цей агрегат є високопродуктивним, бо може працювати на високій швидкості — на наших полях ми працюємо зі швидкістю 10–15 км/год й виконуємо аналогічний обсяг робіт, що і нашою 12-метровою сівалкою Sunflower, але забезпечуючи кращий результат. Цьогоріч зібраний врожай зернових із двох сусідніх полів, які засівали як дослідні ділянки в один день і за однакових умов, показав на порядок кращу врожайність із поля, що було засіяне саме сівалкою Vaderstad Rapid A 600C з одночасним внесенням добрив.

 

На практиці застосування сівалки Rapid нормативні кількості добрив і насіння відповідають висіяним — одним словом, скільки запланували, стільки й посіяли: 48 висівних сошників цієї сівалки дають нам змогу висівати зернові із шириною міжряддя 12,5 см і вносити добрива 24 сошниками між кожними наступними двома рядками. Внесення мінеральних добрив у міжряддя на горизонт, де є достатня кількість вологи, пришвидшує розчинення гранул добрив і є безпечним для насіння, адже не спричиняє хімічного опіку й забезпечує добру доступність елементів живлення. Щільніша сівба з одночасним унесенням добрив робить поживні речовини доступнішими для насіння й дає культурі стартову перевагу над бур’янами, а отже, культурні рослини менше залежать від погодних умов у період проростання й розвитку, витісняються бур’яни, зберігається волога в ґрунті, адже ми швидше отримуємо ефект «затінення» міжряддя культурною рослиною.

 

Олександр Івчук

журнал “The Ukrainian Farmer”, жовтень 2018 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ