Овочі-Ягоди-Сад

За досвідом до Павлівського

За досвідом до Павлівського

5 травня в ЛПХ Павлівських, що славиться ранніми виноградом і сунуцею та продає саджанці цих культур, пройшов масштабний семінар, організаторами якого виступили компанія Bayer, Торговий Дім «Киссон» і фірма «Агрооптима».

 

 

Високі технології на 12 гектарах

 

Для агронома, випускника Тимірязєвки, Михайла Павлівського справою життя став виноград. Тривалий час він керував господарством, яке нині гордо зветься «Вина князя Трубецького». Коли у господарстві почали змінюватися власники, пан Михайло створив власне господарство на березі Каховського водосховища у селі Веселе. Справи у досвідченого агронома пішли добре. Насадив виноградник, створив розсадник, де зараз налічується 150 сортів. «Коли побував у передових виноробських країнах, стало соромно за свою продукцію, за її якість», – зізнається Михайло Михайлович. Повернувшись, змінив технологію за італійським зразком, де запозичив особливий спосіб формування лози. Виноградник віддячив щедрим врожаєм (до 40–45 т/га замість традиційних 12 т/га)  якісною ягодою.

 

У теплицях прискіпливому господарю не сподобались порожні широкі міжряддя, які заповнив суницею, а потім побудував для них малооб’ємну гідропонну систему над землею. У міжряддях в одній теплиці площею 15 соток налічується 900 погонних метрів посадок суниці, на кожному з них по 14 рослин, тобто до 15 тис. рослин у теплиці. А на стелажах в тій самій теплиці можна розташувати до 170 тис. рослин.

 

Влаштувавши повітряне опалення в теплицях і підігрів субстрату, Михайло Павлівський отримує перший урожай суниці на початку квітня! Нещодавно він висадив під градобійну сітку 3 га малини 10 сортів, щоб збирати врожаї двічі на рік (у червні і серпні), та ожину, знову із суницею в міжряддях. Є суниці й у відкритому ґрунті – і не тільки звичних сортів, а й нейтрального дня. Крім товарних посадок вирощуються ще й саджанці – фріго і в касетах.

 

Впровадження передових технологій і високий агротехнічний рівень зробили пана Павлівського популярним серед колег. Тому, коли компанії Bayer та ТД «Киссон» запропонували влаштували на базі господарства Павлівських практичний семінар «Ягідна справа: передовий український досвід», Михайло Михайлович погодився відразу – він спокійно ділиться з колегами і здобутками, і досвідом помилок, аби їх не повторювали інші.

 

 

 

Семінар

 

 

На захід приїхало більше 200 гостей, половина яких були з Півдня – Херсонщина, Одещина, а решта презентувала Слобожанщину, Волинь, Полтавщину, Запоріжжя, Вінничину, Прикарпаття, інші регіони.

 

На семінарі господар та організатори прагнули створити домашню атмосферу. Для Михайла Михайловича важливим є той факт, що його господарство сімейного типу. Відтак уся родина Павлівських була задіяна у проведенні семінару.

 

Перший етап – екскурсія господарством. Михайло Павлівський демонстрував сучасні малинники. Його син Сергій презентував виноград і суниці на гідропоніці. Дружина господаря Ірина Павлівська та консультант компанії Bayer Валентина Коцур зустрічали гостей на винограднику, де розповіли як формуються лози (за каліфорнійською системою), який захист впроваджується, як отримується прогнозований за показниками та об’ємами врожай. На суниці у відкритому ґрунті екскурсію вела невістка господаря – Тетяна.

 

Другий етап – лекційна частина. Нещодавно побудований Павлівським конференц-зал не вмістив всіх охочих – він розрахований на 100 відвідувачів. Проте це не завадило бажаючим отримати корисні знання та подарунки, які розігрувались під час невеликих перерв.

 

На семінарі виступив комерційний директор ТД «Киссон» Леонід Гальченко. Він розповів про препарати «Байкал-ЭМ®» і «ROST®-Концентрат», ексклюзивним дистрибутором яких в Україні є ТД «Киссон». Михайло Павлівський понад 5 років застосовує ці препарати на ягідних плантаціях під час поливу через крапельну систему і обприскування по листку.

 

Фірма Bayer презентувала свої системи захисту рослин. Валентина Коцур докладно розповіла учасникам про різноманітні аспекти використання різних препаратів, їх ефективність, доцільність використання.

 

Загалом можна відзначити, що відвідувачі  семінару отримали як якісну наглядну, так і вичерпну теоретичну інформацію.

 

Суниця

 

У відкритому ґрунті Павлівський вирощує суницю на гряді, з мульчуванням гряд плівкою. Сорти – ті самі, що й у більшості вітчизняних виробників суниці: Джолі, Хоней, Мармолада, Мадлен, Роксана та ін. Схема посадки – 25 × 25 см. Рослини скошують через три роки. На зиму ягідну плантацію вкривають агроволокном щільністю 23 г/м2. Навесні з рядків вигрібають листя на міжряддя, обробляють препаратом «Блу Бордо» і знову накривають агроволокном. Для стимуляції появи квітконосів рослини додатково вкривають ще й 40-мікронною плівкою. Вона лежить по 3–4 тижні щосезону, і тому її вистачає на 6 років. Урожайність плантації – від 15 до 30 т/га, причому найбільше вона залежить від погодних умов, які складаються навесні. Сезон збору тут настає на початку травня (цього року через холодну весну очікується 15 травня).

 

У теплицях суниця в міжряддях вирощується на ґрунті, на стелажах – у субстраті. Використання субстрату дозволяє уникнути розвитку ґрунтових хвороб і шкідників. Втім, немає таких проблем і в ґрунті, хоча суниця вирощується в теплицях на міжряддях без перерви вже 15 років. Секрет Михайла Павлівського – у використанні суміші препаратів «Байкал-ЭМ®» і «ROST®-Концентрат». Перший містить корисні мікроорганізми, переважно молочнокислі, які не дозволяють розвиватися в ґрунті їхнім хвороботворним конкурентам, а другий являє собою гумат калію, який є добрим поживним середовищем для ефективних мікроорганізмів.

 

Рослини суниці в теплицях замінюються щороку, а субстрат – кожні 2–3 роки. рН субстрату підтримується на рівні 5,5–6. У кожному мішку з субстратом – по 6 крапельниць продуктивністю 2 л/год. У період вегетації ЕС встановлюється на рівні 1,7. Добрива для підживлення  використовуються прості: суниця підживлюється тріадою NPK, залізом, бором, кальцієм і магнієм, а концентрація встановлюється залежно від стану рослини і фази вегетації. 

 

 

 

Захист суниці

 

Специфіка культури (розтягнутий час плодоношення і короткий термін зберігання ягоди) унеможливлює застосування більшості ЗЗР, оскільки зазвичай у період плодоношення на плантації одночасно присутні і квітки, і зелені та стиглі ягоди. Тому кількість обробок скорочено до мінімуму, а препарати обрано якнайменш шкідливі для людей і бджіл і водночас найефективніші. Здебільшого це препарати компанії Bayer, про діяльність якої розповіли технічний експерт компанії Bayer у південному регіоні Валентина Коцур та кроп-менеджер Степан Логойда, до компетенції якого належать плодово-ягідні культури і виноград.

 

Так, нещодавно розширена реєстрація препарату «Луна Сенсейшн»: відтепер він офіційно дозволений в нашій країні на суниці, а рекомендована норма становить 0,6–0,8 л/га. Препарат вноситься на суницю на початку цвітіння, знижує інфекційний фон плантації, збільшує тривалість зберігання. За інформацією С. Логойди, тоді як на нічим не обробленій плантації ще в полі загнилося 11,3% ягід, а через 4 дні після збирання – 42%, то на ділянці, обробленій «Луна Сенсейшн» таких було відповідно 7% і 12,8%.

 

Зацікавив виробників суниці і препарат «Тельдор», який визнано одним із найбезпечніших у світі: за кордоном термін очікування встановлений на рівні всього три днів, і навіть в Україні – лише 10 днів. Цей препарат вберігає суницю від сірої гнилі, бурої плямистості листя, борошнистої роси та антракнозу.

 

Нещодавно зареєстрований на суниці препарат проти кліщів «Енвідор» є нешкідливим для бджіл, які в господарстві спочатку запиляють рослини в теплиці, а потім переїжджають на поле. За словами С. Логойди, для хижих кліщів він теж «дружній»: за даними досліджень, їх популяція після обробки препаратом відновлюється набагато швидше, ніж після старіших препаратів. Зараз реєстрацію на суниці проходить системний інсектицид широкого спектра дії «Каліпсо», що теж відрізняється низькою токсичністю для бджіл.

 

P.S. Торговий Дім «Киссон» висловлює подяку за співучасть в організації та проведенні семінару своїм партнерам: ЛПХ «Павлівські», компанії Bayer та фірмі «Агрооптима». Впевнені, що нові знання та співпраця допоможуть і надалі впроваджувати ефективні технології в сільському господарстві для загального блага та процвітання нашої країни.

 

 

Сергій Білий

журнал “Плантатор”, травень 2015 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ