Овочі-Ягоди-Сад

Як вплинула зима

Як вплинула зима

Зимове зниження температури повітря до мінімальних значень вплинуло на перезимівлю виноградних лоз. Обрізування кущів має узгоджуватися із мірою пошкодження рослин.

 

За даними наукових спостережень критично низькі для вічок винограду зимові температури повітря (–18 °C і нижче) на півдні України трапляються кожних 2–3 роки з десяти. Проте останні зими змушують переглянути раніше встановлену статистику. Ось уже кілька років поспіль низькі зимові температури суттєво скорочують урожайність винограду в Північному Причорномор’ї, і, що дивно, виникає це на тлі глобального потепління клімату планети.

 

Не виняток і цьогорічна зима. У першій і третій декадах січня в районах промислового виноградарства України спостерігалося пониження мінімальної температури повітря до –18…–20 °C, а на поверхні снігу, висота покриву якого сягала 25 см, до –25 °C.

 

 
 

Слід зразу зауважити, що розбіжність рівня мінімальних температур по всій Причорноморській зоні промислового виноградарства була незначною. Різний ступінь перезимівлі кущів цього року здебільшого був зумовлений морозостійкістю сортів, фітосанітарним і фізіологічним станом рослин, особливостями рельєфу та мікрорельєфу ділянок винограду.

 

Цього року від українських морозів традиційно постраждала значна частина неморозостійких столових сортів винограду та технічних сортів-клонів іноземного походження, саджанці яких свого часу непродумано завезли в Україну. Ймовірно ці клони було створено для вирощування в умовах лазурного берега Франції, або в комфортних за температурним режимом умовах італійської Тоскани.

 

Інтродукція цих сортів-клонів мала відбуватися через сортовипробувальні ділянки держсортомережі, або ж ці сорти протягом певного часу мали вивчати профільні наукові установи. Та цього не зробили. Імпортні саджанці невипробуваних сортів в Україні купувались навіть за рахунок державних коштів.А тепер — маємо те, що маємо, і ще довго будемо його мати, бо більшість цих сортів уже розмножують місцеві розсадники.

 

Зокрема, загибель центральних бруньок у зимуючих вічках іноземних сортів-клонів Мерло, Шардоне, Алікант буше на багатьох ділянках центральної Одещини цього року сягає 100%, загибель замісних бруньок перевищує 90%. На виноградниках півдня Миколаївщини перезимівля кущів трохи краща: загибель бруньок більшості технічних сортів винограду сягає 50–70%. На виноградниках Одеської Бесарабії (Татарбунари, Болград, Ізмаїл), загибель центральних бруньок у зимуючих вічках технічних сортів не перевищує 30%, загибель бруньок у столових сортів сягає 50%.

 

В той же час на ділянках винограду, кущі яких минулого року дуже постраждали від морозів і крону яких планувалося відновити за рахунок парості, що утворилася з основи штамба, морозостійкість була недостатньою. На ділянках клонів сорту Мерло зафіксована не лише повна загибель вічок, а й ушкодження лубу однорічних пагонів, що призначалися для заміни штамбів.

 

Зимівля та обрізування

 

Перш ніж приступити до обрізування кущів, треба встановити ступінь пошкодження вічок на кожній ділянці окремого сорту. На основі цих даних коригують систему обрізування кущів, визначають раціональну довжину обрізування плодових стрілок та величину навантаження кущів вічками й пагонами.

 

Визначення пошкоджень

 

Щоб визначити ступінь пошкодження вічок морозом, із ділянки промислового винограднику відбирають не менше як 30 лозин із десятьма вічками, протягом 1–2 днів їх витримують у помірно прохолодному приміщенні. Якщо лози зібрано після тривалої відлиги, загибель бруньок можна визначати відразу після збору зразків. Аналіз полягає у визначенні кількості живих центральних і замісних бруньок. Для цього кожне вічко розрізають уздовж, живі бруньки мають на зрізі зелений колір, а загиблі — темно-коричневий. Щоб визначити частку ушкоджених бруньок, кількість загиблих множать на 100, а потім отриманий добуток ділять на загальну кількість бруньок у пробі.

 

Міра обрізування

 

У разі пошкодження у вічках до 70% центральних бруньок можна гарантовано отримати гідний урожай ягід. Для цього потрібно збільшити навантаження кущів. Одним зі способів такого підвищення навантаження є підсилення плодової ланки, коли під час обрізування плодової ланки залишають не одну, а дві плодові стрілки. Під час обрізування слід також ураховувати неоднорідність ушкодження вічок уздовж лозини, яку під час обрізування залишили для плодоношення. Якщо більшість центральних бруньок загинуло в нижній частині пагона, то довжину обрізування плодової стрілки збільшують, а якщо основна загибель спостерігається у верхній частині лози, то обрізування стрілок виконують на притаманну сорту довжину (детальніше — в таблиці).

 

Слід урахувати й те, що в частини сортів певний урожай можна отримати з більш морозостійких замісних бруньок. Це такі сорти, як Сапераві, Рислінг рейнський та італійський, Аліготе, Піно грі, Одеський чорний, Сенсо, Чауш, Шасла, Восторг та ін.

 

У разі пошкодження морозом 70–90% центральних бруньок навантаження кущів вічками слід збільшити, залишаючи на кущі всі нормально розвинуті пагони й лишаючи їм майже всю довжину (8–12 вічок). На ріжках і багаторічних рукавах високоштамбових кущів додатково слід залишити кілька сучків на 2–3 вічка — для відновлення прийнятого формування.

 

За пошкодження 90–100% центральних і замісних бруньок основна мета обрізування — збереження або відновлення прийнятого формування кущів, бо отримати врожай у цьому разі майже не можливо. За такого ступеня пошкоджень усі однорічні лози куща обрізають на 2–3 вічка, стимулюючи тим розвиток пагонів із більш морозостійких сплячих бруньок і кутових вічок, завдяки яким відновлюють формування.

 

Також слід приділити особливу уваги стану деревини однорічних і багаторічних пагонів. Буре або коричневе забарвлення лубу свідчить про значні ушкодження пагонів і виключає подальше їх використання для створення елементів крони куща.

 

Якщо морозом ушкоджена багаторічна деревина штамбів кущів, надземну частину штамба доведеться відновлювати за рахунок паростевих пагонів. Для цього штамб зрізають на зворотній ріст, так звану «чорну голову».

 

Фітосанітарний стан виноградників наприкінці зими 2015–2016 рр. свідчить про високу зараженість насаджень шкідниками та хворобами, і перш за все залежить від рівня захисних заходів, які було виконано під час вегетації 2015 року.

 

У цілому в більшості виноградарів України є усі можливості отримати гідний урожай винограду, цьому сприятимуть і достатні запаси вологи на початку вегетації кущів.

 

Таблиця. Рекомендоване навантаження і довжина обрізування плодових лоз за формування горизонтальний кордон для основних районованих сортів винограду

Сорт

Довжина обрізування плодових лоз,

вічок

Навантаження на 1 га, тис.шт.

вічками*

пагонами

Технічні сорти

Піно сірий

5–7

115–125

95–100

Фетяска

3–5

90–95

70–75

Шардоне

5–7

100–105

80–85

Аліготе

3–5

90–100

75–80

Сухолиманський білий

4–6

85–90

70–75

Совіньон

6–8

110–120

85–90

Ркацителі

6–8

90–100

75–80

Піно чорний

4–6

95–105

75–80

Мерло

4–6

100–105

80–85

Одеський чорний

3–5

90–95

70–75

Каберне Совіньон

5–6

110–120

90–95

Столові сорти

Мускат янтарний

6–7

75–80

60–65

Восторг

4–6

65–70

50–55

Аркадія

4–6

55–65

45–50

Ранній Магарача

5–8

70–75

55–60

Королева виноградників

4–6

75–80

60–65

Шасла

4–5

85–90

70–75

Мускат гамбурзький

4–6

75–80

60–65

Молдова

4–5

75–80

60–65

Італія

7–10

65  –70

50–55

 

 

 

Сергій Микитенко, канд. с.-г. наук,

Василь Чебан, канд. с.-г. наук,

Ігор Ніколаєв, учений-агроном

журнал “Садівництво по-українськи”, січень 2016 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».  

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ