Овочі-Ягоди-Сад

Як діє підщепа

Як діє підщепа

Сильнорослі підщепи підвищують опірність виноградної рослини до хвороб, що живуть у деревині.

 

Від початку культивування щепленого винограду вчених цікавило, як підщепа впливає на сорт. Стійкість до філоксери, нематод, деяких грибних і вірусних хвороб, посухи та засоленості ґрунту виноградній рослині дає підщепа. У останні десятиріччя у виноградарських країнах (від Чехії до Індії) виконано серію наукових досліджень про вплив підщепи на сорт. Теми, порушені для обговорення, стосувалися як стійкості рослини до хвороб, так і хімічного складу та якості вина.

 

То чи впливає використана підщепа на якість вина? У Австралії докладно дослідили й найпоширенішу виноградну підщепу Рамсі (Vitis champini) — вона забезпечує рослинам високу врожайність і добре підходить для примітивних напівпустельних, безплідних та засолених зрошуваних ґрунтів усередині країни. Утім, ця підщепа сильноросла, і під час дозрівання ягоди на ній затіняються. Це позначається на кольорі вина — воно не таке міцне і, головне, — має вищий рН, а це спричиняє швидке старіння напою. >>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ