З чого робити сидр?
Плоди деяких традиційних у нас сортів яблуні можна поєднати й отримати якісну сировину для сидру.
Плоди традиційного для наших яблуневих садів сорту-запилювача можуть стати одним із складників майбутнього сидру |
Сидр — не новий, але популярний у споживачів усього світу напій. За останній час в Україні з’явилися вітчизняні виробники сидру, зокрема, взялися за це компанії «Нові продукти», «Оболонь» і «Carlsberg Україна». Утім, високоякісного яблучного сидру на зразок англійського чи французького, у нас поки що не виготовляють (крім дрібних аматорських спроб). Для виготовлення цього напою потрібен спеціальний набір сортів, його компонують згідно з хімічним складом плодів. Високоякісний сидр — це купаж виноматеріалу із солодких, кислих і гірких сортів. В Англії запропоновано класифікацію сортів яблук, що використовують для виробництва високоякісного сидру (табл. 1).
За останнє десятиріччя українські вчені розробили Національний стандарт України «Сидри. Загальні технічні умови», а також рекомендували сорти яблук для виробництва сидру, серед яких Антонівка звичайна, Антонівка кам’яничка, Аскольда, Боровинка, Грушовка Московська, Донешта, Едера, Присцилла, Ренет Баумана, Ренет шампанський, Спартан, Теремок, Уманське зимове, Флоріна, Штрейфлінг.
![]() |
Тип отриманого сидру залежатиме від того, які та у якій пропорції помологічні сорти яблуні поєднано в сировині для його виготовлення. Для отримання шипучого сидру вміст цукру в суслі перед бродінням має бути 10%; для ігристого — не менше за 8%. Щоб підвищити кислотність сусла до яблучного соку культурних сортів додають 10–20% соку дикорослих яблук або кребів (англ. Crab apples, декоративні форми яблуні з плодами діаметром до 5 мм). У Європі, зокрема в Англії та Франції, для виготовлення високоякісного сидру використовують спеціальні сидрові сорти яблуні, що характеризуються підвищеним умістом таніну (табл. 2).
>>> продовження
Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».
Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30