Техніка

Висів подвійним рядком

Висів подвійним рядком

Висівання просапних культур подвійним рядком дає змогу підвищувати врожайність посіву за тієї самої норми висіву насіння на гектар.

  

Тема посівних комплексів, призначених або пристосованих для дворядкового висіву цілого ряду просапних культур, поступово знаходить свій позитивний відгук і серед аграріїв, і серед виробників сільгосптехніки Європи та Північної Америки. Підходи різних виробників до створення дворядкових сівалок різні й самобутні, і у цьому огляді ми ознайомимо читачів із трьома реалізованими на практиці схемами побудови таких посівних агрегатів.

 

Great Plains Yield-Pro Twin Row. У цих сівалках компанія Great Plains реалізує технологію вирощування просапних культур здвоєними зигзагоподібними рядками. Це досягається кріпленням пар висівних апаратів на подовжених і коротких виносних штангах, в результаті чого один сошник рухається позаду другого. Висівні механізми приводяться в рух від коліс, що котяться по поверхні ґрунту, або загальних електроприводів. Передача крутного моменту до висівних апаратів і дозаторів мінеральних добрив здійснюється через металеві вали на ланцюгові передачі. Розподільники «скидають» насіння одночасно, і зерна потрапляють в насіннєпроводи сошників одночасно, але завдяки фізичному розносу висівних апаратів насіння потрапляє в парні борозни одне за одним, тобто зигзагоподібно. Датчики контролю висіву зчитують інформацію через прозору нижню стінку трубки про надходження насіння або гранул в борозну. Отже, оператор одразу дізнається про наявність проблеми. 

 

Фото 1. Централізоване внесення насіння та стартових добрив. Вузьке міжряддя — зміщення напівподовжене.

Фото 2. Сівалка Great Plains Yield-Pro.

 

MaterMacc MS 8100/8200 Twin Row. Ця пневматична сівалка італійської компанії MaterMacc для двосмугової сівби створена на базі стійок раніше розробленого сімейства сівалок MS 8000 і може працювати на полях із мінімальним або нульовим обробітком ґрунту. Вакуум підтримує загальний вентилятор із приводом від тракторного вала відбору потужності. Під час повороту здвоєних дисків вакуумних розподільників насіння Magicsem насінини натикаються на скошені в напрямку їх руху чистики, які відділяються від диска й падають в насіннєву трубку без пошкоджень. Це дозволяє швидко висівати насіння в шаховому порядку — рядками, відстань між якими становить 22 см. Фактичне міжряддя між крайніми рядками становить 48–53 см, а відстань між центрами Z-рядків — 70–75 см. Перевагою є те, що відстань між посадженими рослинами збільшується з 13 до 26 см, що позитивно позначається на розвитку рослин завдяки оптимізації площі живлення, ефективному використанню ґрунтової вологи та створенню сприятливіших умов для процесу фотосинтезу. Підраховано, що сівба в такий спосіб збільшує врожайність на 10–30% проти сівби традиційними сівалками точного висіву.

 

Під час роботи сівалки в ті самі борозни передбачається внесення інокулянтів. Крім того, в бічні борозни, що утворюються додатковими турбодисками (колтерами), вносяться гранульовані добрива. Зазвичай добрива вкладають на відстані 3–5 см від рядів насіння й дещо глибше, щоб забезпечити доступність для кореневої системи рослини. Є також опція для створення технологічної колії, яка пов’язана з періодичним відімкненням пари висівних апаратів.

 

Sola Prosem K 530 / 13-8 Row Hybrid Variant. Іспанська компанія Maquinaria Agricola Sola SL просуває на ринки Східної Європи сімейство сівалок під брендом Sola Prosem. Пропонована модель здійснює пневматичний двосмуговий висів просапних культур в 4–18 рядків. Здвоювання рядків відбувається шляхом зміщення висівних апаратів на передній і задній рамах.

 

Фото 3. Сівалка MaterMacc MS 8100-8200 Twin Row.   Фото 4. Сівалка Sola PROSEM K 530
 

Існують модифікації для роботи по зораному ґрунту, а також для мінімальної та нульової технологій. У модифікації для ноу-тілл в кожній висівній секції є ротаційні очисники рослинних решток; додаткові різальні хвилеподібні диски використовуються для внесення паралельно з насіннєвими рядками гранульованих або рідких добрив. Для внесення міндобрив можливо також використання сошника зі здвоєними дисками, гранули добрив розподіляються котушковим способом з окремого бункера. На сівалку можна встановити дві пластикових цистерни для рідких добрив загальним об’ємом 800 л, а з боків від них — ємність для чистої води для промивання системи і 120-літрову ємність для рідкого інокулянту з дозуванням від 10 до 30 л/га.

 

Точне регулювання норми висіву проводиться за допомогою роздавальної коробки. Тиск сошників можна змінювати безступенево. Можливі два варіанти відімкнення рядів: ручна система відімкнення приводу секції або електронна — безпосередньо з кабіни трактора. Крім того, електронний контроль висіву може здійснюватися бортовим комп’ютером. Також ведеться облік падіння насіння, робочої швидкості, довжини шляху, кількості гектарів й інших характеристик.

 

За допомогою системи Variant Manual можна здійснювати швидкий перехід від 13 рядків із міжряддями 35 см на 8 рядків із міжряддями 70 см, і назад. Причому без знімання елементів (висівних апаратів), що стали в певний момент «зайвими».

 

Фото 5. Механізм здвоєного висіву.                            Фото 6. Сівалка Kinze 3600 ASD TWIN 16 ROW.

 

Kinze 3600 Twin Row Planter — трисекційна сівалка від американської компанії Kinze Manufacturing. В однорядному варіанті вона працює без висівних апаратів на передній частині здвоєної рами. Отже, для роботи з подвійним рядком потрібно додати висівні апарати на передню раму сівалки. Прохід висівної секції починається подрібненням ґрунту для зниження бічного тертя та зменшення обсягів рослинних решток в борознах, які формуються потім сошниками. Подрібнюють ґрунт турбодисками різних конфігурацій і розмірів.

 

Сівалка Kinze 3600 Twin 16 Row є однією з найбільших посівних систем із централізованими насіннєвими бункерами (загальним об’ємом до 3880 л). З них насіння під своєю вагою потрапляє в розподільні коробки. Далі його підхоплює повітряний поток і доставляє до приймача насіння кожного висівного апарата. Є також система зважування зерна в бункерах (по три вагових датчики на бункер), яка контролює завантаження ємностей посівним матеріалом, виводячи інформацію на монітори. Принцип роботи пневмосистеми подачі насіння полягає в підтриманні перепаду тисків, для чого в приймачі насіння кожного висівного апарата встановлено повітряний дифузор. Як тільки насінини перекривають цю порожнину, подача із центрального бункера припиняється, оскільки тиск в системі вирівнявся. У процесі сівби насінини опускаються все нижче до висівних апаратів, тим самим відкриваючи дифузор. Повітря починає виходити із системи, й потік повітря затягує із собою насіння з центрального бункера.

 

По краях верхньої частини сівалки можна розмістити дві пластикових бочки системи внесення рідких добрив загальним об’ємом 1510 л. Задній причіпний пристрій дозволяє буксирувати додаткову бочку на 3- або 4-колісному візку. Там можна перевозити як рідке добриво, так і воду для промивання системи. Також можна подбати й про монтаж системи внесення сухих мінеральних добрив у складі шести прямокутних пластикових бункерів на 12-рядній сівалці або восьми аналогічних ємностей на 16-рядній модифікації. Внесення добрив передбачається здійснювати або в додаткову борозну, прилеглу до борозни з насінням, або разом із насіннєвим матеріалом.

 

 

Володимир Альошин-Вдовенко, канд. техн. наук

журнал “The Ukrainian Farmer”, лютий 2017 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ