Агрономія

Відшукати власну точку росту

Відшукати власну точку росту

Допомагали аграріям Вінниччини експерти компанії BASF спільно із Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC).

 

Що потрібно для результативного управління сільськогосподарським підприємством, підвищення його ефективності та прибутковості? Як побудувати стратегію для подальшого розвитку господарства? Які джерела фінансування для цього обрати? Як навчитися спілкуватися з кредитором однією мовою? На ці й інші запитання отримали відповіді аграрії Вінниччини в рамках Всеукраїнської освітньо-тренінгової програми «Точка росту» від експертів консультативної програми IFC — найбільшого глобального інституту розвитку та BASF — одного зі світових лідерів у захисті рослин й експерта сучасного та сталого ведення сільського господарства.

 

Уперше в Україні

 

Ускладнений доступ до джерел фінансових ресурсів став основною проблемою багатьох українських агропідприємств. Компанія BASF, лідер світового хімічного виробництва, спільно з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) продовжують нову програму для підтримки українських агровиробників «Точка росту». Проект розрахований на ефективних керівників агропідприємств, чиї господарства демонструють урожайність основних польових культур вище за середню, постійно готові вдосконалювати та впроваджувати сучасні інноваційні технології.

 

  

Тарас Висоцький, генеральний директор Асоціації

«Український клуб аграрного бізнесу», куратор і

викладач проекту, Наталія Гаврилюк, координатор

проекту BASF в Україні, Лія Сорока, керівник

програм з розвитку фінансування агросектору,

IFC, Група Світового банку, розповідають про

унікальний проект «Точка росту»

 

«Для України “Точка росту” є унікальною освітньою програмою, яка стартувала у листопаді минулого року. Основною її метою є забезпечення стабільного розвитку сільського господарства та зміцнення позицій України як провідного експортера на міжнародній арені. Ми з надією дивимося в майбутнє й сподіваємося, що після підбиття підсумків зможемо продовжити проект в наступному сезоні», — зазначила Наталія Гаврилюк, координатор освітнього проекту «Точка росту», BASF в Україні.

 

За задумом організаторів, упродовж сезону 2016 року українські очільники агрогосподарств отримували навички керування сільськогосподарським підприємством, навчалися підвищувати його ефективність і прибутковість. У проекті загалом взяли участь 240 керівників сільгосппідприємств, середній земельний банк яких становить 4000 га.

 

Програма охопила 12 локацій, усіх областей України та понад 1 млн га сукупної площі сільськогосподарських угідь.

 

Фінансування плюс технології

 

На Вінниччині , як і в інших регіонах, в рамках проекту аграріїв навчали фінансової грамоти, а також передових технологій, які є важливою складовою успішного ведення агробізнесу.

 

Як же проходив відбір учасників для участі у тренінгах? Дуже просто. Фахівці проекту «Точка росту» зробили аналіз діяльності фермерських господарств у кожній області, зокрема і у Вінницькій, відібравши ті, що мають в середньому 1000–15 000 га сільгоспугідь, а також вищу від середньої врожайність. Саме вони й отримали допомогу. Причому більш цінну, ніж матеріальна. Бо гроші можна швидко витратити, а знання про те, як заробити більше грошей, як керувати грошовими потоками й стати успішним, можна застосовувати завжди.

 

У Вінниці протягом трьох днів інтенсивних тренінгів місцевих аграріїв навчали впроваджувати інновації, розробляти стратегію ефективного розвитку господарств і керувати грошовими потоками, також їм розповіли про методи керування ризиками, такі як страхування врожаю, застосування механізму аграрних розписок тощо. Окрему увагу було приділено практичним аспектам фінансування агробізнесу й успішній взаємодії між аграріями, банками, кредиторами, постачальниками й іншими партнерами.

 

З вінницькими виробниками спілкувалися провідні експерти в галузі агроекономіки й агротехнологій. Наприклад, Лія Сорока, керівник проекту «Розвиток фінансування аграрного сектора в Східній Європі та Центральній Азії» IFC в Україні, презентуючи проект, розповіла про свій досвід фермерства в Канаді й українське коріння, тому їй особливо було приємно поділитися власним досвідом і науковими розробками.

 

«Усім відомо, що Україна розташована майже в найкращих на планеті природно-кліматичних умовах, але врожаї отримує невисокі. А от в Канаді земля «голодна», влітку в нас бувають посухи, взимку — 40-градусні морози, чорноземів немає, проте врожаї збираємо на третину вищі, ніж на врожайній Вінниччині. Тому в українських фермерів є ще резерви, є точки росту, які треба відкривати й підвищувати ефективність», — зауважила пані Лія.

 

Однак доступ до фінансування в канадських фермерів сьогодні є значно кращим, ніж в їхніх українських колег. Хоча надія на краще є.

 

«Я також — фермер, тому добре розумію, що доступ до фінансування дуже важливий для України, — продовжила Лія Сорока. — У Канаді фермер може отримати кредитування від 5 до 10% залежно від ступеня ризику. На сьогодні Світовий банк не дає кредитування для окремих фермерів, а лише для держави в цілому. Думаю, що коли ситуація в Україні стане стабільнішою, відсотки кредитів для українських аграріїв обов’язково зменшаться».

 

Тарас Висоцький, генеральний директор Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», куратор та викладач проекту «Точка росту», разом з колегами, радо поділився з українськими сільгоспвиробниками знаннями, які вони зможуть застосувати на практиці. Зокрема, аграрії отримали багато цінної інформації: як будувати свій бізнес, страхуватися від цінових коливань, які обирати культури для вирощування, як збільшувати врожайність, де придбати найкраще насіння, добрива, як знайти доступ до ринків. Дізналися про останні дослідження в системі найбільших прибутків, яка охоплює фінансування плюс технології. Зокрема, про те, як можна отримати кредитування на короткі та середні терміни, а також про інструменти, стратегії, щоб керувати ризиками.

 

Аграрії навчалися правильно керувати економікою господарства, вивчали ефективні способи економії витрат. Учасникам програми на прикладах розповіли, як користуватися бізнес-симулятором «Агро-калькулятор» — унікальний мобільний додаток, що поєднує в собі агро-калькулятор для розрахунків щодо вирощування сільгоспкультур і каталог препаратів BASF, доступний без під’єднання до мережі Інтернет. Розрахунки за допомогою «Агро-калькулятора» можна проводити на базі стандартних технологій вирощування культур або вводити реальні витрати власного господарства. Додаток дає поради щодо застосування відповідних ЗЗР і дає змогу порівняти рентабельність їх застосування з власною або зі стандартною технологією виробництва.

 

Крім того, під час навчань аграрії дізналися про продукцію, яка дозволить рослинам на полях повністю розвинути свій природній потенціал і підвищити врожайність. Адже у стратегію BASF закладено принцип: від успіху клієнта залежить й успіх компанії. Тому в перший день навчань, які були присвячені технологіям, на досвіді використання хімпрепаратів лінійки BASF аграріям продемонстрували, якого рівня врожайності та як можна досягти. До того ж сільгоспвиробники отримали відповідь на запитання, де взяти гроші, щоб профінансувати серйозні технології.

 

«Я переконаний, що наші аграрії, як ніхто інший, мають потенціал для розвитку, ми можемо мати кращі за європейські показники, і нам є куди рости. Тому разом із компанією BASF усіляко сприятимемо тому, щоб кожен зміг знайти свою точку росту” та її реалізувати», — наголосив Тарас Висоцький зауваживши, що метою цього семінару є й обмін інформацією про технології та новації в аграрному секторі.

 

Говорять експерти

 

Віктор Довгань, керівник ФГ «Довгань» (Вінницька обл.)

 

За цих три дні я дізнався більше, ніж за десятки років роботи. Найголовніше те, що нас навчили систематизувати знання та застосовувати їх на практиці. Це є основою агробізнесу та гарантією отримання високих прибутків. Адже якщо аграрні компанії будуть багатими, то буде багатою й уся Україна.

З великою цікавістю я ознайомився з новинками продуктів компанії BASF. У їхній якості та дієвості не сумніваюся, адже у BASF що не продукт — то шедевр. Раніше ми працювали з китайською компанією, там препарати вдвічі дешевші, але дуже швидко переконалися у справедливості прислів’я дешева рибка — погана юшка. Тепер обираємо тільки BASF.

 

Володимир Павельський, засновник ФГ «Таргет-лан» (Вінницька обл.)

 

Сьогодні працювати за старим звичаєм вже немає сенсу, з допомогою нових технологій і додаткового фінансування можна збільшити чистий прибуток із гектара.

Тому, коли проводяться такі семінари, то це саме той випадок, коли знання є ціннішими за гроші. В оренді ми тримаємо 800 га землі, співпрацюємо з місцевими банками під 20–26% річних. Сподіваємося, що застосування нових технологій і кредитування від Світового банку принесе нам більшу вигоду.

 

 

Інна Карпенко

журнал “The Ukrainian Farmer”, квітень 2016 року

  

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ