Техніка

Техніка для себе

Техніка для себе
Зігмунд Лампка, власник ТОВ «Лампка Агро»
 

Про те, як потрібно обирати техніку для господарства, розповів Зігмунд Лампка, власник ТОВ «Лампка Агро».

 

Обираючи техніку, ми повинні враховувати цілий комплекс чинників, які впливають на врожайність, — це погодні умови, обробіток ґрунту, сівба, посівні матеріали, удобрення та засоби захисту рослин. В ідеалі було б дуже добре, якби всі операції виконувались одним знаряддям — і передпосівна культивація, і внесення добрив, і сівба. Проте таке знаряддя ще не створено, жоден виробник досі не запропонував такого рішення. Тому, щоб наші площі ефективно обробити, нам потрібно мати декілька з нарядь.

 

Сівалки та культиватори

 

Ми повинні бути готовими до будь-яких умов — і до мокрого року, і до сухого, і до нормального. Я вважаю ідеальною сівалкою або ідеальним культиватором таке знаряддя, яке може однаково якісно працювати в будь-яких умовах. І таких на ринку дуже мало. Зазвичай вони підходять лише для певних ґрунтово-кліматичних умов. Обробіток ґрунту й сівба є фундаментом для формування врожаю. Тому підібрати правильну техніку дуже важливо.

 

Якість також треба враховувати, бо від цього залежить вчасне та якісне виконання технологічних операцій. Багато залежить і від сервісу, оскільки сучасне обладнання не таке просте, як було 20–30 років тому. Тут уже треба мати відповідні відносини з дилером або виробником, постачальником запчастин. Наприклад, пневматична сівалка точного висіву — це дуже складна машина. Будь-кого не поставиш із нею працювати, і сіяти вона без навченого механізатора не буде. Ми інвестуємо дуже великі кошти уце обладнання (лише сівалка коштує 200–300 тис. євро), тож треба знати багато моментів. Неправильно експлуатувати таку дорогу техніку — це неприпустимо.

 

Трактори

 

З одного боку, трактор може працювати будь-який, а з другого — є бренди, яким люди довіряють. Однак усе ж є певні принципи, з якими треба підходити до вибору енергетичних засобів. Найголовніше — трактор має бути економним. Оскільки частка палива у витратах є найбільшою, то ця характеристика може вважатися основною. Водночас трактор має бути багатофункціональним, тобто він має використовуватися для різних завдань. Також трактор повинен бути надійним.

 

Якщо власник постійно очікує «сюрпризів» від техніки, він не зможе побудувати ефективний бізнес. Проте всім відомо, що ідеальної техніки не існує. Її потрібно обслуговувати й час від часу ремонтувати. Тож потрібен якісний сервіс, який може оперативно вирішувати ці питання.

 

Якщо говорити про ціну, то вона має бути доступною. Ми розуміємо, що якісна техніка дешевою бути не може, але водночас ніхто не хоче платити зайві гроші. До того ж кожен фермер повинен знати, для чого він купує 600-сильний трактор. Тобто це питання доцільності. Така машина не повинна їздити шляхами — її треба завантажувати роботою так, щоб вона з поля не виїжджала.

 

Разом із тим постійна робота зі стовідсотковим навантаженням дуже швидко зажене будь-яку техніку на звалище брухту. Візьмемо, наприклад, легковик. Ви ж не їздите на ньому постійно лише на максимальній швидкості.

 

Можливо декілька разів на рік і знайдете таку ділянку дороги, де це вдасться зробити. Весь інший час автомобіль працює в лояльніших умовах. Так має бути і з трактором. В Україні трактори напрацьовують по 3000 мотогодин на рік і мають дуже велике спрацювання. Для порівняння: за кордоном таке напрацювання досягається за 2–3 роки. Тому особливу увагу потрібно приділяти правильній експлуатації техніки.

 

Обприскувачі

 

За наших площ і структури посівів нам немає сенсу купувати причіпний обприскувач. Ураховуючи вартість самого обприскувача й трактора, до якого він чіпляється, краще вже придбати самохідну модель. Зазвичай така техніка більш технологічна і продуктивна. В самохідних моделях більший кліренс, що дозволяє обробляти високорослі культури на різних стадіях вегетації.

 

Комбайни

 

Треба враховувати, що формування врожаю багатьох культур починається зі збирання попереднього врожаю. Наприклад, коли ми плануємо після пшениці сіяти ріпак, то має значення висота зрізу, рівномірність розподілу соломи по поверхні поля тощо. Також потрібно враховувати продуктивність комбайна, щоб можна було вчасно зібрати врожай. Структура посівів також впливає на вибір комбайнів. Наприклад, для кукурудзи та сої найкраще підходять одні моделі, для пшениці, ячменю й ріпаку — інші. Тобто треба підбирати комбайни під ті культури, що переважають у вашому господарстві. Так можна досягнути відчутного збільшення ефективності.

 

 

Володимир Огійчук

журнал “The Ukrainian Farmer”, квітень 2016 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ