Елеватор

Сушарки на ринку України

Сушарки на ринку України

Розглянуто структуру українського ринку сушарок із погляду типів цього обладнання та виробників, що його пропонують.

 

Вітчизняний ринок є дуже привабливим для більшості відомих світових виробників зерносушильного обладнання. Вітчизняні виробники виготовляють здебільшого сушарки, які були поширені з часів Радянського Союзу, або ж «копіюють» зразки закордонних фірм без особливого поліпшення їх споживчих якостей. Сушарки шахтного типу (прямопотокові та рециркуляційні) виробляють такі українські компанії, як ПАТ «Карлівський машинобудівний завод», ПП «Машинобудівний завод «Комсомолець», «ТОВ «Агро-Дорина», ТДВ «Бриг», ТОВ «Агросервіс-СВ», ПП «Елеваторбудмаш»; колонкового паралелепіпедного типу — ТОВ «Інтек-Груп»; колонкового циліндричного типу — ТОВ «Астро-Інгул».

 

Найпоширенішими на ринку України сушарками німецького виробництва є стаціонарні прямопотокові та порційно-шахтні, мобільні порційні фірми Riela; стаціонарні прямопотокові шахтні фірми Petkus; стаціонарні прямопотокові шахтні фірми Stella; стаціонарні прямопотокові шахтні фірми Goldsaat; стаціонарні прямопотокові шахтні фірми Neuero.

 

Польські фірми AG-Projekt й ARAJ виготовляють стаціонарні прямопотокові та порційні шахтні сушарки зерна.

 

Фірма MEPU (Фінляндія) постачає на ринок України модельні стаціонарні шахтні прямопотокові, рециркуляційні та мобільні шахтні сушарки. На сьогодні значного поширення набули сушарки з можливою рециркуляцією зерна, особливо з високою вологістю, що дає змогу зменшити вологість зерна до потрібного рівня за кілька циклів проходження через сушарку.

 

Шведська фірма TORNUM реалізує стаціонарні шахтні прямопотокові сушарки з рекуперацією тепла та зменшенням викидів пилу в довкілля.

 

Англійська фірма PERRY of Oakley виготовляє стаціонарні шахтні зерносушарки, які є одними з найкращих для сушіння зерна у промислових масштабах.

 

Енергоощадні стаціонарні шахтні прямопотокові сушарки зерна продуктивністю 6–120 т/год представляють італійські фірми Strahl та Bonfanti, які працюють на природному й скрапленому газі, а також на рідкому паливі. Вони мають досить низьке споживання палива на 1 т/% сушіння кукурудзи: газу природного — 1,16 м³, газу скрапленого — 0,91кг, рідкого палива — 0,96 кг.

 

Лінійку сушарок мобільних циліндричних колонкових представляє італійська фірма MEСMAR із місткістю камери сушіння 10–74 м³ та стаціонарні баштові колонкові з місткістю камери сушіння 17–120 м³.

 

Турецькі фірми представляють стаціонарні сушарки торгових марок ADAKURUTMA, NEODRY, MATHEWS COMPANY колоннового баштового типу, технічні характеристики яких в основному характеризують їх на сушінні зерна кукурудзи різної вологості.

 

Бразильська фірма Kepler Weber представляє енергоощадні шахтні прямопотокові сушарки зерна з рециркуляцією тепла та використанням як палива дров, лушпиння, гранул і газу, продуктивністю 7,0–124 т/год.

 

Найширшого впровадження в сільгосппідприємствах України набули зерносушарки фірм США, які мають широку мережу представників з реалізації. Фірма DELUX пропонує стаціонарні колонкові паралелепіпедні сушарки серій MSF, DPSL, DPX8T i DPX12T продуктивністю 5,0–70,0 т/год з витратами газу 0,6–1,54 м³/т/%. Фірма UGI реалізує зерносушарки стаціонарні колонкові паралелепіпедні продуктивністю на сушінні кукурудзи вологістю 25% від 20 до 100т/год. Фірма GSI пропонує зерносушарки стаціонарні колонкові баштові продуктивністю 30–200 т/год, а фірма BROCK — аналогічні сушарки продуктивністю 20–50 т/год.

 

Вимоги до сушарок

 

Колонкові сушарки характеризуються простотою конструкції, низькою матеріаломісткістю, малою вірогідністю утворення застійних зон. Проте мають і недоліки, зокрема: за вітряної погоди нерівномірність сушіння по колонах, забруднення навколишньої площі майданчика зерновим пилом, унаслідок чого виникає пожежонебезпечна ситуація, забивання зовнішніх перфорованих стінок колон дрібними домішками, що різко знижує ефективність сушіння, відсутність рекуперації тепла, що призводить до підвищеного споживання палива на сушінні проти шахтних не менше ніж на 20%.

 

Шахтні сушарки характеризуються низькою питомою витратою палива на сушіння, універсальністю, мінімальним виділенням пилу під час роботи, ефективним самоочищенням шахт, низьким рівнем шуму під час роботи витяжних вентиляторів, порівняно малою займаною площею майданчика для установки.

 

У шахтних сушарках рядами закріплено короби (напіввідкриті повітряні канали) таким чином, що поряд із кожним, яким підводиться тепле повітря, є короб, яким відводиться повітря охолоджене внаслідок проходження крізь шар вологого зерна, чим досягається проходження теплого повітря крізь усю масу зернового шару та «м’який» процес сушіння з досить рівномірною температурою нагрівання зерна. Оскільки короби в рядах закріпляються таким чином, що короби верхнього ряду розміщені зі зміщенням на половину кроку відносно розміщення коробів нижнього ряду, то це забезпечує «зигзагоподібний» рух зернової маси зверху вниз, що сприяє поліпшенню обтікання зернівок теплим повітрям, у результаті чого забезпечується ефективність сушіння зерна за максимального використання енергії теплого повітря.

 

Агротехнічними вимогами до шахтних сушарок, на підставі яких діє міждержавний стандарт «Зерносушарки шахтні. ГОСТ 28293-89», передбачено питомі показники: енергомісткість від 3,75 до 4,5  і матеріаломісткість від 1000 до 1200  залежно від продуктивності. Загальне споживання теплової й електричної енергії не має перевищувати 4,56 ГДж/т випаруваної води. Ці показники визначені для сушіння зерна пшениці початкової вологості 20%, кінцевої вологості зерна — 14%, насипної ваги — 740-800кг/м³ і чистоти зерна не нижче за 96%. Температура сухого зерна на виході із сушарки не має перевищувати температуру навколишнього повітря більше ніж на 10 °С. Максимальна нерівномірність вологості зерна в поперечному перерізі сушарки на виході з неї не більше за ±1%, а температура зерна — не більше за ±5°С.

 

Витрати палива на 1 кг випаруваної вологи в разі сушіння зерна пшениці за зниження вологості з 20% до 14%, початковій температурі зерна та зовнішнього повітря 5 °С, сумішшю топкових газів з повітрям не повинні перевищувати 1400 ккал, а за сушіння підігрітим в теплообміннику повітрям — 1850 ккал.

 

Приведені показники енергоспоживання шахтними сушарками зерна не передбачають зниження витрат палива шляхом рекуперації тепла різними способами, що є додатковим «джерелом» енергоекономічності сушарки, потенціальні можливості якого залежать від конструкційно-технологічних особливостей використання тепла шляхом рекуперації теплоносія як за виходу з охолоджуваних секцій, так і зволоженого теплоносія за виходу із сушильних секцій.

 

Технічні характеристики сушарок зерна в рекламних матеріалах різних компаній не містять детальної інформації про особливості їх конструкцій і показники енергоспоживання. Тому, обираючи сушарку безпосередньо для конкретного господарства, потрібно детально розглянути та максимально оцінити її можливості по забезпеченню вимог господарства як по продуктивності, так і по якості сушіння з мінімальними енерговитратами.

 

 

журнал “The Ukrainian Farmer”, вересень 2015 року  

Анатолій Прилуцький, канд. техн. наук, провідний науковий співробітник

ННЦ «Інститут механізації та електрифікації сільського господарства»

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ