Агромаркет

Старт без прохолосту

Старт без прохолосту

Про найважливіші нюанси підготовки ремонтної свинки до продуктивного життя.

 

Перш за все слід пам’ятати, що ремонтна свинка готова до першого осіменіння лише за досягнення нею не менше 120 кг живої маси. Свинки, що  були вирощені в умовах активного моціону, вигідно відрізняються за розвитком статевої системи від тих, що постійно вирощуються у приміщенні без прогулянок. Встановлено, що в умовах безвигульного утриманнянастання статевої зрілості у свинок затримується на 30–90 діб, а відсутність охоти спостерігається у 30% тварин, запліднюваність по першому осіменінню не перевищує 50%.

 

Доведено, що різниця в наступній продуктивності між ремонтними свинками, що мали моціон та не мали його, може становити по багатоплідності 0,8 гол., великоплідності — 0,12 кг, молочності — 17,2 кг, числу відлучених поросят на матку — 1,9 гол.Також в ремонтних свинок, вирощених з моціоном, запліднюваність на 9% вища, а збереженість поросят до 42 діб на 8,5–13% більша, ніж у свинок з обмеженням моціону. Крім того, дослідники зазначають, що після запліднення в маток у разі моціону багатоплідність більша на 1,8–2,4 голови.Моціон в супоросний і підсисний періоди протягом 3–4 год/добу дозволяє підвищити їх молочність майже на 11% і збереженість поросят на 2,5%, як порівняти з безвигульним утриманням.

 

Часто в стаді ремонтних свинок за 2–3 тижні до очікуваної дати досягнення ними 110–120 кг понад 10% поголів’я має знижену вгодованість. У такому разі всій групі свинок додають рівень годівлі шляхом збільшення добової норми корму на 10–15%. І навпаки, свинки, маса яких за місяць до очікуваногоосіменіння перевищує встановлені нормативи, потребують примусового моціону й обмеження в годівлі на тих самих 10–15%.

 

На сьогодні існує значна кількість варіантів програм вирощування ремонтних свинок.Через це тривалість вирощування ремонтної свинки від народження до першого осіменіння змінюється від 199 до 300 діб. На думку багатьох практиків, надто інтенсивне вирощування ремонтного молодняку — ненайліпший варіант для одержання якісного ремонту. Недозрілість м’язової системи в комплексі з недозрілістю внутрішніх органів тягнуть за собою низку проблем як для самої свиноматки, так і для технології промислового свинарства. Особливо це впливає на ріст відсотка прохолостів, рівня абортів імертвонароджених поросят у первісток. Вважається, що краще, коли ремонтна свинка досягає маси у 120 кг не раніше ніж у 250–300 діб, а за весь її період вирощування середньодобовий приріст має бути в межах 400–420 г.

 

Сучасні закордонні технології вирощування ремонтного молодняку пропонують інтенсивнішу програму. За їхніми рекомендаціями, ремонтна свинка повинна мати масу 130–145 кг уже у віці 210 діб. Однак товщина шпику в ділянці спини має становити близько 14 мм. Така свинка вважається готовою до спаровування, і її можна осіменяти починаючи з другої охоти.

 

Особлива увага приділяється годівлі свинок у віці 120–300 діб, оскільки цей період є найкритичнішим. Також слід ураховувати, що свинки щодобово повинні споживати1,7–2,4 кг сухих речовин із концентрацією енергії в 1 кг — 11,6–12,1 МДж й 120–130 г перетравного протеїну. Зазвичай для цього достатньо 2–2,8 кг сухого комбікорму. Недотримання цієї норми в менший бік спричинятиме постійне відчуття голоду у свинок і кормовий стрес. Згодовування малоконцентрованого раціону з добовим об’ємом понад 3 кг збільшує наповненість травного трактута негативно впливає на розвиток статевої системи свинки з подальшими проблемами репродукції. Не слід в годівлі ремонтних свинок застосовувати систему нормованої самогодівлі тварин досхочу. Такий принцип викликатиме нерівність майбутніх маток за масою, розтягуватиме період осіменіння групи та підриватиме саму систему вводу ремонтного молодняку в основне стадо.

 

Годівля ремонтних свинок може бути сухою (повнораціонними комбікормами) та вологою (вологими концентрованими мішанками). На думку більшості вчених, сухий тип годівлі кращий за вологий.

 

За вологого типу істотно змінюється мікроклімат у приміщенні, підвищується вологість повітря, вологість підлоги та підстилки. Від цього страждає розвиток статевої системи майбутньої свиноматки й особливо молочна залоза. Це провокує появу проблем із продуктивним осіменінням, абортами, мертвонародженими поросятами та маститами.

 

Слід пам’ятати, що склад раціону для ремонтних свинок потрібно обов’язково формувати як із кормів рослинного, так і тваринного походження. Ця вимога зумовлена тим, що повноцінність білка раціону для ремонту визначається не кількома, а всім комплексом 10 незамінних амінокислот. Простимбалансуванням раціону синтетичними амінокислотами досягнути повноцінної годівлі свинки неможливо. Тому раціон обов’язково має містити корми тваринного походження, незважаючи на те, що їхня вартість в рази перевищує рослинні корми. Альтернативою кормам тваринного походження є різноманітні суміші, наприклад рибні кормові добавки або рибо-рослинні кормові добавки. Такі добавкихоча й відрізняються за вмістом протеїну (вміст сирого протеїну в них до 50%) від чистих тваринних кормів, але мають доволі широкий набір потрібних незамінних амінокислот, і коштують дешевше. Тоді вартість раціону зростає несуттєво, а повноцінність годівлі є максимально достатньою для одержання ремонтного молодняку бажаних кондицій.

 

Зазвичай за 10 діб до планового осіменіння та протягом 8 діб після цього тваринам призначають спеціальну стимулювальну годівлю. За такої годівлі звичну норму поживних речовин збільшують на 20–30 і навіть іноді на 50%. Крім того, свинок піддають додатковій вітамінізації ін’єкційно або за допомогою введення спеціальних добавок, які містять вітаміни та речовини, що активують нормальну репродукцію.

 

Важливо пам’ятати, що статеве життя інтенсивної свиноматки складається з ланцюга регулярних циклів, що повторюються в інтервалі 18–23 доби. З усього циклу період статевої охоти триває 5–6 діб. Охота складається з трьох частин передохота — зазвичай це дві доби, в ремонтних свинок може тривати 3–4 доби; головна, або справжня, — 48–56 год; подальша — 1–2 доби.

 

З погляду виробництва, найважливішою є головна тічка, період овуляції якої починається на 36-й годині й триває 2–3 години. Тривалість життя зрілої яйцеклітини становить близько 20 год, але період, коли вона може запліднитися, не перевищує 6–10 год.

 

Якщо на великих підприємствах оператор або технолог з осіменіння не має достатнього досвіду та практики для визначення матки в охоті, то на допомогу приходить природа. Вибір свиноматки для осіменіння проводиться за допомогою кнура-пробника, якого повільно проганяють проходами між станками зі свиноматками. У сумнівних випадках свиноматку виганяють на прохід до кнура й визначають наявність охоти в безпосередній близькості з ним.

 

Свиноматок в охоті визначають двічі на добу — перед ранковою та вечірньою годівлею. Тварин, що відібрали вранці, осіменяють після обіду та повторно наступного ранку. Маток, відібраних після обіду, осіменяють наступного ранку та після обіду. Тобто матку потрібно осіменяти через 12 год після виявлення охоти та повторно через 12 год після першого осіменіння. Далі протягом доби після осіменіння покритій тваринідають цілковитий спокій. Після осіменіння маток тримають протягом не менше як 30 діб в індивідуальних станках і лише після точного визначення супоросності переводять у групові станки.

 

Слід наголосити також на деяких технологічних моментах, які входять у комплекс профілактичних заходів з недопущення прохолосту тварин: за формування груп для осіменіння свиноматок требаврахувати їхні вагові кондиції. За появи в технологічних групах тварин з ознаками ожиріння або виснаженої кондиції їх переводять в окремі станки й за допомогою коригування годівлею доводять тварин до бажаних кондицій; в кормових відомостях потрібно вести облік комбікорму по групах: свиноматки холості, свиноматки 1-го періоду супоросності, свиноматки 2-го періоду супоросності; суворо витримувати добові норми годівлі свиноматок повнораціонним  збалансованим комбікормом: в день відлучення — 0,5 кг/гол.; 2-й день — 1,5 кг/гол.; 3–12 дні — 3,4 кг/гол (виснаженим і слабким — мірою споживання); 13–22 дні — 2,8 кг/гол.; 23–80 дні — 2,3 кг/гол.; 81–110 дні — 3,5 кг/гол.; 111-й день — 3,0 кг/гол.; 112-й день — 2,5 кг/гол.; 113-й день — 2,0 кг/гол.; 114-й день — 1,5 кг/гол.; 115-й день — 0,5–1,0 кг/гол.

 

Слід пам’ятати, що в перші дні після осіменіння ембріони найменш захищені та можуть загинути через велике скупчення свиноматок, годівлю недоброякісними кормами, від механічних травм свиноматок.

 

Важливим профілактичним заходом підтримання нормального гомеостазу в супоросних і підсисних свиноматок слід вважати проведення спеціальних ветеринарних обробок. За основу можна взяти, наприклад, таку схему: ремонтних свинок в день надходження в секцію опоросу потрібно обробити внутрішньом’язово антибіотиком (Трихопол, Тилан) і повторно через 5 діб.У період уведення препарату також задають кормовий антибіотик (Біовіт-80). Обробка антигельмінтиками. Двократна вітамінізація за 30–40 діб до опоросу (Тетравіт). Вітамінізація за 7 діб до відлучення (Тетравіт). Стерилізація за 5 діб до відлучення стрептоміцином вранці та ввечері протягом 5 діб.

 

 

Незалежна думка

 

Юрій Богомаз, директор ПП «М’яспром» 

Купуємо в компанії «Йозера» кормову добавку «Зауен Пілот». Ми її включаємо в супоросний і лактуючий корми, флешінг-корм.Цей продукт вистилає слизову шлунка тонкою плівкою, що протистоїть усмоктуванню токсинів із корму організмом тварини.

Завдяки введенню «Зауен Пілоту» збільшується відсоток сирого протеїну в супоросному кормі, відсоток обмінної енергії також стає вищим. У результаті поросята народжуються вагою на 100–150 г більше, ніж звичайно. Та й далі краще набирають вагу, тобто «Зауен Пілот» підвищує продуктивність поросят. А свиноматки краще входять в роди, в них легший токсикоз, краще прибуває молозиво.

 

 

Марко Прибузький

журнал “The Ukrainian Farmer”, листопад 2015 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
11
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ