Агромаркет

«Спекотний» урожай

«Спекотний» урожай

Огляд ринку зернових й олійних: динаміка та прогноз

 

Липень видався «спекотним» лише для окремих культур (ячменю, пшениці й ріпаку), збирання яких завершується, і ведеться активна торгівля. Схоже, зменшення посівних площ під озимими вдасться певною мірою компенсувати високою врожайністю. Щоправда, не для всіх культур…

Пшениця

 

У липні біржові котирування американської пшениці на Чиказькій товарній біржі (СВОТ) продовжили спадний тренд, започаткований ще у червні. Причинами такої ситуації є те, що у світі очікується абсолютний рекорд виробництва та залишків пшениці, що відповідно тисне на ціни: біржові котирування знизилися до рівня 10-тирічного мінімуму — 154 дол./т. Ці прогнози знайшли підтвердження в повідомленнях про рекордний урожай в Росії та Румунії. Тим часом у країнах ЄС, навпаки, очікується менший урожай. За прогнозом французької консалтингової агенції ODA, пшениці у ЄС зберуть на 17 млн тонн менше, ніж торік. Та ще і якість ранніх зернових у Франції, Німеччині та Великій Британії очікується суттєво нижча. Нині оператори ринку з нетерпінням очікують на вихід серпневого прогнозу МСГ США, у якому буде уточнена оцінка світового виробництва та перехідних залишків.

 

В Україні валовий збір пшениці очікується дещо меншим, ніж торік, передусім через зменшення площ посіву. Разом із тим збиральна кампанія просувається з кращими, ніж минулого сезону, показниками врожайності.

 

Українські ціни на пшеницю на фізичному ринку також стрімко падали в першій декаді місяця через світові тренди та неповернення ПДВ експортерам зерна, які в свою чергу знижували закупівельні ціни для аграріїв. Однак у другій і третій декадах липня ціни були стабільнішими й коливалися в межах 3750–3950 грн/т за продовольчу пшеницю 2-го класу на умовах постачання EXW-елеватор.

 

Кукурудза

 

В останні місяці зростання біржових котирувань на кукурудзу не мало під собою реальних підстав, що спричинило завищення цін на кукурудзу проти пшениці. Тому біржові котирування кукурудзи на Чиказькій товарній біржі (СВОТ) в останній декаді червня різко обвалилися, а в липні ця тенденція лише тривала в уповільненому темпі (як ми й прогнозували в попередньому номері газети «АгроМаркет»).

 

Побоювання щодо зменшення площ під кукурудзою виявилися безпідставними. Погода сприяє розвитку рослин. Тому наприкінці липня грудневий ф’ючерс на кукурудзу нового врожаю на Чиказькій товарній біржі (СВОТ) торгувався за ціною 134 дол./т — найнижчий рівень за минулий рік. За оцінками, світові обсяги виробництва та запасів сягають рекордного рівня, що й тягне біржові котирування додолу.

 

В Україні падіння цін на кукурудзу на фізичному ринку було помірнішим, ніж на світових біржах, оскільки торгівля ведеться в незначних обсягах кукурудзою «старого врожаю». На майбутній урожай кукурудзи укладають форвардні контракти за цінами 170–173 дол./т на умовах постачання FOB у жовтні/листопаді. На «старий» урожай кукурудзи ціни були на рівні 4500–4600 грн/т на умовах постачання EXW-елеватор, що значно нижче за ціни на фуражну пшеницю. Експерти ринку очікують коригування цих пропорцій до звичних, але ймовірним є зниження цін на кукурудзу, особливо з огляду на світові тенденції котирувань кукурудзяних ф’ючерсів і прогнози щодо високого врожаю як у світі, так і в Україні.

 

Ячмінь

 

Тиск нового врожаю знижував біржові котирування ячменю на Угорській біржі (ВСЕ) протягом липня. В Україні збиральна кампанія по ячменю розпочата в пізніші терміни через затримку визрівання зерна внаслідок холодної погоди та дощів поточного року, проте прогнози щодо загального валу ячменю оптимістичні. Закупівельні ціни мали спадний характер лише в першій декаді місяця, тоді як в останній декаді — зросли на 200 грн/т. Попри збирання нового врожаю й підвищення прогнозів щодо загального валу ячменю в Україні все ж ціни зростали завдяки високим попиту та темпам експортних відвантажень. Лише за 25 днів липня на експорт відвантажено понад 1,1 млн тонн ячменю проти 0,85 млн тонн за увесь липень минулого року.

 

Соняшник

 

Липень для ринку соняшнику видався не надто оптимістичним. І так низькі ціни на соняшникову олію знизилися ще більше: в європейських портах із 830 до 800 дол./т, в портах Чорного моря з 800 до 775 дол./т. МінАПП прогнозує до збирання 5,9 млн га під соняшником — рекордний рівень. Однак деякі експерти виказують побоювання втрати деякої частини врожаю через надмірну спеку. Разом із тим усі перелічені чинники суттєво не вплинули на ціну соняшнику — вона є відносно стабільною протягом усього місяця. Висока конкуренція за сировину серед переробників і стабільний попит на соняшниковий шрот й олію утримали внутрішню ціну від спаду. Переробні підприємства перебувають в очікуванні нового врожаю й надії скоротити розрив між наявними потужностями для переробки соняшнику і наявністю сировини.

 

Соєві боби

 

Біржові котирування соєвих бобів, які останні чотири місяці зростали, у липні змінили тренд на спадний. Листопадовий ф’ючерс на Чиказькій товарній біржі (CBOT) за місяць значно втратив у ціні — 360 дол./т проти максимального рівня 425 дол./т минулого місяця. Це відбулося через зниження у липні цін на соєвий шрот і соєву олію, нафту. Також на котирування тиснула інформація про сприятливі погодні умови для розвитку посівів сої в США, а також інформація про можливе зниження обсягів імпорту сої Китаєм, оскільки державні органи здійснюють інтервенції соєвих бобів із держрезерву. В Україні ціни на сою на фізичному ринку (як і на кукурудзу) були інертнішими — ця культура нині торгується в обмежених обсягах, оскільки основні вже продано. До того ж активним є попит на соєвий шрот і соєву олію, де ціни значних змін не зазнали. Можливо, вітчизняні переробники й надалі підтримуватимуть ціни на сою, але не слід забувати про світові тренди цін на соєві боби, продукти переробки, нафту тощо.

 

Ріпак

У другій половині червня біржові котирування ріпаку на Паризькій товарній біржі (MATIF) стрімко спрямувалися униз, а в липні коливалися в боковому тренді на рівні 355–365 євро/т. З одного боку, прогнози світових залишків ріпаку є найменшими за останніх три роки.

 

А з другого — ціни на нафту та їх прогнози невтішні, що робить малоперспективним біодизельне виробництво й тисне на біржові котирування. За даними Держстату щодо перезимівлі озимих культур в Україні, в найгіршому стані саме озимий ріпак — 36% посіяних площ загинуло. Це, звісно, впливатиме на загальний валовий збір, що, в свою чергу, надасть підтримку внутрішнім цінам. Після значного спаду в першій половині місяця (мінус 400–600 грн/т), вони почали зростати на всіх базисах постачання, до кінця місяця повернувши собі втрачений рівень, також активізувалася експортна торгівля. Наприкінці липня за тонну давали 10 300 – 10 700 грн (на умовах постачання EXW-елеватор).

 

З огляду на прогнози меншого, ніж торік урожаю, ріпак має перспективи зростання ціни, але якщо ціни на нафту далі не падатимуть.

 

 

 

 

Любов Панкратова, начальник відділу функціонування аграрних ринків Аграрного союзу України

газета “АгроМаркет”, серпень 2016 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
  

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ