Агрономія

Соя. Демополе-2015

Соя. Демополе-2015

Журнал The Ukrainian Farmer і далі інформує читачів про те, як здійснюється проект «Демополе Cої», що розпочався в травні цього року в господарстві «Ель Гаучо», що в тернопільській області.

 

Організатором проекту є одна з найбільших дистриб’юторських компаній України ТОВ «Агросем», а його учасниками стали всесвітньовідомий виробник насіння сої компанія Семанс Прогрейн, а також лідери виробництва ЗЗР компанія ADAMA та добрив — компанія Yara International ASA. Від травня цього року ми відслідковуємо та детально розповідаємо про кожний етап розвитку рослин сої сортів Саска та Хорол селекції компанії Семанс Прогрейн, висіяних на полях науково-виробничого агропромислового підприємства «Ель Гаучо», що в Тернопільській області. А також про особливості та дієвість системи захисту посівів та живлення культур.

 

Відтоді, як ми востаннє побували на демополі в «Ель Гаучо», пройшов майже місяць. Нагадаємо, що 15 червня ми оглянули та порівняли посіви сої сортів Саска та Хорол, звернувши увагу на те, що розвиток обох сортів, з огляду на дату проведення сівби 5–6 травня, повністю відповідає стадії росту культури за цих погодних умов. Коренева система і Саски, і Хоролу була добре розвинена, на коренях обох культур утворилися бульбочки. Наші експерти помітили, що Хорол дещо випереджає в розвитку Саску: багато рослин станом на 15 червня навіть перебувало вже у фазі бутонізації. Вони пояснили це особливостями сорту, адже Хорол більш ранньостиглий сорт проти Саски. Відповідно всі фази розвитку у нього проходять швидше.

 

Під час нашого візиту в господарство відбулося обприскування посівів обох сортів баковою сумішшю гербіциду Агіл (д. р. пропахізафоп,100 г/л у нормі внесення 1 л/га) й інсектициду Пірінекс Супер (д. р. хлорпірифос + біфентрин у нормі 1 л /га). Перший препарат був застосований для боротьби зі злаковими бур’янами та падалицею кукурудзи в посівах сої, а другий унесено з профілактичною метою для контролю поширення шкідників. Обидва препарати виробництва компанії «АДАМА». Окрім того, до бакової суміші було додано концентроване рідке добриво YaraVita MOLYTRAC виробництва компанії Yara з умістом фосфору та молібдену — для сприяння азотфіксації сої завдяки утворенню оптимальної кількості бульбочок азотфіксуючих бактерій на кореневій системі.

 

І ось 14 липня ми знову на полях «Ель Гаучо», де спостерігаємо за розвитком сої та загальним станом посівів сортів Саска та Хорол. Наші експерти — агроном компанії «Агросем» Ольга Гатало та менеджер із технічної підтримки (Західний регіон)компанії «АДАМА» Андрій Тарапата — зазначають, що загальний стан рослин задовільний, соя утворила бічні пагони, рослини закладають перші боби. Так, Хорол перебуває в завершальній фазі цвітіння, на нижньому ярусі рослини вже зав’язалися перші боби на висоті 8–10 см.Саска, як більш підзньостиглий сорт проти Хоролу дещо відстає в розвитку: рослина поки що в активній фазі цвітіння, зав’язі бобів станом на 14 липня поки що не спостерігалося.

 

Відмінний стан рослин не може не тішити, особливо з огляду на доволі несприятливі цьогорічні погодні умови: через затяжну прохолодну весну та навіть початок літа соя тривалий час повільно розвивалася. Активно рослини почали вегетувати вже в кінці першої декади червня з підвищенням температури повітря — буквально протягом тижня.

 

Зазначимо, що навіть у липневу +35…+36 °С спеку, коли ми інспектували посіви сої, рослини на диво добре себе почували — в усякому разі жодного прояву пригнічення, зокрема, підв’ядання листя не спостерігалося. Добрий стан посівів Андрій Тарапата пояснює так:

 

– Соя достатньо забезпечена вологою — вона її дістає з ґрунту потужною кореневою системою, глибина проникнення якої сягає до 200 см. У цьому ми пересвідчилися, розкопавши кореневу систему рослини. З другого боку, волога в ґрунті краще зберігається ще й завдяки системі обробітку ґрунту — мінімального для Саски та нульового для Хорола.Зазначу, що на початку цього сезону була проблема з вологою, оскільки протягом зими опадів у вигляді снігу було мало, відповідно, ґрунт не був насичений вологою. І тільки завдяки травневим і червневим дощам рослини змогли нормально розвиватися. Нині посіви сої мають достатню густоту, бур’яни на них проконтрольовані, листки сої мають здебільшого здоровий вигляд, працюють на фотосинтез, тож чекатимемо доброго врожаю.

 

Як уже було сказано, оглядаючи посіви сої, наші експерти оглянули не лише надземну масу рослин, а й, розкопавши кореневу систему, звернули увагу на стан і кількість азотфіксуючих бульбочок. Зробивши розріз однієї з бульбочок, Андрій Тарапата пересвідчився, що всередині  вона рожевого кольору, тобто азотфіксуючі бактерії живі й активно працюють на забезпечення рослини азотом. Таким чином, бактерії здатні повністю забезпечити потреби сої в азоті, а тому для удобрення рослин можна обмежитися внесенням лише фосфорних і калійних добрив.

 

Боротьба з хворобами та шкідниками

 

Здоровий стан посівів сої забезпечила не лише достатня кількість вологи та кількість поживних речовин, а й ефективна система захисту. Так, 17–18 червня на посівах Саски та Хоролу для контролю злакових бур’янів було проведено планове внесення гербіциду Агіл (д. р. пропахізафоп, 10 г/л у нормі внесення 1 л/га), а також із профілактичною метою інсектицид Пірінекс Супер (д. р. хлорпірифос + біфентрин у нормі 1 л/га).Обидва препарати виробництва компанії «АДАМА» спрацювали відмінно.

 

Водночас для профілактики появи низки хвороб, зокрема переноспорозу, септоріозу, іржі тощо 6 липня посіви Хоролу було оброблено фунгіцидом й інсектицидом на основі д. р. карбендазим у нормі 0,5 л/га і на основі д. р. альфациперметрин у нормі 200 г/га. Окрім того, до бакової суміші було додано рідке позакореневе добриво YaraVita MOLYTRAC з умістом фосфору та молібдену в нормі 200 г/га. Як зазначає один із наших експертів, регіональний консультант по роботі з клієнтами ТОВ «Yara Україна» Ольга Іскра, це добриво сприяє азотфіксації сої та подальшому бульбочкоутворенню.

 

Надзвичайно спекотлива погода, яка встановилася в західному регіоні в липні за відносної вологості повітря, спричинила появу багатьох шкідників, зокрема й на посівах сої. Так, було спостережено рухомі форми павутинного кліща, а також трипсів, гусені совки гамма, чортополохівки. Особливо небезпечним у цьому переліку шкідників є павутинний кліщ, адже він надзвичайно складний об’єкт для контролю — через його біологічні особливості та відсутність надійних перевірених методів боротьби з ним.

 

З огляду на небезпеку ураження рослин сої на наших полях цими шкідниками команда агрономів і представників компанії «АДАМА» вирішили провести обприскування посівів сої Саска сумішшю інсектицидів Цезар (д. р. біфентрин) у нормі 0,2 л/га та + Аполло (д. р. клофентезин) у нормі 0,5 л/га. Вибір цих препаратів вони пояснюють так:

 

– Унесений 17 червня інсектицид Пірінекс Супер добре справився зі шкідниками на сої, які перебували на початковій стадії розвитку. Проте з огляду на завершення періоду дії цього препарату ми вирішили провести повторне обприскування посівів, — пояснив Андрій Тарапата. — До цього нас спонукала й надзвичайно спекотна погода, яка сприяє поширенню кліщів.

 

Як зазначають наші експерти, період захисної дії препаратів Аполло та Цезар становить три тижні, тому протягом цього періоду Саска повністю захищена від шкідників.

 

У фазу цвітіння та появи бобів виникає небезпека ураження рослин сої хворобами. Щоб вчасно виявити перші їх симптоми, наші агрономи з початку фази бутонізації рослин регулярно проводили огляд посівів. У середині фази цвітіння було спостережено, що нижні листочки сої починають відмирати. Причиною назвали брак сонячного проміння в зоні нижніх ярусів сої. Проте найбільшою небезпекою була поява перших ознак септоріозу й іржі на нижніх листках Саски, а також симптомів септоріозу на Хоролі.

 

– Сама інфекція зазвичай міститься на пожнивних рештках у ґрунті, а після дощів разом із часточками ґрунту потрапляє на нижні листки рослини, — пояснює причину появи збудників хвороб на листі Ольга Гатало. — Оскільки на сої септоріоз, іржа та пероноспороз лише в початковій стадії, то, щоб убезпечити посіви від подальшого розвитку цих хвороб, ми ухвалили рішення вперше внести фунгіцид Бампер Супер (д. р. пропіконазол + прохлораз) у нормі 1 л/га виробництва компанії «АДАМА», додавши його до бакової суміші інсектицидів Цезар і Аполло. Це достатньо ефективне та фінансово доступне рішення.

 

Зазначимо, що препарат Бампер Супер на ранніх етапах вегетації сої — одне з найефективніших рішень на ринку ЗЗР, справився із збудниками хвороб, які становлять найбільшу небезпеку, зупинивши подальший їх розвиток.Спільно з агрономічним відділом і спеціалістами ТОВ «АДАМА» після додаткового обстеження полів було вирішено провести додаткове внесення фунгіциду.Таким чином, 22 липня, через два тижні після першого внесення фунгіцидів, було внесено препарат на основі д. р.епоксиконазол і піраклостробін у нормі 1,5 л/га. Цей фунгіцид із групи стробілуринів протягом двох-трьох тижнів забезпечить для сої добрі умови розвитку без ризику бути ураженою новимизбудниками хвороб.

 

Аналогічними чином наші експерти діяли й щодо збудників хвороб і шкідників на сої сорту Хорол. Щоб призупинити розвиток хвороб, як і на Сасці, застосовували фунгіцид на основі д. р. епоксиконазол і піраклостробін у нормі 1,5 л/га. Для контролю ж над шкідниками, зокрема павутинним кліщем, використали інсектицид Пірінекс Супер у нормі 1 л/га.

 

І насамкінець ще раз зазначимо, що сприятливі саме для розвитку сої погодні умови, які склалися в липні, зокрема висока температура повітря, дійсно позитивно впливають на рослину. Так, соя швидко розвивається, надолужуючи в розвитку згаяний у травні-червні період (як зазначалося вище). І вже навіть більш пізньостигла порівняно з Хоролом Саска станом на 22 липня, як видно з фото, має заввишки 70–85 см, добре розвинену кореневу систему й утворені майже на всіх ярусах боби.

 

У майбутньому, щоб сприяти доброму розвитку плодів сої, агрономічна служба запланувала позакореневе внесення добрива Yara FOLICARE 10-5-40 компанії Yara International ASA з підвищеним умістом калію й іншими мікроелементами у хелатній формі EDTA.

 

 Коментарі фахівців

 

Сергій Опольський, заступник директора НВАП «Ель Гаучо»

 

Погодні умови другої половини червня — початку липня були далекими від ідеальних: різкі коливання денних температур — від понад +30 °С до +16 °С та нічних до +10…+12 °С не сприяли активному розвиткові сої. Для сої такі перепади температур не є добрими. Тому вона, на мою думку, дещо затрималася в розвитку — вже повинна б мати більшу фазу, тобто цвітіння мало б уже завершитися. Позитивний момент для подальшої активної вегетації сої — достатня кількість вологи: від моменту сівби й до середини липня в нашому районі випало 110 мм опадів.

 

  

Юрій Снісаренко, агроном ТОВ «Прогрейн Укр»

 

Результати інспектування посівів підтверджують чудову жаростійкість сортів Саска й Хорол (удень температура піднімалася до +35…36 °С).

Відсутність пригнічення від дії високих для рослин температур дозволяє уникнути або суттєво зменшити абортацію квіток і бобів. Кількість бобів на рослині — один із чинників, що впливає на врожайність.

Коментуючи систему захисту проти хвороб і шкідників, хотілося б зазначити вдалий вибір фунгіциду на основі діючих речовин епоксиконазол і піраклостробін для контролю та боротьби з пероноспорозом й іншими хворобами. Також дуже актуальним є боротьба з павутинним кліщем. Час і комбінація інсектицидно-акарицидної обробки вибрані правильно.

 

  

Ольга Гатало, агроном компанії «Агросем»

 

На жаль, багато агрономів не приділяють належної уваги павутинному кліщу, оскільки він має надзвичайно малі розміри, відповідно, побачити цього шкідника неозброєним оком неможливо. Натомість шкода від діяльності павутинного кліща надзвичайно велика. Кліщі живляться соком рослин, перебуваючи під павутиною на нижньому боці листків. Першим симптомом пошкодження рослин кліщем є поява окремих світлих плям на листках. У разі інтенсивного пошкодження листки набувають світломармурового кольору. Пошкоджені листки жовтіють, засихають і обпадають; рослини пригнічуються, відстають у рості, що призводить до зниження врожаю.

 

  

Андрій Тарапата, менеджер з технічної підтримки (Західний регіон) компанії АДАМА

 

Цезар — це специфічний інсектицид, який пригнічує рухомі форми кліща, натомість Аполло має високу біологічну активність на яйця кліщів і ранні рухомі стадії. Таким чином, за допомогою цих двох препаратів ми знищимо всі форми цього шкідника. Окрім того, суміш інсектицидів Цезар й Аполло проконтролює і трипса, і різноманітну гусінь — тобто забезпечить повний контроль над шкідниками на посівах сої.

 

  

Роман Горбань, менеджер із культур, компанія ADAMA

 

Після ретельного огляду посівів сої для кожного з нас стає зрозумілим, наскільки високотехнологічна ця культура в процесі її вирощуванні. Це вимагає від нас комплексного підходу знань у її захисті від шкідників, хвороб і бур’янів, виборі вірного, адаптованого до регіону сорту, а також надзвичайно точного розрахунку кількості добрив, які в наш час, на жаль, є недешевим задоволенням для агровиробника.

Наголошую, що компанія приділяє надзвичайно багато часу для вивчення сучасного світового досвіду вирощування цієї культури, яка щороку відвойовує все нові площі в Україні. Постійна організація семінарів у різних куточках України дозволяє нам допомагати фермерам краще розуміти технологічність цієї культури, обмінюватися досвідом її вирощування, а також залучатись підтримкою передових українських учених.

Сподіваюся, що семінар, який буде проводитись у кінці серпня на території господарства «Ель Гаучо», допоможе його учасникам знайти правильне рішення захисту сої. Окрім того, вони отримають чудову нагоду подискутувати з провідними аграріями та відомими вченими-практиками щодо технології вирощування цієї культури.

 

  

Ольга Іскра, регіональний консультант по роботі з клієнтами. ТОВ «Yara Україна». Західний регіон

 

Оглянувши посіви сої, ми пересвідчилися, що рослини перебувають у доброму стані. Це означає, що попередньо внесені добрива спрацювали відмінно, добре виконали свою роль. Соя вже перебуває в стадії початку формування бобів, отже, слід підтримати культуру додатковими поживними речовинами, які сприятимуть наливу насіння. Саме для цього заплановано позакореневе внесення швидко розчинного добрива Yara FOLICARE 10-5-40 з підвищеним умістом калію. Адже калій рослини сої активно споживають у цей період: він сприяє енергії проростання, дозріванню, збільшенню розміру насінин тощо. Отже, добриво Yara FOLICARE 10-5-40 є запорукою доброго врожаю.

 

Організатор: ТОВ «Агросем»

Партнери: Prograin, АDAMA, Yara International ASA

Інформаційний супровід: The Ukrainian Farmer

Місце проведення: Тернопільська обл., ПП «НВАП «Ель Гаучо»

журнал “The Ukrainian Farmer”, серпень 2015 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ