Техніка

Шведські інновації

Шведські інновації

Виробники сільгоспмашин активно впроваджують сучасні рішення, що значно поліпшує ефективність господарювання.

  

Європейські фермери активно розвиваються, працюють дедалі професійніше та потребують досконаліших технологій для свого виробництва. Своєю чергою, виробники сільгосптехніки демонструють упевнений поступ поряд із такими динамічними галузями, як ІТ-індустрія, телекомунікації й автомобілебудування. Інноваційні пропозиції, які останнім часом з’являються на ринку, свідчать про те, що компанії — виробники сільгоспмашин й обладнання іноді випереджають час у своїх розробках. Гостра конкуренція на ринку спонукає їх до постійного розвитку, й у результаті вони виводять на ринок рішення, в реальність яких іноді важко повірити. Часто такі зрушення йдуть від однієї людини або групи однодумців, які не бояться експериментувати і своїм натхненням і завзятістю змінюють підходи до агровиробництва. Думаю, що на аграріїв очікує багато сюрпризів від виробників машин й обладнання. Тож лишається тільки чекати, що нового найближчим часом запропонують виробники техніки.

 

 

Міжнародна прес-конференція компанії Väderstad, що відбулася 26–27 серпня в Берліні, була покликана показати результати роботи компанії за останні роки, а також напередодні виставки Agritechnica, яка відбудеться 10–14 листопада в місті Ганновері (Німеччина) продемонструвати широкій аудиторії журналістів з Європи нові інноваційні рішення й удосконалення.

 

«Розуміючи завдання, які стоять перед сучасним сільським господарством з огляду на збільшення населення планети й споживання зернових продуктів, компанія Väderstad обрала для себе довгострокову стратегію, мета якої — запропонувати сільгоспвиробникам інноваційні рішення й технології ґрунтообробітку, що рухають сільське господарство вперед і задовольняють потреби фермерських господарств. Ми активно розвиваємося, пропонуємо інтегровані рішення для точного землеробства на основі Apple iPad, оновлюємо модельний ряд сівалок Spirit і Tempo, культиваторів Opus. Для швидкого та точного визначення норми висіву насіння компанія Väderstad винайшла абсолютно нове унікальне рішення — SeedEye, що було основною вимогою аграріїв світу протягом десятиліть. Ми цінуємо нашого споживача, тому це ноу-хау стане корисним у виробничому процесі землеробства», — стверджує Крістер Старк, голова ради правління компанії Väderstad. 

 

 

SeedEye — визначення норми висіву

 

Компанія Väderstad представила нову унікальну технологію у вигляді висівного сошника SeedEye, який можна встановлювати на сівалки Spirit R 300-400S, Rapid A 400-800S і Rapid A 600-800C. Ця технологія дозволяє з легкістю встановити норму висіву насіння на один квадратний метр без проведення традиційного калібрування кількості посівного матеріалу, що висівається.

 

Система SeedEye:

  • оператору сівалки достатньо задати на панелі управління потрібну кількість висіву насіння на 1 квадратний метр, після чого не треба більше проводити перевірку кількості зерна, що висівається в землю, тим самим заощаджуючи час;
  • оператор здійснює повний контроль над процесом висіву насіння, що показується на планшеті iPad, під’єднаному до панелі управління. Якщо відбувається відхилення висіву насіння від заданої норми за кількістю, система повідомляє про це звуковим сигналом, а «проблемний» сошник позначається на дисплеї червоним кольором;
  • відтепер немає потреби змінювати налаштування сівалки в разі зміни норми висіву культури. SeedEye обробляє значення автоматично, як тільки оператор вводить інформацію на дисплеї;
  • суттєве поліпшення якості сівби та комфорту оператора сівалки під час проведення польових робіт, який має змогу загального огляду та контролю за процесом сівби.

У насіннєпроводах розміщено спеціальні датчики. Насіння по насіннєпроводу проходить через шість оптичних датчиків, що обладнані випромінювачами світла. Коли насіння рухається крізь промінь, він переривається, а датчики, своєю чергою, фіксують такі перерви в потоці світла. Загальна кількість переривань променя реєструється й обчислюється, що дозволяє з високою точність підрахувати кількість насінин. Такий сенсор вимірює кількість насіння ріпаку з точністю у 99%. Точність підрахунку насіння пшениці чи інших зернових становить 98–99%, темп підрахунку — близько 250 насінин за 1 секунду. А в разі засмічування чи запилення система автоматично підсилює сигнал сенсорів.

 

Оператор сівалки встановлює норму висіву насіння, вводячи значення кількості насінин на один квадратний метр на планшеті iPad. Радар, що встановлений на сівалці та під’єднаний до системи E-Control, вимірює її швидкість і постійно аналізує фактичний висів заданої норми насіння, точна кількість якого забезпечується за допомогою SeedEye. Ця система пов’язана з електроприводом висівної котушки та постійно коригує кількість посівного матеріалу для його стабільного висіву.

 

У разі потреби оператор може змінити норму внесення насіння на 1 м², ввівши для цього нові значення, які зображуються на планшеті iPad із градацією, наприклад, 10%. Сівалка відразу встановлює потрібну кількість висіву насіння на 1 м² незалежно від швидкості руху трактора та показує фактичне значення на дисплеї. Система однаково добре працює з монітором ISOBUS або без нього.

 

SeedEye буде доступний для встановлення на сівалки Spirit R 300-400S, Rapid A 400-800S і Rapid A 600-800C починаючи з осені 2016 року.

 

Культиватор Opus

 

Компанія Väderstad і далі розширює можливості нового культиватора Opus і виводить на ринок дві нові моделі — Opus 400 й Opus 500, які мають у своїй конструкції таку саму міцну раму, як і моделі більшого типорозміру. Менші напівпричіпні моделі культиватора Опус такі ж маневрені, як і решта культиваторів Opus.

 

«З інтервалом проходження розпушувальних лап 27 см і висотою рами над поверхнею землі 80 см культиватор Opus здатен працювати в умовах великої кількості залишених пожнивних решток, — розповідає Магнус Самуельсон, концепт-менеджер компанії Väderstad. — Доступна також велика кількість стійок і доліт, зокрема стійки з покриттям із загартованого металу. Стійки лап обладнуються розпушувальним долотом і верхнім відвалом MixIn у стандартній комплектації. Верхня частина долота MixIn добре перемішує рослинні рештки з ґрунтом, направляючи ґрунтовий потік уперед, а не вгору, завдяки чому відбувається додаткове розпушення ґрунту, й лише за один прохід культиватора досягається подвійний ефект його обробітку. Зусилля опору розпушувальної лапи може бути налаштоване в діапазоні значень до 700 кг, завдяки чому досягається унікальна здатність проводити якісний обробіток на глибину до 40 см».

 

Після розпушувальних лап установлені вирівнювальні диски, робоче положення яких регулюється за допомогою гідравліки. Завдяки різносторонньому кріпленню дисків поліпшується якість проведення робіт, оскільки забезпечується сталість значення кута атаки по всій робочій ширині культиватора, незалежно від глибини обробітку.

 

Залежно від потреб культиватор можна обладнати двома типами котків, які є взаємозамінними. Дворядний коток SoilRunner з U-подібним профілем ущільнювальних кілець, які реалізують ефект дії ґрунту на ґрунт, добре розпушує верхній шар. Дворядний коток має змінне положення переднього ряду відносно заднього, завдяки чому досягається різний ступінь ущільнення ґрунту після проходу культиватора. Альтернативним є сталевий коток SteelRunner з установленими самоцентрувальними чистиками (щоб запобігти налипанню ґрунту). Глибокий агресивний профіль SteelRunner найефективніше підходить для роботи на середніх і важких ґрунтах.

 

Більша частина ваги культиватора може бути переміщена на коток (за сухих умов), а під час роботи на легких ґрунтах коток можна дещо підняти так, щоб він діяв лише на верхній шар ґрунту.

 

Випуск нових моделей культиваторів Opus 400 та 500 розпочнеться восени 2015 року.

 

Сівалка Spirit R 300-400S

 

Абсолютно нова сівалка, що сконструйована із самого базового рівня. Spirit R може також обладнуватись унікальною системою SeedEye. Сівалки Spirit R 300-400S серійно виробляють з робочою шириною захвату 3 або 4 метри. Сівалка має декілька інновацій і може оснащуватися системою електронних засобів E-Control і комп’ютерним терміналом Gateway. Spirit R 300-400S доступний із шириною міжряддя 12,5 чи 16,7 см.

 

Сівалку Spirit R обладнано найбільш універсальним ґрунтообробним рішенням — System Disc Aggressive. Система Disc складається з двох рядів дисків конічної форми діаметром 450 мм, які інтенсивно розрізають поверхню ґрунту, розпушують її та створюють дрібногрудкувату структуру. Х-подібне кріплення дисків сприяє прямолінійності ходу сівалки за трактором. Глибина обробітку легко налаштовується оператором сівалки за допомогою панелі управління.

 

Конструкція рами суцільна й оптимально сконструйована для сівалок із робочою шириною захвату 3–4 метри. Центральний брус надає можливість легкого обслуговування та зручнішого проведення налаштувань сівалки.

 

Нова Spirit R обладнана широкими колесами великого діаметра 400/55-15,5, які розміщені в шаховому порядку та забезпечують ефективне ущільнення ґрунту перед висівними секціями й надають можливість здійснювати якісну сівбу за будь-яких ґрунтових умов.

 

Висівний бункер об’ємом 2800 л має покриття з литого пластику, що стійкий до корозії. Спеціальний дизайн бункера спрощує процес його навантаження та розвантаження. Робоча платформа розміщена з боку насіннєвого бункера, завдяки чому є легкий доступ до всіх необхідних робочих частин.

 

Вентилятор розташовано досить високо й умонтовано в передню частину бункера. Таке розташування мінімізує потрапляння пилу всередину його механізмів, які до того ж мають спеціальний захист. Таке рішення поліпшує точність роботи й подовжує термін експлуатації вентилятора. Гідропривід вентилятора потребує невеликої продуктивності потоку оливи, тому його цілком адаптовано для тракторів із незначною потужністю двигунів.

 

«Нова система висіву Fenix III розроблена спеціально для сівалок із невеликою робочою шириною захвату й обладнана електричним приводом, що забезпечує стабільну та чітку норму висіву, — розповідає Берн Мартенссон, концепт-менеджер компанії Väderstad AB. За допомогою Fenix III здійснюється точний висів насіння з нормою 1–500 кг на гектар на швидкості до 15 кілометрів на годину».

 

Висів насіння здійснюється двома розподільчими головками, тому можливим є відімкнення роботи правої або лівої половини сівалки. Система дозування з’єднана з оптимізованою системою подачі повітря з низькими вимогами до тиску.

 

Укладання насіння безпосередньо в ґрунт здійснюється за допомогою висівних V-подібних дисків діаметром 380 мм (що розташовані зі зміщенням OffSet) і широких прикочувальних коліс. Вирівнювальна борона доступна для встановлення на сівалку у двох варіантах: легша версія — з можливістю встановлення на кожну висівну секцію або ж окремо з незалежною рамою на всю сівалку. Оператор, відповідно до різних умов сівби, може змінити притискне зусилля висівних сошників і вирівнювальної борони, а також регулювати його за допомогою панелі.

 

Серійне виробництво сівалок Spirit R розпочнеться восени 2016 року.

 

Сівалка Tempo V

 

Сівалка точного висіву Tempo V, яка чіпляється на триточкову навіску трактора, має змогу зміни ширини міжряддя за стандартного обладнання 8 або 12 рядків. Так, відстань між рядками може бути змінена з, наприклад, 12 рядків (ширина міжрядь 45 см) до 8 рядків (ширина міжрядь 75 см). Рама сівалки сконструйована таким чином, що досить легко змінювати як кількість рядків, так і кількість сошників для внесення добрив. На тій самій рамі можна встановлювати й непарну кількість висівних секцій, наприклад: 9 рядків із шириною міжряддя 60 см.

 

«Ключовим словом в розробці цієї сівалки було “різноманітність”», — розповідає Ларс Тілен. — Ми сконструювали таку сівалку точного висіву, на якій можна легко змінювати кількість висівних секцій і ширину міжрядь і за допомогою якої можна здійснити висів кількох різних культур».

 

Висівні секції з використанням принципу подачі насіння за допомогою надлишкового тиску PowerShoot, який застосовується на всіх сівалках Tempo, забезпечують точний висів насіння на високій швидкості, а також роблять процес нечутливим до вібрацій і схилів. Загальне навантаження на кожну висівну секцію можна регулювати максимально до 325 кг, що дає змогу проводити якісну сівбу різних технічних культур.

 

Доступні сім моделей нової сівалки Tempo V. Кількість рядків варіює від 6 до 12 відповідно до певної моделі, а робоча ширина захвату сівалки — від 4,2 до 6,6 м залежно від ширини міжряддя.

 

Починаючи з 2016 року всі моделі сівалок Tempo обладнуватимуться новим насіннєвим бункером, який виготовлено з алюмінію. Насіннєвий бункер матиме спеціальний люк для очищення решток насіння. Висівна трубка діаметром 22 мм полегшує процес висіву таких культур, як гарбуз, і великого за розміром насіння соняшнику.

 

Компанія Väderstad розробила новий сошник для внесення добрив. Цей сошник є вужчим, його можна встановити на сівалку з 45 см шириною міжряддя та легко налаштувати на потрібну глибину. Як і в попередніх моделях, сошник для висіву добрив довантажується і в процесі налаштування тиск його на ґрунт можна збільшити до 150 кг.

 

Сівалка Rapid A 400-800S 

 

Компанія Väderstad удосконалює сівалки Rapid моделей RDA 400-800S, тим самим спрощуючи роботу аграріям й оновлюючи саму сівалку. Вентилятор розміщено як і в сівалці Spirit R — високо й умонтовано в передню частину бункера для мінімізації потрапляння пилу всередину механізмів.

 

Насіннєвий бункер також дещо змінено, відтепер його обладнано освітлювальним приладом для більшої зручності в темний період доби. Платформа та сходинки надають можливість здійснення покращеного обслуговування висівного бункера.

 

«Диски кріпитимуться до нових ступиць V30, — каже Бернт Мартенссон, концепт-менеджер компанії Väderstad AB. — Установлені підшипники подовжують термін їх експлуатації, оскільки захищають від пилу та забруднення, водночас вони не потребують обслуговування, завдяки чому заощаджується час в напружений період проведення польових робіт».

 

Відтепер ще простіше перевести сівалку з робочого у транспортне положення за допомогою нової функції складання. Сівалку можна скласти за допомогою гідравліки з кабіни трактора, не застосовуючи Controlbox чи систему E-Control. Нова функція складання заощаджує час і робить роботу безпечнішою.

 

Прикочувальні колеса міжколісного простору трактора міцніші й мають оновлений дизайн із можливістю встановлення додаткового баласту до 100 кг на кожне колесо, завдяки якому забезпечується краще ущільнення ґрунту й стабілізується прямолінійність ходу сівалки, що є чудовим рішенням, особливо під час проведення роботи на нерівній поверхні.

 

Виробництво сівалок Rapid A 400-800S YM16 розпочнеться восени 2015 року.

 

 

Геннадій Воробйов

журнал “The Ukrainian Farmer”, жовтень 2015 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ