Овочі-Ягоди-Сад

Щоб не загризли

Щоб не загризли

У місцевостях, де останніми роками популяція листогризучих шкідників зросла, навантаження винограду вічками слід збільшити.

 

Жуки кримського скосаря

Останніми роками в Україні значно змінився клімат: спостережено підвищення середньої річної температури, кількості і тривалості опадів, суми ефективних температур (СЕТ). Це змінило розвиток різних видів шкідників, зокрема, й видову структуру комплексу шкідників винограду. Зона, у якій фітофаги шкодять виноградникам, поступово розширюється, в агроценозах збільшується не лише щільність популяцій, а й плодючість, життєздатність, шкідливість та агресивність комах.

 

Багаторічні фітосанітарні обстеження, які виконують у базових господарствах Одеської, Миколаївської та Херсонської областей, свідчать про значну присутність і поширеність листогризучих шкідників. На Півдні України вони є потенційною загрозою для стабільного розвитку виноградарства. За 10 років досліджень у виноградних агроценозах спостережено 25 видів листогризучих шкідників, що належать до 9 родин, — це совки (Noctuidae), п’ядуни (Geometridae), довгоносики (Curculionidae), пластинчастовусі (Scarabeidae), листоїди (Chrysomelidae), блищанки (Nitidulidae), пістрянки (Zigaenidae), ведмедиці (Arctiidae), короїди (Ipidae). Загалом серед листогризучих на виноградниках домінують жуки (Coleoptera), на них припадає 56%, частка метеликів (Lepidoptera) — 44%. >>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

 

 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ