Тваринництво

Що насправді їсть корова

Що насправді їсть корова

Про унікальний інструмент для перевірки якості загальнозмішаного раціону (ЗЗР).

 

Фактичний раціон не завжди відповідає за складом розрахованому. Багато чинників може впливати на кінцевий продукт. Поживна цінність грубих кормів і побічних продуктів може зменшитися від самозігрівання й інших факторів зберігання. Може бути помилка в пропорціях під час навантажування чи змішування, можливо, в результаті цього тварини фактично отримують різний раціон.

 

Попередження проблеми

 

Інструмент для перевірки якості ЗЗР запобігає більшості проблем і дозволяє контролювати змішані раціони. Аналіз змішаного раціону дозволяє фермеру чи консультанту передбачити, чи дійсно розрахункові значення поживності раціону відповідатимуть фактичним.

 

Мета застосування

 

Інструмент із перевірки ЗЗР можна застосовувати з чотирьох причин:

 

1. Порівняння розрахованого раціону з фактичним

Відібравши проби змішаного раціону, можна достовірно порівняти склад ЗЗР із розрахунковим. Після цього вже можна шукати пояснення, у чому причина різниці між раціонами. Наприклад, чи вміст кукурудзи нижчий, ніж розраховано? Чи фактичне значення протеїну концентрованих кормів нижче, ніж розрахунки?

 

2. Чи якісно зроблено змішування

Прилад дасть можливість перевірити, чи змішування зроблено належним чином: чи є раціон однорідним, або як склад ЗЗР відрізняється на початку роздачі та в кінці? До речі, це можна зробити, взявши кілька зразків. Наприклад, один — на початку роздачі, ще один — у середині й один наприкінці роздачі. Якщо аналізи показують схожі результати — змішування зроблено належним чином. На жаль, на практиці однорідність ЗЗР не таке часте явище. Тому дослідження періодично треба повторювати. Також треба проводити аналіз мінерального складу: чи невеликі кількості солі та крейди гомогенно змішуються в раціоні?

 

3. Є багато варіантів

Незважаючи на належне змішування, корова все одно намагатиметься вибирати собі корми (сортувати). Склад раціону визначає, чи має можливість корова це зробити. Наприклад, у раціонах із великою кількістю сухої речовини більш можливе розшаровування. Узявши зразок ЗЗР і зразок, коли 75% раціону було з’їдено, можна порівняти аналізи. Є суттєві відмінності між результатами? Тоді є багато варіантів.

 

4. Аналіз невідомого раціону

Крім вказаних вище варіантів ви можете, звичайно, також удатися до аналізу невідомого раціону. Наприклад, раціон для молодняку, який не був розрахований. Чи тварини достатньо забезпечені сирим протеїном? Чи достатня кількість мінералів у раціоні?

 

Відбір проб і техніка аналізів

 

Контроль змішаних раціонів для Європи та США є нормальним явищем, особливо на великих фермах. Завдяки своїм розмірам ці господарства не можуть дозволити собі зниження виробництва молока або збільшення витрат на концентрати.

 

Постійно аналізуючи змішаний раціон, фермер або зоотехнік контролює годівлю, а отже, і виробництво молока.

 

Відбір проб: точна робота

 

Відбір проб — це точна робота. Для початку треба взяти зразки щойно змішаного раціону. Відбирати їх потрібно по всій довжині корівника, а також на різних глибинах.

 

Зразок має відображати склад усього раціону. Тому один зразок повинен становити не менше ніж 1–1,5 кг. За правильно змішаної суміші така кількість дасть точне уявлення про ЗЗР. Одразу внесіть суміш у пластиковий пакет. Не варто збирати зразки спочатку у відро, оскільки це може призвести до розшарування. Такі продукти, як соя, часто залишаються на дні, тому такий матеріал треба відібрати окремо й покласти в пакет для відбору проб, перед цим видаливши з пакета повітря, і максимально його загерметизувати.

 

Різні тести показали, що цей метод є одночасно простим у застосуванні й дуже точним.

 

Багато продуктів однакового хімічного складу мають різну кормову цінність для тварин. Наприклад, 10 г білка з трав’яного силосу засвоюватимуться по-іншому, ніж 10 г білка із сої. Тому потрібно проводити широкий аналіз хімічного складу і за бажання визначати мінеральний склад.

 

Приклад роботи інструмента для перевірки якості ЗЗР.

 

Нижче наведений приклад аналізу ЗЗР добре ілюструє важливість аналізу ЗЗР із кормового столу.

 

Таблиця №1. Дослідження ЗЗР із кормового столу молочної ВРХ (Україна)

Показники

ЗЗР початок роздачі

ЗЗР середина роздачі

ЗЗР кінець роздачі

Середнє значення

 

Розрахункові показники

 

1

2

1

2

1

2

Суха речовина, г

462

481

486

487

473

473

477

500

Сирий протеїн, г

155

168

171

161

168

158

164

160

Крохмаль, г

156

208

201

180

217

215

196

200

Цукор, г

42

34

41

39

37

33

38

40

Сира клітковина, г

252

186

193

215

180

187

202

200

НДК/NDF, г

462

372

379

417

369

376

396

380

КДК/ADF, г

283

225

228

253

218

227

239

220

КДЛ/ADL, g

38

30

30

33

30

31

32

30

NEL, Mj

6,1

6,2

6,2

6,2

6,2

6,2

6

6

Перетрравна органічна речовина, %

72,4

77,1

76,5

73,6

76,9

76

75

Сира зола, г

91

91

81

83

88

95

88

pH

5,1

5,1

5,1

5

5

4,9

5

 

 

Пітер Ван Дорен, технічний директор з ВРХ, ГК «Агровет Атлантик»
Віталій Шкарбан, продакт-менеджер з ВРХ, ГК «Агровет Атлантик»

журнал The Ukrainian Farmer, серпень 2014 року

 

 

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал The Ukrainian Farmer з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ