Овочі-Ягоди-Сад

Самий сік!

Самий сік!

Для кісточкового саду, продукцію якого спрямовуватимуть на переробку, сорти слід обирати не лише за агротехнічними критеріями та придатністю до механізованого збору, а й за біологічними властивостями плодів.

 

Плоди сорту Мелітопольський ясний

Сьогодні здоров’я є дуже модним, а здоровий спосіб життя та правильне харчування набули неабиякої популярності. Фруктовий сік — один із обов’язкових складників такого харчування, бо містить ті самі корисні речовини, що й свіжі фрукти. Утім, сьогодні у структурі продуктів, які реалізуються в Україні, невиправдано мало соків і пюре з кісточкових фруктів. Цей недолік варто виправити. Чому?

 

За старою звичкою багато хто сприймає фруктові соки як десерт. Це помилка, бо сік є повноцінним харчовим продуктом, який засвоюється значно швидше, ніж цілі плоди. За вмістом сухих розчинних речовин (11,5–24%), цукрів (9–19%), органічних кислот (0,5–1%), соки є чудовими харчовими продуктами із високими лікувально-дієтичними властивостями. Соки з плодів черешні та вишні є джерелом біологічно активних речовин фенольної природи, здатних виводити з організму людини радіо нукліди. Якщо сировиною слугують темнозабарвлені сорти черешні, вишні та їх гібриди, то сокова продукція містить багато антоціанів (їх використовують як натуральні барвники для харчових продуктів). Вишневий сік містить фолієву кислоту (вітамін В9) у кількості, достатній для запобігання старінню клітин людського організму. У соку з плодів абрикоса чи персика з м’якоттю — високий, до 1%, уміст пектинових речовин і багато каротиноїдів (16–41 мг/ кг сирої маси). Це є аргументом на користь виробництва із цих плодів саме соків із м’якоттю.

 

Та чи вся плодова сировина однаково придатна для виробництва соків? Ні. Є сорти, що для цього підходять найбільше.  >>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ