Техніка

Рекордна сівба

Рекордна сівба

Компанія Vaderstad розробила нову 16-рядну модифікацію сівалки точного висіву Tempo L, яка за 24 години роботи змогла якісно посіяти 479,73 га.

 

За останні роки майже кожен аграрій зіткнувся з дефіцитом вологи під час пізніх весняних посівів. Щодня сонячне тепло разом із вітром виносять із ґрунту сотні й тисячі тонн вологи, тож зволікання призводить до значних втрат. Іноді у фермера є усього кілька днів для сівби, але де знайти фізичну можливість встигнути?

 

Саме для вирішення таких завдань компанія Vaderstad розробила 16-рядну модифікацію сівалки Tempo з індексом L. Її приціл на високу продуктивність повністю виправдовується в господарствах із земельним банком від 7–8 тис. гектарів. В Україні вже налічується п’ять таких агрегатів, і їх власники отримали можливість сіяти значно швидше, ніж раніше. Проте було дуже цікаво побачити, на що здатна сівалка, якщо її завантажувати роботою цілодобово. Українська дочірня компанія Vaderstad організувала експеримент на полях агропідприємства «Вест Агро Груп», де протягом 24 годин сівалка працювала практично без зупинок. Короткі паузи робили лише для завантаження насіння та добрив, а також швидкого огляду агрегата.

 
 

Слід зазначити, що механізатори напередодні вже засіяли за допомогою сівалки Tempo L близько 700 га, тож певний досвід роботи з нею вже був. Також допомагала команда сервісної підтримки компанії Vaderstad, яка не лише налаштовувала й перевіряла технічний стан агрегата, а й брала активну участь у завантаженні насіння.

 

В експерименті брали участь такі технічні засоби:

 

• 16-рядна сівалка Vaderstad Tempo L з трактором John Deere 8320 R;

 

• телескопічний навантажувач Caterpillar;

 

• вантажний автомобіль Renault Magnum.

 

Випробування проводили на полях площею 320 і 270 га. Ґрунти з великим умістом вапняку були попередньо оброблені дисковим агрегатом Bednar на глибину 5 см. Попередником — соняшник, і друга поспіль сівба цієї культури відбувалася лише за причини останнього року користування цією ділянкою. Для фіксації результатів випробування запросили фахівці УкрНДІПВТ ім. Погорілого, а саме Шустіка Леоніда Прокоповича з колегами. Їх завданням також було визначення зовнішніх умов і параметрів роботи сівалки (швидкість, норма, глибина та якість висіву).

 

Так сталося, що рівно 5 років тому компанія Vaderstad встановила світовий рекорд 8-рядною сівалкою Vaderstad Tempo V — за 24 год було засіяно 212 га кукурудзи в селі Іванівка Білоцерківського району Київської області.

 

Господарство «Вест Агро Груп» має в обробітку 10 тис. га і вирощує великий спектр культур: ріпак, цукровий буряк, сою, кукурудзу, соняшник, ячмінь, горох. Практично всі трактори в господарстві компанії John Deere, оскільки власники переконані у якості й ефективності цієї техніки. Два культиватори Vaderstad TopDown готують площі для сівби під всі культури (і навіть під цукровий буряк). Оскільки брали землі, що багато років не використовувалися, то перші рази техніка працювала з відчутним навантаженням. Однак щоразу робота стає легшою. Для сівби кукурудзи й соняшника застосовують дві 8-рядні сівалки Vaderstad Tempo F. Взагалі власники планують оснастити базове господарство технікою Vaderstad там, де це можливо. Кредитів не беруть, але намагаються купувати техніку виходячи зі своїх можливостей.

 

В роботі

 

Після завантаження насіння й добрив, а також контрольного калібрування трактор із сівалкою почали роботу. Протягом доби поперемінно працювали троє трактористів, а також сервісна команда, яка робила все можливе, аби технологічні зупинки були якомога коротшими. В самій роботі нічого складного не було. В кабіні комфортно й тихо, лише зрідка подавав звукові сигнали монітор сівалки, коли знижувався рівень добрив та насіння.. В кінці гону автопілот попереджав оператора голосним сигналом про розворот. Натиснувши на клавіші підіймання сівалки та відімкнення автопілоту на моніторі трактора оператор зменшував швидкість, виконував розворот, вмикав автопілот і опускав сівалку в робоче положення. Робочі параметри трактора й сівалки контролювали комп’ютери, і лише в разі якихось відхилень подавали сигнали, що відбувалося вкрай рідко.

 

Звичайно, що на таких великих полях не обійшлося без перешкод у вигляді кількох ЛЕП, які дещо ускладнили процес сівби. Проте все це для досвідчених операторів не стало проблемою. Слід зазначити, що трактор працював із системою навігації StarFire 3000 (використовувався сигнал SF2 з точністю ±5 см), тому трактористам окрім розворотів робити практично було нічого. Довжина гонів на одному полі становила близько 2 км, а на другому — понад 1 км. Монітор сівалки в режимі контролю якості вкрай рідко показував зниження якості висіву, тож на моніторі усі секції практично весь час було позначено зеленим кольором. Через певні проміжки часу завантажували насіння й добрив, на що витрачалося лічені хвилини. В реальному житті на це витрачається не більше як 10 хв (якщо тракторист і водій навантажувача працюватимуть спритно), і коефіцієнт використання робочого часу вийде досить високим. Щодо трактора, то потужності у 320 к. с. для роботи із 16-рядною сівалкою вистачало із запасом. Лише на стрімкому підйомі довелося перемикати на кілька понижених передач і зменшувати швидкість руху, оскільки трактору бракувало потужності «вискочити» на пагорбок на заданій швидкості.

 

Говорять експерти

 

Ігор Максимів,

головний агроном «Вест Агро Груп»

 

Наше господарство нині знаходиться у фазі активного розвитку. Земельний банк на сьогодні вже сформовано, відбувається доведення якості угідь до потрібного рівня. Багато земель, які взяті в обробіток, до цього довгий час не оброблялися, тому маємо багато роботи. Технічне оснащення господарства будується за принципами технологічної відповідності й економічної ефективності. Наприклад, власники-поляки мають досить великий довід роботи в сільському господарстві в Польщі, і на сьогодні мають чималий досвід роботи з технікою Vaderstad. Як в Польщі, так і в Україні, вони активно застосовують ґрунтообробну й посівну техніку цього шведського бренду, оскільки впевнені у її якості. Цьогоріч плануємо збудувати власний елеватор і сушарку, що дасть нам можливість замість соняшнику перейти на вирощування кукурудзи. На сьогодні кукурудзу практично не сіємо, оскільки багато втрачаємо на сушінні зерна. Проте все ж такий перехід ми змушені зробити, бо коли в сівозміні є цукровий буряк, соняшник стає зайвим. Отже, площі просапних культур у нас не зменшуються, а, навпаки, зростають. В такій ситуації ми зацікавлені в придбанні широкозахватної високопродуктивної сівалки, тож випробовуємо 16-рядкову модель Vaderstad Tempo L. На сьогодні ми вже відсіяли близько 700 га цим агрегатом. Сівалка працювала на швидкості близько 16 км/год і демонструвала продуктивність 18–19 га/год. Задана норма висіву у 68 тис. насінин на гектар дотримувалась точно. До того ж норма внесення мінеральних добрив (карбаміду) становить 100 кг/га. За цей час механізатори не виявили жодних проблем з експлуатацією — все просто налаштовується, і, враховуючи, що ця сівалка мало чим відрізняється від 8-рядної моделі Tempo F, яку ми експлуатуємо вже не перший рік, жодних несподіванок не очікуємо.

 

Леонід Шустік,

завідувач відділу рослинництва УкрНДІПВТ, канд. техн. наук

 

Наша бригада повинна оцінити, як в рамках місцевих умов і матеріальнотехнічного забезпечення зможе відпрацювати сівалка Vaderstad Tempo L на сівбі соняшнику. Цей бренд є всесвітньо відомим, із добрими традиціями наукового й випробувального супроводу. Було виконано теоретичний розрахунок продуктивності цієї сівалки точного висіву, який за швидкості 17 км/год становив близько 450 га на добу. Взагалі ж багато залежить від того, як спрацює сервісна команда. Звичайна формула передбачає коефіцієнт 0,85, що показує швидкість технічного обслуговування і завантаження сівалки насінням і добривами.

В умовах цього випробування ці операції виконувалися набагато швидше, як порівняти з реальними умовами, отже, й досягнутий результат у 479,73 га на добу перевищив очікуваний аж на 30 га. Ураховуючи, що соняшник і кукурудза є чи не найважливішими культурами для країни, і їх площі постійно зростають, ця техніка має перспективу особливо в середніх і великих господарствах. Під час перевірки отримали наступні середні показники: витрата палива показала 2,9 л/га, швидкість під час сівби 20,8 км/год, середня глибина загортання 4,5 см, інтервали між насінням 19,4 см з варіацією інтервалів 14,4 %. Результати чудові!

 

 

Владислав Олійник

журнал “The Ukrainian Farmer”, травень 2017 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ