Агромаркет

Рейдер на подвір’ї

Рейдер на подвір’ї

Останнім часом почастішали випадки рейдерських атак на агропідприємства. Як захистити свій бізнес від «загарбників»?

  

Розвиток здорового підприємництва неможливий там, де держава не може гарантувати захист права власності. Ця теза неодноразово була доведена історією багатьох країн, і Україна не є й не стане винятком із цього правила.

 

Серед усіх сучасних негативних явищ для розвитку українського агробізнесу особливе місце посідає рейдерство. Переважно у це поняття вкладається протиправне позбавлення законних власників їхнього бізнесу або окремих активів із застосуванням адміністративних і силових методів. До того ж на відміну від злочинів із явно вираженим протиправним умислом рейдерство в Україні видається за різного роду цивільні спори або корпоративні конфлікти.

 

Агробізнес — у зоні особливої уваги

 

Мітинг на центральній площі Кропивницького з метою привернення уваги

до зухвалого нападу на агровиробника

На превеликий жаль, мусимо констатувати, що кроків, які держава та суспільство роблять у протидії проблемі рейдерства, явно недостатньо, і ця проблема сьогодні нікуди не поділася і є цілком реальною загрозою для компаній, що ведуть бізнес в Україні. Із власних спостережень можемо сказати, що останнім часом аграрні підприємства отримують найбільше уваги рейдерів. Це зовсім просто пояснити тим, що сільське господарство — передова галузь вітчизняної економіки, яка, незважаючи на складну економічну ситуацію, девальвацію національної валюти, загальне зниження ВВП, демонструє стабільний розвиток. В українському агробізнесі весь час з’являються нові гравці, розширюється географія виробництва, підвищується ефективність вітчизняних аграріїв. До того ж аграрним бізнесом усе більше цікавляться іноземні інвестори.

 

Однозначно не існує простого рішення, реалізувавши яке наша держава чи кожне окреме підприємство змогли б позбутися чи повністю убезпечитися від цього негативного явища. Потрібно, щоб, працюючи над поліпшенням інвестиційного клімату, відповідальні особи реально усвідомили, що для будь-якого підприємця важливою є стабільність умов ведення бізнесу та захист плодів його праці. Одним з елементів, які забезпечують стабільність бізнесу, є безпека ведення підприємницької діяльності.

 

«Великі комбінатори»

 

Хотілося б зазначити, що помиляються ті, хто думає, що рейдерство — це виключно фізичне захоплення активів, коли залучаються «приватні охоронці». Фізичний влив — це вже останній елемент складної комбінації заходів, переважно юридичного характеру, часто із залученням нотаріусів, реєстраторів прав власності на нерухоме майно та юридичних осіб, які здійснюють формальні зміни про записи щодо власників майна або про засновників компанії-жертви. Доволі часто, на жаль, у сучасних рейдерських схемах використовують й українські суди.

 

Атака рейдерів — це не спонтанне реалізоване бажання отримати те чи те підприємство, це складні та продумані заходи, що дуже ретельно готують. Під час підготовки збирають інформацію про жертву, підшукують виконавців, відпрацьовують схеми та комбінації дій рейдерів.

 

Із зовсім нещодавніх випадків рейдерства в аграрній галузі можна навести приклад агровиробника з Кіровоградщини, де рейдери атакували, застосувавши повний арсенал доступних їм засобів — від підробки документів до судового рішення про стягнення із жертви боргу, якого не існує, за судовим рішенням, що його суддя виніс через шість днів після надходження матеріалів до суду.

 

Якщо протидію рейдерам можна із чимось порівняти, то ми б використали аналогію із лікарською практикою, де пацієнту ліпше здійснити профілактику захворювання, ніж лікуватися від її наслідків. Однак, якщо хвороба все ж сталася, то для лікування доведеться робити подекуди болісні й тяжкі, але потрібні кроки.

 

Ми не маємо наміру представляти ситуацію з рейдерством в Україні гіршою, ніж вона є, однак буде справедливо сказати, що в зоні ризику перебуває переважна більшість агропідприємств.

 

Ще один важливий аспект рейдерства — це те, що за всієї унікальності кожного випадку загальна логіка й методика роботи рейдерів приблизно схожі, тому й слабкі місця потенційних жертв також є приблизно однаковими.

 

«Щит» від рейдерської атаки

 

Антирейдерську безпеку агробізнесу можливо забезпечити продуманими та системними діями безпосередньо менеджменту компанії (забезпеченням внутрішньої безпеки). Відтак, протидію рейдерам слід починати з перевірки свого підприємства, провівши антирейдерський аудит і запровадивши заходи, що мають створити «щит» від потенційної рейдерської загрози. Згаданий аудит має здійснити первинну діагностику слабких місць компанії, якими може скористатися потенційний рейдер.

 

Серед заходів, які варто реалізувати тим, хто рішуче налаштований захищати своє підприємство від рейдерської атаки, можна виділити укладення спеціальних договорів на фізичну охорону активів, убезпечення основних активів накладенням «дружньої» іпотеки, налагодження на підприємстві системи обробки та зберігання інформації й основних документів.

 

З огляду на те, що боротьба з рейдерами є достатньо дорогою, ми також радимо своїм клієнтам створювати «антирейдерські фонди», тобто мати в недоступному стороннім особам місці готівкові або безготівкові кошти в розмірі 30–50 тис. доларів США.

 

Реалізація наведених вище та низки інших заходів, перелік яких залежить від конкретного підприємства та структури його активів, дозволяє бути підготовленим до потенційного приходу рейдерів і ефективніше протистояти їм.

 

На подвір’ї нахабні молодики

 

Однак що ж робити, коли рейдерське захоплення все ж таки відбулося? Цей момент настає тоді, коли власник агропідприємства раптово зустрічає на подвір’ї невідомих осіб спортивної статури в супроводі невідомих йому юристів, керівниками яких є нові «власники» його бізнесу.

 

Так було й у згаданому прикладі на Кіровоградщині. Власник сільськогосподарського підприємства від невідомих осіб дізнався, що вже не є власником свого підприємства, свою частку через «повіреного» він нібито «подарував» людині, яку ніколи не знав. Рейдери на підставі документів і судових рішень йому це ґрунтовно довели та наполегливо попросили залишити територію його підприємства.

 

Самостійно таку ситуацію не розв’язати. Головне — розуміти, що для захисту своїх надбань, свого підприємства необхідні фахівці, які мають спеціальний досвід розв’язання подібних проблем. Ба більш, найголовніше у такій ситуації — це час, тобто потрібно діяти, і діяти терміново.

 

Важливо розуміти, що рейдер не прийшов вести бізнес замість вас. Головна мета рейдера — якнайшвидше дістатися активів підприємства та розпродати його або переоформити майно на інших осіб. Саме тому законному власнику потрібно діяти швидко та рішуче.

 

План захисту від «загарбників»

 

Використовуючи власний досвід, для таких ситуацій ми розробили приблизний алгоритм термінових дій для боротьби з рейдерами, який містить не лише винятково юридичні заходи, а й ним може послуговуватися практично кожна компанія в разі протидії рейдерам.

 

По-перше, потрібно звернутися зі скаргою до так званої «Антирейдерської комісії при міністерстві юстиції України» для скасування реєстраційних дій, які здійснили рейдери, переоформивши підприємство на інших осіб і за допомогою яких вони формально здійснюють керівництво ним. Однак потрібно розуміти, що звернення до цієї комісії буде результативним, якщо реєстраційні дії були здійснені реєстратором із формальним й очевидним порушеннями чинного законодавства. Коли ж перереєстрація підприємства відбулася на підставі підробних документів, то цей захід, найшвидше, не допоможе, бо це безпосередньо не стосується компетенції «Антирейдерської комісії».

 

По-друге, треба терміново оскаржити всі судові рішення, угоди, інші правочини та дії, на підставі яких рейдери дісталися до активів підприємства. Головне — отримати судові рішення про арешти активів і заборону вчиняти певні реєстраційні дії. Після цього рейдерський наступ буде зупинено, а ситуація перейде до послідовного та контрольованого руху до перемоги.

 

Наша компанія у разі рейдерських атак на бізнес рекомендує звернутися до правоохоронних органів із заявою про скоєний злочин. У наведеному вище випадку в рамках розслідування кримінальної справи було встановлено осіб, причетних до рейдерського захоплення, зокрема нотаріуса, який видав відверто підроблену довіреність, із якої почалося пограбування агропідприємства. Також під час проведення слідчих дій було вилучено документи, на підставі яких здійснено рейдерське захоплення. Проте найголовніше — були отримані та встановлені підроблені документи й застосовані заходи забезпечення збереження майна та врожаю атакованого підприємства.

 

Отже, в ситуації настав переломний момент, а рейдерський замисел почав реверсний рух.

 

У роботі з правоохоронцями важливо виявляти ініціативу та фактично доручити своєму адвокату вести кримінальне провадження, оскільки в іншому разі низька ефективність правоохоронної системи просто призведе до того, що справа нікуди не зрушиться. Також власникам атакованого підприємства доцільно терміново організувати фізичну охорону підприємства та бажано зробити це за допомогою формування, учасники якого мали відповідний специфічний досвід. Застосування такого заходу було дуже несподіваним для рейдерів й унеможливило пограбування врожаю та майна підприємства.

 

У жодному разі не опускати рук

 

Якщо знову згадати наведений приклад із Кіровоградщини, то, крім іншого, підприємці, які об’єдналися для спільної боротьби, організували та провели мітинг на центральній площі міста Кропивницький із метою привернення уваги до вкрай зухвалого нападу на агровиробника. Було подано звернення до міністра юстиції України, Генерального Прокурора України, а також проведено низку брифінгів у засобах масової інформації. Необхідно розуміти, що в теперішній час висвітлення такої ситуації в інформаційному полі є дуже дієвим заходом, який позбавляє рейдерів лояльності з боку чиновників і керівництва правоохоронних органів, а також формує у громадськості розуміння реальних обставин того, що відбувається. За результатами цих дій атакована компанія отримала велику підтримку місцевого населення, що надало потрібну перевагу та інструмент у потрібний момент. Під натиском громадської думки чиновники змушені були звернути увагу на цей факт бандитизму.

 

У згаданому прикладі також слід зауважити, що запорукою перемоги в боротьбі проти рейдерів є люди, які стоять за цими процесами. В перші години після рейдерського захоплення власники агропідприємств перебувають у стані розгубленості, а деякі впадають у депресію, відтак не здатні організувати ефективний захист свого бізнесу. Тому в цей час поряд із цією людиною мають бути ті, хто збереже холодний розум і ясну пам’ять, щоб ефективно протидіяти рейдерам.

 

Наостанок хочеться додати, що далеко не всі рейдерські атаки є рентабельними для злочинців. Створення захисту підприємства та ефективна протидія в разі, якщо атака відбулася, істотно знижують привабливість підприємства для рейдерів, тому варто готуватися до зустрічі з ними без страху, а боротися за свій бізнес жорстко та до кінця. Тільки в такому разі переможе справедливість.

 

 

Олександр Ручко, радник Alexandrov&Partners, адвокат

Співавтор: Геннадій Подвезько, радник Alexandrov&Partners, адвокат

журнал “The Ukrainian Farmer”, червень 2017 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ