Агромаркет

Роботи-годувальники

Роботи-годувальники

Подано огляд систем механізованого роздавання корму в молочнотоварних фермах, які застосовують у країнах Євросоюзу. 

 
Фото 1. Кормотранспортер Pellon

Нині у Європі функціонують понад 1000 ферм, обладнаних системами автоматизованої годівлі худоби. Розміщені вони здебільшого в Скандинавії. З розвитком робототехніки й телеметрії великі європейські господарства вже в змозі прогодувати до 1000 і більше корів. Однак основна маса систем автоматизованої годівлі у Євросоюзі адаптується насамперед для середніх ферм, де утримують від 150 до 200 корів. За європейськими розцінками система для годівлі 80–220 корів потребує інвестицій у розмірі 175–250 тис. дол. Якщо ж частину машин й устаткування виробляти в нашій країні, обсяги інвестицій можуть бути істотно знижені.

 

Найпростішим варіантом автоматичного робота-годувальника є стрічковий транспортер із рухомим скребком. Його застосовують зазвичай на фермах із прив’язним утриманням. Інші машини складніші. Зазвичай це самохідні кормозмішувачі-роздавачі, які рухаються по напрямних рейках у повністю підвішеному стані або по підлозі. Також можливі гібридні варіанти, коли робот чіпляється до верхньої напрямної рейки й водночас спирається гумовими колесами на підлогу. За типом живлення роботи можуть бути як «тролейбусного» типу (отримуючи струм від підвісної рейки або кабелю), так й автономні — з акумуляторами, що заряджаються під час технологічних пауз. Орієнтація в просторі відбувається за допомогою радіотехнічних сигналів від маячків, умурованих у підлогу магнітів тощо. Також можуть використовуватися системи супутникової навігації.

 

Стрічкові транспортери

 

Спеціалісти Pellon Group Oy з Фінляндії просувають кормотранспортер власного виробництва (фото 1). Корм вивантажується зі стрічки на кормовий стіл за допомогою скребка, який рухається по ній із дещо меншою швидкістю, ніж сама стрічка. Керування процесом можливо здійснювати вручну (дистанційно) або в повністю автоматичному режимі за допомогою системи керування Pellon Graphics. В останньому випадку кормотранспортер дозволяє роздавати корм порціями як для окремої тварини, так і для груп тварин. 

У системи керування Pellon Graphics є кілька способів розрахунку раціону харчування (на основі вмісту сухої речовини й характеристик 24 компонентів). До додаткових можливостей можуть належати окремі ваги для дрібних компонентів, автоматична система змащування з аварійною сигналізацією, контроль за обертанням стрічки й скребком, застосування чутливого сенсора витрати, який вимірює обсяг потоку корму. А в цілому система керування Graphics дозволяє використовувати до 16 різних сумішей або кормів, здатна роздавати кілька сумішей для однієї групи тварин і здійснювати пов’язану годівлю, за якої різні кормові суміші програмуються безпосередньо одна за одною. Основні технічні дані стрічкового кормотранспортера Pellon такі: ширина стрічки — 450 мм; максимальна довжина — 80 м; потужність електроприводу — 3 кВт.

 

На думку фахівців компанії GEA Farm Technologies GmbH, автоматизація процесів годівлі на малих фермах може починатися з прокладання над стійлами (точніше над головами корів) найпростішого стрічкового транспортера, здатного кілька разів на день подавати певні обсяги готових кормосумішей для різних груп тварин (фото 2). В комплект пристрою подачі входить скребок, за допомогою якого суміш скидається на кормовий стіл.

 

Можливо використовувати стрічки з гладкою або структурованою поверхнею. Стрічка транспортера має V-подібну форму й акуратно роздає корми навіть за зміни нахилу конвеєра. Довжина стрічки може варіюватися від 12 до 90 м, ширина — від 45 до 60 см. Транспортер легко адаптується до розмірів кормового столу й практично не потребує місця, оскільки кріпиться до стелі. Цей метод роздавання однорідних сумішей відрізняється економічністю. Система проста в керуванні, її компоненти довговічні й не потребують частого технічного обслуговування.

 

 

Міксери й штовхачі

 

Під час створення своїх машин спеціалісти австрійської компанії Wasserbauer GmbH насамперед орієнтувалися на монтаж й експлуатацію в сучасних фермах. Робот MixMeister 3000, який оснащено місткістю об’ємом 3 м?, може готувати до 40 енергетичних груп кормів (фото 3). Робот отримує електроживлення з низько розташованої напрямної рейки; переміщується на двох гумових колесах за допомогою ходового електродвигуна. Трикубову чашу міксера, у якій змішують грубі корми й концентрати, оснащено вертикальним шнеком великого діаметра. На дні чаші розташовано шибер, що відкриває донний вивантажувальний отвір для переміщення потоку приготовленої кормової суміші на поперечний стрічковий транспортер. Причому для пришвидшення вивантаження в нижню частину чаші перед донним отвором висувається обмежувач кругового руху суміші.

 

Крім того, у MixMeister 3000 є одна або дві передні місткості з внутрішніми змішувачами й конвеєрами в обидва боки, які слугують для присипання грубих кормів концентратами, мінералами або комбікормами. Якщо в корівнику працює інша техніка, верхню напрямну рейку можна піднімати для пропуску по проходу інших технічних засобів. Робот MixMeister 3000 може обслуговувати кілька приміщень. Елементи керування прості у використанні й захищені міцним корпусом від пилу та води. Частота й тривалість годівлі обмежується в основному заповненням заготівельного кормоцентру (кухні) FrischMixBoxen на 3–4 дні роботи ферми.

 
Фото 5. Робот Lockboy                                          Фото 6. Робот Butler Gold

 

Для встановлення чистоти й порядку з одночасним підсипанням комбікорму може також використовуватися робот-«прибиральник» Butler Silver від Wasserbauer GmbH (фото 4). Цей апарат спирається на зовнішнє колесо та напрямну рейку й здатен виконувати три функції. По-перше, він підтримує чистоту й порядок у проходах. По-друге, зрушуючи корми ближче до огорож, апарат освіжає зовнішній край кормової стрічки, що само по собі підтримує у тварин інтерес до кормів. І по-третє, штовхач оснащено контейнером для перенесення та роздавання концентратів (комбікормів, мінералів і тому подібної «смакоти») бічним гвинтовим конвеєром.

 

Ще один робот від Wasserbauer GmbH — Lockboy призначено виключно для підсипання концентратів у вже викладену на стіл кормосуміш (фото 5). Таким чином тварин спонукають до частішого споживання їжі, а раціони й час годівлі заводять у спеціальний контролер, який після програмування може керувати роботом без правок протягом кількох днів.

 

Завершує лінійку автоматичних помічників компанії Wasserbauer робот Butler Gold (фото 6). Це той самий штовхач, який за допомогою шнека підсуває кормову суміш ближче до тварин. Butler Gold має автономне живлення у вигляді двох акумуляторів, які заряджаються від наземної зарядної станції. Він рухається під керуванням контролера по невидимій доріжці з 4-міліметрових маленьких магнітів, що вмуровані в бетонну підлогу через кожних 2 м. Загалом протягом доби робот може робити до 30 поїздок.

 
Фото 7. Робот Lely Vector                                                                             Фото 8. Робот Aramis

 

Робот годівлі Lely Vector створено на основі концепції кормової кухні (фото 7). На спеціально відведеному майданчику можна зберігати великий обсяг корму й концентратів. Цього вистачає на кілька днів функціонування робота без участі людини. Робот виконує функції змішування й роздавання корму, а також підрівнює корм на столі й одночасно стежить за його кількістю. Видача корму відбувається тільки там, де його недостатньо.

 

Таким чином, скорочується кількість відходів корму, а на кормовому столі виявляється більше свіжого корму. Робот працює разом із кормовою кухнею, де відбувається завантаження потрібної кількості корму й концентратів. Для збільшення продуктивності можна використовувати кількох роботів, які будуть завантажуватись на одній кухні і переміщатися між корпусами ферми.

 

Повністю автоматичний робот годівлі Aramis виробництва австрійської компанії Hetwin виконує п’ять робіт: зважування, подрібнення, змішування, дозування й розподіл кормосуміші (фото 8). До переваг цієї моделі варто зарахувати автоматичний контроль довжини волокон корму, автоматичну подачу інгредієнтів, можливість індивідуальної годівлі різних груп тварин у будь-який час.

 

Робот може однаково легко працювати як із пресованим силосом, так і непресованим завдяки продуктивній системі подрібнення. Змішувач розташовано го ризонтально, що дає змогу фіксувати невеликі порції корму (від 50 кг і більше). Таким чином, цей робот придатний як для молочних ферм, так і в м’ясному тваринництві.

 

 Фото 9. Combi-Robot

Компанія Stalltechnik Ing. Brauer GmbH запустила у виробництво Combi-Robot, який може самостійно годувати до 200 корів на прив’язному утриманні (фото 9). Для кожної тварини може підбиратися індивідуальний раціон. У машину подається до п’яти концентратів, що змішуються з основним кормом в потрібній пропорції й потім вивантажуються коровам. Процес відбувається так: спочатку робот автоматично завантажується основним кормом, потім настає черга концентратів. Під час переміщення до місця роздавання концентрати змішуються в потрібній пропорції. Роздавання здійснюється за допомогою конвеєрної стрічки, на якій основний корм присипається концентратом. Довжина робота становить 3,1 або 4,1 м за ширини 1,14 м. З поперечним транспортером ширина може становити 1,14 м, 1,3 і 1,5 м. Висота агрегата 2,1 м, але необхідна висота приміщень на 60 см більша — 2,7 м. Швидкість пересування по корівнику становить 10 м/хв.

 

Володимир Альошин-Вдовенко, канд. техн. наук

журнал “The Ukrainian Farmer”, червень 2017 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ