Техніка

Реальний Fantom

Реальний Fantom

Можливість працювати одним знаряддям у різних умовах значно полегшує роботу фермерів. І саме такі характеристики має культиватор Farmet Fantom PRO.  

 

Перше і найважливіше, що треба зробити на полі після жнив, це провести лущення стерні. Завдяки цій технологічній операції розпушується ущільнений верхній шар, ґрунт змішується із рештками рослин і створюються ідеальні умови для проростання падалиці та бур’янів. Відповідно, якісно виконане лущення гарантує утримання поля чистим від бур’янів. Лущення стерні можна проводити кількома різними способами, тому що на ринку існує велика кількість марок і виробників, які пропонують зубові або дискові борони. Однак вибір залежить як від бажання покупця, так і від ґрунтових умов конкретного агропідприємства. 

 

Компанія Farmet a. s. виробляє сільгосптехніку вже 26 років і пропонує фермерам зубові та дискові борони з власної виробничої програми. Новинкою, що зацікавила багатьох фермерів, є агрегат Fantom PRO. 

 

Завдяки унікальній конструкції Fantom PRO можна використовувати як культиватор із досконалим змішувальним ефектом, як борону із суцільним підрізанням або як передпосівний культиватор. Тобто агрегат Fantom PRO можна використовувати протягом усього сезону починаючи з ранньої весни й до пізньої осені, аж до замерзання ґрунту. До виконуваних операцій слід зарахувати передпосівну культивацію для просапних культур, лущення стерні після жнив, особливо восени після кукурудзи, коли на полі є зайва волога. Більшість лапових культиваторів не можуть працювати в таких умовах через забивання рослинними рештками та ґрунтом. Крім того, культиватор може ефективно працювати на полях із великою кількістю рослинних решток завдяки великому кліренсу. Робоча швидкість агрегата може сягати 12 км/год, що забезпечує високий рівень продуктивності. Глибина обробітку — 15 см. 

 

Найбільшими перевагами машини Fantom PRO є: 

 

  • інтегрована транспортна вісь, що дозволяє працювати у вологих умовах без задніх котків, де загрожує забивання; 
  • високий просвіт рами 655 мм: рослинні рештки легко проходять крізь машину без небезпеки її забиття; 
  • п’ять рядів вигнутих стійок із лапами з широким кроком 190 мм, щоб рослинні рештки краще проходили між лапами. 
  • робочі органи обладнано пружинним захистом із силою спрацьовування 250 кг. 

 

Ще однією з переваг є паралелограмна підвіска котка, що забезпечує постійне навантаження на цей елемент агрегата. Тобто коли під час роботи оператор змінює глибину обробітку, притискне зусилля на коток є постійним. Водночас за потреби притисне зусилля можна змінити за допомогою гідравлічних приводів. Ще більшої зручності в роботі додає система швидкого з’єднання, завдяки якій можна дуже просто від’єднати задні котки або гребінку, або ж під час роботи без заднього котка його швидко під’єднати. 

 

На передні частини лап стандартно кріпляться пластини з твердих сплавів,  які значно збільшують їх строк експлуатації та забезпечують оптимальну геометрію протягом усього цього строку. За лапами розташовано диски, що забезпечують вирівнювання поверхні ґрунту. 

 

Агрегат не потребує великого тягового зусилля, бо лапи оптимізованої форми менше «чіпляються» за ґрунт. За використання стрілчастих лап досягається стовідсоткове перекриття, що дає змогу підрізати всі бур’яни та падалицю. Під час розворотів агрегат пересувається на транспортних колесах. А за роботи в полі основними точками опори є копіювальні колеса. Рухомі частини не потребують щоденного змащування, тож оператору й інженерній службі Fantom PRO не завдасть клопоту. Також полегшує роботу і система керування, що розташована в кабіні. Оператор, не виходячи назовні, може змінювати глибину обробітку, піднімати й опускати вирівнювальну дошку flexi-board, а також регулювати притискне зусилля на коток. 

 

Також варто зазначити, що вирівнювальна дошка flexi-board може бути замінена на ряд дисків. Їх застосування дещо збільшить потребу в тяговому зусиллі, проте дасть змогу подрібнити рослинні рештки або зруйнувати пересушений верхній шар ґрунту. 

 

Опції машини Fantom PRO можна індивідуально обирати залежно від потреби клієнта, і тут виробник пропонує широку лінійку додаткового обладнання. Розпочнемо зі знімального заднього котка. В наявності є сегментний дисковий коток для сухих умов, подвійний кільцевий — для умов із рослинними рештками або подвійний зубчастий коток для екстремально вологих ґрунтів та для осінніх робіт. Можлива також робота взагалі без котків, наприклад, із пружинною бороною. 

 

На вигнуті стійки з пружинним захистом можна встановлювати чизелі або лапи, наявні у широкому асортименті залежно від очікуваної роботи машини. Заміна чизелів здійснюється через систему швидкого з’єднання — чизель насаджується на стійку та фіксується з боку штифтом. Під час заміни достатньо висунути штифт, таким чином звільнюючи чизель, і замінити його на інший. 

 

Усіма частинами машини можна зручно керувати з кабіни трактора під час їзди за допомогою гідравлічних контурів, що робить обслуговування машини Fantom PRO дуже комфортним. Налаштування машини можна міняти під час роботи, не зупиняючи її та роботу персоналу.  

 

 

Владислав Олійник 

журнал “The Ukrainian Farmer”, листопад 2018 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ