Тваринництво

Протидія бурсальній хворобі

Протидія бурсальній хворобі
Протидія бурсальній хворобі

 

Якість уведення вакцини й оптимальний час її застосування — не єдині фактори, на які слід зважати для успішного здійснення програми управління хворобою Гамборо.

 

Природу інфекційної бурсальної хвороби (ІБХ) пояснюють безліч факторів, але коли йдеться про конкретний випадок захворювання, найважливішими є чотири з них: специфіка вірусу ІБХ на території окремо взятого господарства, «тиск» вірусу, пасивний (материнські антитіла) та активний імунітет (рисунок нижче)

 

Вірус ІБХ, наявний у господарстві до заселення добових курчат, здатний їх уражати щойно вони стають сприйнятливими, або як тільки материнські антитіла досягають мінімального рівня. До того ж важкість перебігу захворювання та його наслідки значною мірою залежатимуть від патогенних властивостей вірусу, а також від кількості вірусу, який уражує птицю.

 

«Тиск» вірусу

 

Тиском вірусу вважають кількість вірусу, який впливає на птицю. Він залежить від системи управління в господарстві (усе зайнято — усе пусто; схема прибирання сміття, вік птиці в господарстві, схема утримання тощо), якості прибирання, дезінфекції, а також положення господарства щодо інших сусідніх господарств.

 

Чим вищий тиск вірусу, тим вищий ризик інфекції та сильніший прояв клінічних наслідків.

 

Коли вірус ІБХ уражує птицю, він починає розвиватися в її організмі, виводитися, розповсюджуватися у навколишньому середовищі, чим збільшує тиск вірусу. Ці фактори є залежними один від одного й можуть поєднуватись і комбінуватись під час захворювання на ІБХ, цим самим спричинювати ранню чи пізню інфекцію та легку чи складну форму захворювання. 

 

Пасивний імунітет

 

 

Пасивний імунітет у птиці забезпечується достатньою кількістю материнських антитіл і відіграє критичну роль у протидії тиску вірусу та запобіганні захворювання. Протягом перших днів життя курчат в їх організмі спостерігається збільшення кількості материнських антитіл завдяки вивільненню у кровоносне русло імуноглобулінів, що містилися в жовтковому мішку. Рівень материнських антитіл поступово знижується в організмі курчат залежно від їх віку та швидкості росту, доки вони не досягнуть найнижчого рівня захисту.

 

Рисунок. Принципи захисту птиці проти ІБХ

 

Вік найбільшої сприйнятливості, наприклад, до потенційної інфекції залежить від:

 

• початкового рівня материнських антитіл (чим вищий рівень, тим сильніший і довший захист);

• рівня тиску вірусу, як показано на рис., VН — високо напружений, Н — середньо напружений, L — низько напружений вірус: чим сильніше тиск вірусу, тим коротший захист материнських антитіл;

• вірулентність вірусу: чим більш вірулентний вірус, тим більше материнських антитіл він може обійти й тим коротшим буде період захисту;

• специфічність материнських антитіл по відношенню до вірусу: гомологічні материнські антитіла мають більші захисні властивості ніж гетерологічні.

 

Таким чином, захворювання може виникнути раніше, якщо рівень материнських антитіл в організмі курчат є низьким, тиск вірусу — високим, природа — високовірулентна або антигенно різниться від того, проти якого було вакциновано батьківське стадо.

 

Активний імунітет

 

Активний імунітет (вакцинний) виникає після введення вакцини та залежить від стану імунного захисту організму птиці, а також якості й часу вакцинації.

 

Усі вакцини проти ІБХ є живими. Вони бувають атенуйовані, імунокомплексні та векторні проти хвороби Гамборо, усі мають здатність до реплікації. Ефективність живих вакцин проти хвороби Гамборо залежить від часу вакцинації, оскільки вакцини взаємодіють із материнськими антитілами.

 

У разі введення вакцини птиці в занадто ранньому віці, коли рівень материнських антитіл в організмі курчат є високим, вакцина нейтралізується під їх дією, або реплікація відбувається із запізненням. За введення вакцини в більш пізньому віці — виникає так званий пробіл у захисті. У цей час птиця сприйнятлива до вірусу й легко піддається зараженню. Оптимальний час вакцинації залежить від рівня материнських антитіл й інвазивності вакцини, тобто її здатності долати заданий титр материнських антитіл.

 

Проблема вибору оптимального часу для проведення вакцинації була вирішена розробкою вакцин для інкубаторів (імуннокомплексні, або векторні вакцини, які мають здатність долати перешкоди пасивного імунітету, незалежно від рівня материнських антитіл). Дія вакцини залежить від якості введення (яке може бути вкрай низьким за вакцинації на базі господарства). Метою належного введення вакцини є не лише введення кожному курчаті, а й чіткий відбір необхідної дози. Здатність вакцини долати пасивний імунітет також пов’язана з величиною введеної дози.

 

Хоча імунокомплексні та векторні вакцини діють відповідно до різних імунологічних механізмів, обидва типи вакцин потребують досконалості введення in ovo або підшкірно добовим курчатам.

 

Якщо вакцина проти хвороби Гамборо введена правильно та у правильний час, можна вважати, що вакцинація пройшла успішно, але це не обов’язково означає, що птиця захищена й хвороба перебуває під контролем. Слід ураховувати й інші фактори. У разі високого тиску вірусу польова інфекція може виникнути ще до вакцинації.

 

У цьому разі тип вакцини, що обирається, має вирішальне значення, оскільки залежно від вакцинного штаму та його здатності переборювати різні рівні материнських антитіл буде різний початок імунітету. Беручи до уваги зазначені елементи стратегії управління ІБХ, важливо досліджувати особливості, переваги та недоліки наявних на ринку вакцин проти хвороби Гамборо і те, які рекомендації слід надавати і як саме їх слід виконувати.

 

Розвиток активного імунітету

 

Якщо пасивний імунітет є адаптованим, а тиск вірусу низьким, то активний імунітет досягає захисного рівня, перш ніж пасивний імунітет досягає рівня, який не забезпечує належний захист. У такому разі не виникає пробілу, а захист проти ІБХ залишається безперервним.

 

Якщо пасивний імунітет не пристосований та/або тиск вірусу високик, активний імунітет не може вчасно досягти захисного рівня, й утворюється пробіл у захисті з можливістю захворювання птиці на ІБХ.

 

Якщо пасивний імунітет не пристосований та/або тиск вірусу дуже високим, то пробіл у захисті є дуже великим, і, що ще гірше, загроза виникає раніше, і все поголів’я птиці є сприйнятливим до захворювання, що спричиняє більш серйозні наслідки.

 

Можна легко зрозуміти, що відсутність адаптованого пасивного імунітету й наявність високого тиску вірусу є ключовими факторам, що зумовлюють ранню інфекцію, яка є найсерйознішою для курчат, бо має можливість глибоко та надовго поставити під загрозу імунну систему. Проте якість уведення вакцини й оптимальний час застосування — не єдині фактори, що слід ураховувати для успішного здійснення програми управління хворобою Гамборо.

 

У разі невдалої вакцинації активний імунітет не розвивається або розвивається набагато пізніше. Якщо пасивний імунітет є пристосованим, тиск вірусу низьким, а природа слабкопатогенна, усе це може мати незначні наслідки для здоров’я птиці або показників їх росту. Якщо пасивний імунітет є пристосованим, тиск вірусу досить високим, а природа вірусу патогенна, можемо спостерігати субклінічний або клінічний прояв захворювання.

 

Зрештою зрозумілим є те, що критично важливо провести вакцинацію якісно, щоб запобігти захворюванню птиці після трьох тижнів життя та знизити падіж птиці або підвищити показники росту й розвитку.

 

 

Матеріали надано компанією «Сева Санте Анімаль»

журнал “Наше Птахівництво”, травень 2014 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі Наше Птахівництво та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал  Наше Птахівництво  із гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.

Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

 

 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
3
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ