Овочі-Ягоди-Сад

Промислова груша

Промислова груша

В Україні створено перспективні сорти груші, характеристики яких відповідають сучасним селекційним трендам.

 

Грушу шанують за досконалий смак плодів, особливо цінними є десертні сорти із соковитим маслянистим м’якушем та вишуканим ароматом. Нині селекція груші у світі ведеться за кількома напрямками. Один із основних — компактність та слаборослість дерев, адже більшість форм груші сильнорослі за природою. Це важливий критерій, адже у саду, закладеному деревами зі стриманим ростом, легше обрізати крону й збирати врожай, спрощуються й хімічні обробки. Сорти помірної сили росту раніше вступають у плодоношення, а завдяки щільному розташуванню дерев врожай у такому саду є вищим. Донорами компактності у груші є сорти Маргарита Марілья, Жак Тельє, Сан Ремі, Пасс Крассан, Флорана.

 

Поширення у садівничих регіонах бактеріального опіку (збудник Erwinia amylovora) спонукає до створення толерантних й імунних сортів груші. Це можна зробити у два способи — міжсортовою селекцією в межах Pyrus communis L. та міжвидовим схрещуванням із залученням донорів стійкості до хвороби (імунних до Erwinia сортів груші Ельдорадо, Мексайн, Харвест Квін). Зокрема, вітчизняний сорт Китайський ліхтарик створено на основі сорту Киргизька зимова, який походить від східноазійських видів, що майже не уражуються грибними й бактеріальними хворобами й грушевою медяницею.

 

Останніми роками набули популярності сорти із плодами, в яких червона шкірочка. Зазвичай основне забарвлення шкірочки у плодів груші зелене, жовтувато-зелене і жовте, покривне — різні типи рум’янцю, і червона пігментація у них зустрічається рідко. За червоний колір відповідають антоціани, що містяться в шкірочці. З-поміж червоноплідних популярними є сорти Вільямс червоний (Макс ред Бартлєт), Старкримсон (клон Улюбленої Клапа), Гортензія, Каліфорнія, Кенел Ред, Вільямс Россо. У колекції Інституту садівництва є українські червоноплідні сорти — Весільна, Бірюзова, елітна форма 42-04. >>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

 

 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
2
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ