Агромаркет

Про поліуретан начистоту

Про поліуретан начистоту

Поліуретан — це полімер, який отримують у результаті хімічної реакції між діізоціанатом і поліолом, продуктами нафтопереробної промисловості, в результаті чого утворюється безпечна й універсальна речовина, що має багато властивостей і переваг перед іншими матеріалами, але основними є висока стійкість поліуретану до стирання та різних динамічних на вантажень. Для чого використовують поліуретан? Мабуть, сьогодні немає такої галузі виробництва, де б його не могли використати.

Однак мова піде про елеваторне обладнання та зерно.

Л. В. Ткаченко, комерційний директор
НВП «Форполімер»

Уже майже 9 років фахівці Науково-виробничого підприємства «Форполімер» працюють у тісній співпраці зі спеціалістами різних елеваторів. Вирішуються два важливих завдання — максимально захистити зерно від травмування, а елеваторне обладнання від зношення. Рішенням цих завдань є поліуретанова футерівка, завдяки якій можна поліпшити й модернізувати обладнання, подовжити термін експлуатації механізмів, скоротити втрати зерна й підвищити рентабельність виробництва. Практичним шляхом було встановлено, що завдяки поліуретановій футерівці самопливного, транспортного й деякого іншого обладнання скорочується кількість травмованого та пошкодженого зерна, значно зменшується кількість пилу, знижується шум у виробничих приміщеннях.

А якщо порахувати гроші, то скорочення бою зерна на 2–5% дає дуже відчутні результати. Наприклад, для 100-тисячного елеватора скорочення бою зерна на 2% становить 2000 т зерна, що коштує близько 10млн грн, а це додатковий прибуток.

То ж варто чи не варто використовувати поліуретанову футерівку елеваторного обладнання, такого питання вже не існує. Варто!

Проте тут є кілька тонкощів, що впливають на експлуатаційні властивості поліуретановоїфутерівки.

Фахівці ТОВ НВП «ФОРПОЛІМЕР» розробили різні методи футерування самопливів:

  • футерування готовими вставками в зношені й нові самопливи;
  • наклеювання поліуретанових листів різної товщини та габаритних розмірів на внутрішню поверхню самопливів;
  • футерування методом заливки гарячого поліуретану;
  • футерування поліуретановими листами, армованими сталевою смугою або сталевою сіткою;
  • футерування поверхонь сталевими листами, покритими поліуретаном зі спеціальними кріпленнями;
  • комбіновані методи футерування.

Для надійнішої фіксації поліуретанових листів ми пропонуємо також і футеровані поліуретаном кріплення.

Однак, як правильно обрати поліуретан?

Перший спосіб — за кольором. Колір залежить від компонентів, із яких поліуретан виготовлено. У 90% випадків поліуретан виготовляють на основі двох компонентів — це поліол, тобто двохосновний спирт, й ізоціанат. У результаті реакції цих  двох компонентів утворюється уретанова група. Вона дуже міцна, має кристалічні властивості, що надають поліуретану високу стійкість до стирання та різних динамічних навантажень.

Для виготовлення поліуретану застосовують два види ізоціанатів: МДІ — це дефінілметілендіізоціанат і ТДІ — толуолдіізоцианат.

Відрізняються вони тим, що ТДІ має жовтозелені відтінки, а МДІ — коричнево-червоні. ТДІ за своїми якостями набагато перевершує МДІ. ТДІ-поліуретан стійкіший до стирання, ніж МДІ. Ще один критерій порівняння — ціна. ТДІ — дорожчий, МДІ — дешевший. Однак наочний спосіб відрізнити якісний поліуретан від неякісного — механічний. Спробуйте матеріал подряпати. На якісному поліуретані сліду не залишиться. На дешевих може зійти навіть стружка. Слід звернути увагу й на системи визначення стійкості поліуретану до стирання. Треба розуміти, коли Ви порівнюєте пропозиції від різних компаній — виробників поліуретану, звертайте увагу, за якою метричною системою — європейської чи американської — проводили випробування поліуретану. Інакше можна потрапити в пастку, тому що одні й ті самі показники за різними шкалами позначають різну якість. Щоб порівняти показники з різних метричних систем, потрібно або показники за європейською шкалою помножити на 2,5, або показники за американською шкалою розділити на 2,5. Також слід ураховувати, що зносостійкість поліуретану залежить і від його твердості.Чим твердіший поліуретан, тим менше його зносостійкість, і навпаки. Якщо взяти лінійку поліуретану з показниками твердості: 80, 83,90, 95, найшвидше зноситься поліуретан із показником 95. А матеріал із показником за твердістю 80 буде у 2–2,5 раза слугувати довше.

Однак тут ще потрібно враховувати, на яких ділянках Ви збираєтеся встановлювати цей матеріал.

Для прямих ділянок найкраще ставити твердіший поліуретан із показником 90. Він не гальмуватиме рух зерна. А на поворотах потрібно ставити м’якіший поліуретан. Удар зерна буде гаситися, і ділянки менше стиратимуться. Більш того, такі складні ділянки ми рекомендуємо футерувати більшим шаром поліуретану, сектора, гасники швидкості, переходи, йдуть з товщиною 4,0 мм і більше, прямі труби футеруються поліуретаном товщиною 3,5 мм.

Ось такі тонкощі поліуретанової футерівки елеваторного обладнання. Якщо у Вас є запитання, ставте їх, і ми з радістю на них відповімо.

Л. В. Ткаченко, комерційний директор НВП «Форполімер»

газета “АгроМаркет”, травень 2019 року

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ