Тваринництво

Природні стимулятори росту

Природні стимулятори росту

Про натуральні препарати для стимуляції росту свиней на відгодівлі.

 

Стимулятори росту свиней — це різні речовини, які у разі введення в організм тварин сприяють їх посиленому росту.

 

Механізм дії стимуляторів складний. У його основі лежать реакції нервово-рефлекторного характеру, що змінюють обмін речовин та енергію організму. Стимулівний ефект складається з трьох основних чинників: покращене засвоєння кормів, повніше всмоктування продуктів травлення і поліпшення синтетичних (асиміляційних) процесів.

 

Раніше у кормових препаратах широко застосовували різні антибіотики, гормональні препарати та інші стимулятори росту. Сьогодні антибіотики додають лише за виробництва преміксів лікувального призначення та передстартових комбікормів для птиці й свиней.

 

Через ризик появи стійких штамів бактерій у продуктах харчування тваринного походження уряди європейських країн запровадили заборони на застосування кормових антибіотиків. Антибіотики, спрямовані на стимуляцію росту, шкідливі не тільки для споживачів продукції тваринництва, а й для самих тварин, саме тому вчені досі підтримують заборону на їх застосування.

 

Всупереч прогнозам експертів, катастрофічного падіння продуктивності і зниження доходів у галузі свинарства після відмови від кормових антибіотиків не спостерігалося. Зокрема, згідно з даними, отриманими з країн, що першими почали застосовувати альтернативні стимулятори (Швеції, Фінляндії та Швейцарії), скасування використання антибіотиків не позначилося негативно на продуктивності ведення тваринництва. Альтернативним рішенням стали природні стимулятори росту.

 

Нині все частіше застосовують такі альтернативи антибіотикам, як пробіотики, пребіотики, синбіотики, фітобіотики, натуральні стимулятори росту, імуностимулятори, специфічні ферментні препарати, підкислювачі.

 

Сьогодні в ЄС компанії віддають перевагу саме цим препаратам. Відповідно до постанови ЄС №1831/2003, пробіотики входять до класу «зоотехнічних добавок» як стабілізатори флори травної системи.

 

Пробіотики — препарати біологічної дії на основі корисних мікроорганізмів та/або їх метаболітів, які не завдають шкоди організму тварин і дозволяють виробляти безпечні харчові продукти. Вважається, що основний механізм дії пробіотиків полягає у нормалізації складу та біологічної мікрофлори шлунково-кишкового тракту, тобто його заселенні конкурентоспроможними штамами бактерій — пробіонтами, які здійснюють неспецифічний контроль над чисельністю умовно патогенної мікрофлори шляхом витіснення її з кишкового біоценозу.

 

Кормові пребіотики — компоненти у вигляді речовини або комплексу (ди-, трисахариди, оліго-, полісахариди, жирні ненасичені кислоти, ферментні комплекси, екстракти), які забезпечують оптимізацію мікроекологічного статусу організму тварини за рахунок вибіркової стимуляції росту або біологічної активності нормальної мікрофлори травного тракту.

 

Синбіотики — комбінація кормових пробіотиків і пребіотиків, яка підсилює фізіологічні функції та метаболізм в організмі внаслідок ефекту синергії.

 

Фітобіотики — природні специфічні екстракти рослин (фітокоректори або фітогеники), які модифікують роботу травних залоз, забезпечують умови конкурентного росту корисної мікрофлори, стабілізують кислотність та посилюють процес всмоктування поживних речовин. До фітогенних добавок також відносять продукти рослинного походження, що містять фруктоолiгосахариди, рослинні екстракти та ефірні олії, отримані з трав або спецій, з ароматичними й функціональними властивостями, які є вигідними для тварини. Фітогеники не становлять жодної харчової цінності для тварин, але мають цілий діапазон властивостей, які потенційно поліпшують конверсію корму, таким чином роблячи свій внесок у підвищення продуктивності тварин, якості корму. Екстракти часнику, хрону і гірчиці можуть мати позитивний вплив на травлення завдяки активним речовинам аліцину й алілізотіоціанату, які збільшують кількість слини і шлункових кислот, а ті, своєю чергою, сприяють виділенню певних травних ферментів.

 

Імуностимулятори — це синтетичні, біотехнологічні та природні речовини, здатні впливати на різні ланки імунної системи, змінюючи силу, характер і спрямованість імунних реакцій.

 

Таблиця. Природні стимулятори для росту та відгодівлі свиней

Типи стимуляторів

Склад

Препарати

Натуральні стимулятори

Сіль масляної кислоти

ADIMIX

Амінокислота

L-CARNITINE

Вільні жирні кислоти та їх солі, специфічні натуральні олії та рослинні екстракти

ХАГРО

Диформіат калію

FORMIТМ

Пробіотики

Лізоцим (фермент, різновид гідролаз)

Лізоцим 50

Комплекс живих целюлозолітичних і молочнокислих бактерій

ЦелобактеринТМ

Натуральний комплекс живих целюлозолітичних та молочнокислих бактерій, вегетативні та спорові клітини пробіотика Васіllіs Subtilis 8130

Бацелл

Жива культура пробіотика Васіllіs Subtilis 090, вітаміни групи В, екзоцелюлярна продукція треоніну, глутамінової кислоти, аланіну, валіну, тирозину, гістидіну, комплекс пектолітичних, протеолітичних ферментів та ліпази

Моноспорин ПК

Набір мананолігосахаридів із вмістом

глюкомананопротеїну

Bio-Mos

Ліофілізовані споротвірні бактерії Bacіllus subtіlіs і Bacіllus lіchenіformіs, і амінокислоту бетаїн

Бета Плюс

Суміш двох штамів ліофілізованих бактерій Bacіllus lіchenіformіs DSM 5749 і Bacіllus subtіlіs DSM 5750 у співвідношенні 1:1

БіоПлюс 2 Б

Концентрат мікроорганізмів: Bacillus subtilis; Bacillus licheniformis; Streptococeus faecium, Lactobacillus rhamnosus, Enterrococcus faecium, вітаміни А, С, Е, В12, хелати цинку, міді, марганцю та селену, молочні продукти, тригліцериди

Піг-Протектор

Висушені життєздатні клітини спеціально підібраних штамів Enterococcus Lactobacillus bulgaricus

Біолік

Комплекс культур Enterococcus faecium,

Lactobacillus fermentum і Lactobacilus salivarius

Лактин-К

Споротвірні бацили Toyoi

ToyoCerin

Комбінація особливих коричневих водоростей з відбірними травами та прянощами

Spicemaster

Живі молочнокислі бактерії Enterococcus faecium NCIMB 11181

Лактіферм Л5 та Л50

Суміш токсин-нейтралізуючих засобів, лимонна, фосфорна, молочна та мурашина кислоти, пропіленгліколь, дріжджовий екстракт ферментації, вітаміни В2, В3, В6, В12, РР, біотин, амінокислоти, макро- та мікроелементи

Salmo-Mil Liquid

Пробіотичні штами Enterococcus faecium DSM 3530

Віоmin С-EХ, Віоmin IMBO

Фітобіотики

Лікарські трави

Віоmin P.E.P. 100

Карвакрол — екстракт материнки (орегано), цинамальдегід — екстракт кориці, капсаїцин — екстракт із мексиканського перцю

Екстракт

Підкислювачі

Кислоти, солі, специфічні екстракти, органічні (олігосахариди) і неорганічні (кремній та його сполуки ) носії

Біотронік

Органічні та неорганічні кислоти

ULTRACID

Мурашина, молочна, пропіонова, оцтова та сорбінова кислоти, закріплені на носії — вермикуліт

CuxAcid S

Суміш органічних кислот й ортофосфорної кислоти, нанесеної на спеціальний носій

Біацид

Молочна, фумарова, пропіонова, лимонна та мурашина кислоти

Асид Лак

Збалансована суміш підкислювачів та емульгаторів

Хамеко — рН

 

Застосування підкислювачів — також альтернатива антибіотикам. Підкислювачі (регулятори кислотності) виконують дві основні функції: регулюють кислотність корму, а тим самим і його смак, та одночасно поряд з антимікробним проявляють консервуючий ефект. Підкислювання комбікормів здійснюють за допомогою органічних кислот, їх комбінацій, а також специфічних препаратів на органічних (наприклад, фруктоолігосахариди) та неорганічних (силікат, вермикуліт) носіях з їх використанням.

 

Органічні кислоти покращують перетравлення білка і зменшують ризик виникнення проносів. Ефективним є застосування мурашиної, фумарової та сорбінової кислот.

 

Віталій Федорович

журнал “The Ukrainian Farmer”, січень 2016 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ