Овочі-Ягоди-Сад

Помічник садівника

Помічник садівника

Автономні метеостанції в реальному часі досліджують клімат ділянки саду. Дані моніторингу допомагають прогнозувати розвиток хвороб і шкідників й правильно з ними боротися.

  

Одним з інструментів сучасного садівника є автономна метеостанція — високо функціональна та цілісна системами для контролю за різноманітними характеристиками локальних агробіоценозів. Дані автономних метеостанцій дають змогу більш точно оцінити вплив погодних факторів на формування врожаю в окремому господарстві. Дані ж державних станцій не завжди показують реальну погодну ситуацію в господарстві, особливо якщо станція розташована в понад 30 км від ділянки саду. Використання метеостанцій дозволяє планувати й управляти агротехнічними заходами в саду, дає змогу цілодобово аналізувати кліматичну ситуацію на ділянці насаджень.

 

Автономна метеостанція та супутнє їй програмне забезпечення дають доступ до прогнозу погоди в режимі онлайн. Дані, що отримані за допомогою метеостанцій, допомагають проводити розрахунок низки важливих показників, таких як водний баланс певної ділянки саду.

 

Важливою опцією, що її забезпечують сучасні автономні метеостанції, є отримання SMS-попереджень щодо настання критичних умов для розвитку культур чи фітофагів. Своєю чергою, це допомагає скоротити витрати, виконуючи обприскування в періоди потенційного ризику розвитку хвороб чи появи комах. Надійний контроль допомагає зменшити ризики завдяки їх своєчасній оцінці (розрахунки процесу дозрівання та розповсюдження спор парші, бактеріального опіку тощо).

 

Підключені до інтернету метеостанції дають змогу користуватися такою опцією, як індивідуальні рекомендації провідних світових консультантів: консультант і господарство можуть перебувати у двох, віддалених одна від одної, точках світу, і це не впливатиме на ефективність консультування.

 

Функціональність

 

Здебільшого виробники пропонують базовий набір сенсорів, які потрібні для контролю за основними метеорологічними показниками, а саме датчики для визначення температури та відносної вологості повітря, напрямку та швидкості вітру, атмосферного тиску, кількості опадів, вологість листя. За бажанням автономні метеостанції можна додатково укомплектувати іншими датчиками, як то: для визначення сумарного випаровування вологи, температури точки роси, розміру плодів, стебел і гілок, наявність шкідників і хвороб, висоти снігового покриву, рівня шуму тощо. А також датчиками вимірювання водно-фізичних й агрохімічних показників ґрунту на різних глибинах: температури, вологості, засоленості, електропровідності, кислотності. У разі застосування дощувальної техніки метеостанції можна комплектувати датчиками, що визначають тиск води, направлення, кут нахилу, швидкість оборотів штанги, витрати води тощо.

 

Світові виробники метеостанцій

 

Найбільш широко у світовій практиці для моніторингу стану насаджень застосовують автономні метеостанції таких виробників:

 

  • Pessl Instruments, модель iMETOS (Австрія);
  • Caipos GmbH, модель CaipoBase (Австрія);
  • Adcon Telemetry GmbH, модель Adcon Telemetry (Австрія);
  • Dacom, модель Agri Yield Management (Нідерланди);
  • Davis Instruments, модель Vantage Pro2 (США);
  • Spectrum Technologies, модель WatchDog (США);
  • Earth Networks, модель WeatherBug (США);
  • a-Lab, модель ABC a-Weather (Фінляндія);
  • Pinova, модель Pinova Meteo (Хорватія);
  • ТОВ «Сафоновський завод «Гідрометприбор», модель М-49 м (Росія).

 

Ринок України

 

На теперішній час в аграрно-промисловому комплексі України найпоширеніші автоматичні метеостанції трьох виробників: DAVIS(США), Pessl Instruments (модель іMETOS) та CAIPOS(Австрія).

 

Davis Instruments

 

Метеостанції виробництва компанії Davis Instruments (фото 1) активно застосовують у всіх галузях сільського господарства та в охороні навколишнього середовища (службах екологічного контролю тощо).

 

На сьогодні автоматичні бездротові метеостанції виробництва компанії Davis Instruments, які оснащено ґрунтовими блоками, працюють в Інституті садівництва та мережі дослідних станцій та установ, що входять до Наукового центру Плодівництво (зона Північного Лісостепу, Південного Полісся, Київська обл., с. Новосілки), на Подільській дослідній станції садівництва (Західний Лісостеп, Вінницька обл., с. Медвеже вушко), у Краснокутському науково-дослідному центрі садівництва (Північно-Східний Лісостеп, Харківська обл., м. Краснокутськ), на Сумській дослідній станції садівництва (Північний Лісостеп, Сумська обл., с. Малий Самбір) а також в Інституті сільського господарства Полісся (Житомирська обл., смт Грозино). Автоматичні та бездротові, вони не потребують постійного технічного контролю та специфічних навичок під час експлуатації. Метеостанції укомплектовано датчиками вологості й температури ґрунту й повітря, датчиками обсягу опадів. Прилади також мають функцію прогнозу погоди, яка враховує координати місця розташування комплексу, період року тощо.

 

Pessl Intruments

 

 

Метеостанції виробництва австрійської компанії Pessl Intruments марки iMETOS (фото 2) застосовують у понад 60 країнах. Однією з переваг цього устаткування є те, що воно здатне працювати у всіх кліматичних умовах.

 

iMETOS, на відміну від Vantage Pro2, є інтернет-метеостанцією, що призначена для збору та передачі низки кліматичних даних. Устаткування працює від сонячної батареї. Усі дані відправляються через інтернет на спеціалізований сервер і сайт. На сайті кожен користувач станції має свій обліковий запис, захищений паролем. Інформація на сайті представлена у вигляді таблиць і графіків. Станцію можна налаштувати індивідуально. На сайті можна задати інтервал збереження даних, час передачі даних на сайт, координати розташування обладнання тощо.

 

Спеціальне програмне забезпечення допомагає визначити кількість використаної вологи для кожної ділянки насаджень.

Програмне забезпечення дає змогу розрахувати денне використання вологи рослинами, скоригувавши його даними про кількість опадів й обсяг зрошення.

 

Caipos GmbH

 

Метеостанції марки Caipo Base (фото 3), що їх виготовляє компанія Caipos GmbH (Австрія), дають можливість разом із базовою станцією використовувати бездротові сенсорні вузли (датчики вологості й температури ґрунту марки Caipo Wave).

 

На відмінну від датчиків, підключених до станції дротами, бездротові сенсори можна без будь-яких проблем установити, перенести в інше місце або прибрати в будь-який час. Вихід із ладу одного із сенсорів ніяк не впливає на роботу інших. Бездротові сенсори можна встановити так, щоб вони не заважали роботі сільськогосподарських машин.

 

У бездротових сенсорних вузлах Caipo Wave встановлено сучасні радіомодулі, це забезпечує широкий діапазон з’єднання та дуже низьке енергоспоживання — з однією батареєю сенсорний вузол може працювати протягом п’яти років. Сенсорний вузол має чотири аналогових й один цифровий сенсори. Усі дані надсилаються на базову станцію, яка зберігає дані й посилає їх на веб-сервер.

 

Ай Ті-Лінкс

Новинкою ринку метеостанцій є онлайн метеостанція «Інспектор Метео» (фото 4). Це новий продукт української фірми «Ай Ті-Лінкс», що являє собою програмно-апаратний комплекс.

 

Апаратна частина, а саме метеостанція, призначена для безперервного збору всіх метеорологічних даних і передачі їх на централізований сервер, де їх обробляють, і вони стають доступними для користувача в програмній частині. До метеостанції можна підключити відеокамеру для візуальної оцінки погодних умов.

 

У програмній частині користувачеві доступні для перегляду й аналізу всі дані отримані з кліматичних станцій — система підтримує збір даних із необмеженої кількості кліматичних станцій в одного облікового запису (фото 5).

 

Крім перегляду даних у режимі реального часу, користувачеві також доступна історія за години й за день (дні). Усі дані по кожній кліматичній станції зберігаються в системі п’ять років.

       

 

 

 

Андрій Матвієць,

Тетяна Патика, д-р с.-г. наук,

Олег Китаєв, канд. біол. наук, Інституту садівництва НААН

Олександр Матвієць, канд. с.-г. наук, Інституту водних проблем і меліорації НААН України

журнал “Садівництво по-українськи”, лютий 2015 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ