Техніка

Півстоліття досконалості Joskin

Півстоліття досконалості Joskin
 
 

Починаючи з 1968 року відомий бельгійський виробник демонстрував своє прагнення перемогти себе в усьому, що стосується сільського господарства. Він дав відповідь на потреби й очікування сільгоспвиробників і підприємців, залишаючись вірним своєму корінню.

  

Крок за кроком

 

За 50 років існування компанія Joskin досягла такого рівня якості продукції, якою можуть похвалитися лише найдосвідченіші гравці ринку сільгосптехніки. Однак основні етапи розвитку зосередилися в трьох останніх десятиліттях. Саме у цей час компанія активно розбудовувалася й технічно зростала.

 

У 1968 році Віктор Жоскен зареєстрував свою фірму в Торгово-Промисловому Реєстрі як підприємство «з надання сільськогосподарських послуг», продовжуючи сімейні традиції й паралельно налагоджуючи свою діяльність по ремонту та продажу техніки. Протягом чотирьох років невеличка майстерня перетворюється на виробничий майданчик і 1974 року переїжджає в новий ангар в Сумані (Бельгія). Саме звідси починається історія заводу Joskin.

 

Марка, заснована Віктором Жоскеном у 1968 році, пристосувалася до еволюції ринку й потреб своїх клієнтів і показала таке зростання, що стала рівноправним гравцем в аграрному секторі.

 

Незважаючи на свої п’ять заводів і 750 працівників, а також світову мережу продажів у понад 60 країнах, компанія зберігає свій сімейний характер і так само, як і раніше, не полишає початкових пріоритетів: пропонувати надійні та багатофункціональні машини за доступною ціною. Крім головного заводу в Сумані компанія Joskin представлена в усій Європі й має промислові центри в Тжчанці (Польща) і Бурже (Франція). На кожному підприємстві широко застосовується автоматизоване обладнання, яке забезпечує найвищу якість продукції. Крім того, Joskin має власний логістичний сервіс і парк вантажного автотранспорту для перевезень своєї техніки, а також організовує наземні й морські перевезення на п’яти континентах. Відстеження машини протягом усього виробничого процесу максимальна: обмін інформацією між різними департаментами й заводами відбувається в реальному часі, логістичні потоки та запаси постійно оптимізуються, що є гарантією надійності високого рівня для кожного типу техніки.

 

В еволюції компанії було дві ключових події: створення у 1984 році першої цистерни для рідкого гною об’ємом 3500 л, а також створення першого розкидача у 1988 році. Обидва продукти максимально відповідали потребам аграріїв, і активне зростання попиту на внесення рідкої органіки довершило справу. Це дало компанії Joskin потужний поштовх як виробнику.

 

Успіх продукції Joskin сприяв розширенню виробничої діяльності, що переросло у 1988 році в будівництво промислового цеху площею 5000 м2. Наступне десятиліття відзначено злетом компанії й прогресивним розширенням заводу, до якого приєдналася виставкова зала площею 4000 м2 для демонстрації широкого асортименту машин. А вже у 1999 році компанія розширила виробничу географію, збудувавши завод у Польщі. Це була відповідь на зростання попиту на продукцію Joskin у країнах Східної Європи.

 

На початку нового століття, у 2002 році, в Бурже (Франція) будується нова виробнича одиниця. Стратегічне розташування в центрі країни відповідає зростанню потребам компанії у виробничих потужностях. Ще через 5 років (2007) Joskin відкриває в Бельгії новий завод Spaw Tech, який спеціалізується на зварюванні цистерн і кузовів розкидачів гною. У 2010 в Польщі відкривається надсучасний завод з оцинковування площею 8000 м2, а через 4 роки значні інвестиції у головне підприємство в Бельгії приносять свої результати: основний завод розширюється на 20 тис. м2.

 

Продукт для кожної потреби

 

У кожного аграрія умови роботи відрізняються, і кожному з них потрібна своя машина з індивідуальними властивостями. Компанія Joskin намагається урахувати будь-які потреби і в результаті створила 10 модельних рядів техніки з 1200 опцій. Тут можна придбати будь-який агрегат — від найпростішого до високотехнологічного. Використання серійно зроблених деталей і компонентів робить машини Joskin точними, зрозумілими й легкими в експлуатації.

 

У виробництві машин Joskin широко застосовується сталь ТВП найвищої міцності. Завдяки високій текучості вона відрізняється підвищеною межею розриву й міцністю, необхідною для всіх видів важких робіт, а також має зменшену власну вагу. Необхідна форма деталям надається за допомогою пресу для гнуття, що зменшило кількість операцій із різання й зварювання металу та збільшило міцність транспортних засобів. Там, де без зварювання обійтись неможливо, працюють спеціальні зварювальні роботи останнього покоління, які гарантують точність і заощаджують час.

 

На сучасному заводі з цинкування на машини для внесення гною з використанням інжекторів на луках (за допомогою дисків і сошників) і на ріллі (за допомогою дисків, а також жорстких і гнучких зубів) або методом застосування штанг (із трубками й форсунками) наноситься захисне покриття від корозії, що гарантує тривалий строк експлуатації служби. Таким чином, машини для внесення рідкої органіки можуть працювати багато років поспіль і не потребуватимуть заміни основних вузлів, які контактують із гноєм, ґрунтом і вологою.

 

Особливості модельного ряду

 

Модельний ряд самоутримних і напівнесних причепів-платформ Wago призначено для перевезень рулонів і тюків сіна, а також піддонів, і доступний у версіях довжиною 6, 8, 10 і 12 м. Це найпростіші машини в продуктовій лінійці бельгійського виробника.

 

Монолітні причепи-самоскиди TransCAP і Trans-SPACE — це дуже міцна техніка, повністю вироблена зі сталі ТВП, що гарантує зменшену власну вагу та сприяє оптимізації перевезень вантажів. Ця серія самоскидів має високу маневровість і відрізняється простотою вивантаження завдяки конічній формі кузова (який ззаду ширший на 8 см).

 

Щодо силосних бункерів, то у цьому сегменті Joskin пропонує модельний ряд Silo-Space з конічним кузовом об’ємом до 59 м3 і рухомою підлогою, що гарантує плавне і швидке вивантаження. Також причепи Silo-Space оснащено підвіскою, що надає стійкість агрегату і в полі, і на дорогах.

 

Універсальний причіп Drakkar — це один із флагманських продуктів марки для перевезень різноманітних продуктів: силосу, зерна, картоплі, буряку тощо). Завдяки посиленим стінкам із синтетичного матеріалу власну вагу транспортного засобу зменшено до мінімуму. Що стосується моделей Cargo — це модульне й економічне рішення, створене Joskin для підвищення рентабельності сільськогосподарських робіт. Власне, йдеться про шасі, на яке встановлюють п’ять типів різних знарядь: цистерну для гною, розкидач гною, силосний кузов, монолітний причіп-самоскид або універсальний кузов.

 

Для більш зручної та ефективної роботи з різними знаряддями Joskin пропонує систему Cargo-Lift — обладнання для піднімання контейнерів. На ходовій частині монтується підіймальний гак, за допомогою якого на шасі можна встановлювати контейнери, цистерни або силосний кузов. Таке збільшення універсалізації допомагає фермерам використовувати мінімум машин для повного циклу робіт.

 

Цифрові технології

 

Точне землеробство й обробка зібраної інформації — це необхідні інструменти для підвищення рентабельності. У співпраці з великими виробниками тракторів інженери Joskin розробляють і впроваджують нові технології на свої машини, як, наприклад, Section Pilot (контроль за відкриттям секцій знарядь через навігатор), система динамічного зважування через датчики тиску, гібридна технологія Е-Drive, інтеграція протоколу обміну даними ISOBUS, NIR (інфрачервоний аналіз складу рідини). Система діагностики обладнання JOSKIN — EASY-DIAG дає можливість дилеру або сервісному інженеру віддалено під’єднатися до ISOBUS-термінала й експортувати дані, оновлювати й додавати нові опції (наприклад, насосний рукав або штангу).

 

Мережева платформа

 

Extranet Easy-Tech дає доступ до всієї інформації для оптимального технічного обслуговування. Все це робить JOSKIN компанією з «високою додатковою вартістю», що готова для викликів майбутнього, інновацій, розширення свого асортименту продукції та якісного сервісного обслуговування, не втрачаючи сімейних традицій.

 

 

Владислав Олійник

журнал “The Ukrainian Farmer”, травень 2018 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ