Овочі-Ягоди-Сад

Овочеве розмаїття «Бейо»

Овочеве розмаїття «Бейо»

Наприкінці 2014 року в готельно-ресторанному комплексі «Червона Рута», що в селі Козин на Київщині, відбувся семінар ТОВ «Бейо Україна». Довідатися, на які новинки від всесвітньовідомого лідера виробництва насіння овочевих культур можуть розраховувати в новому сезоні наші овочівники, відправився і «Плантатор». 

 

Перед початком роботи семінару фермери мали нагоду поспілкуватися один з одним за горнятком кави: розповідали про зібраний урожай і реалізацію продукції, ділилися планами на рік прийдешній. У компанії «Бейо» про все це обізнані не гірше за самих виробників, бо тут завжди тримають руку на пульсі часу, відтак, ми попросили прокоментувати ситуацію директора Ігоря Сольського, а також поцікавилися, як компанія відгукнеться на потреби фермерів у сезоні-2015.

 

– Минулий рік для «Бейо Україна» був вдалим, адже продукція, вирощена з нашого насіння, завдяки своїй високій якості має незмінно високий попит у клієнтів, — зауважив Ігор Сольський. — Інша річ, що багатьом овочівникам вирощена продукція не принесла бажаного матеріального прибутку. Причин цього декілька. З одного боку, неочікувані ранні заморозки в центральній і західній Україні значно погіршили якість вирощених овочів або й взагалі знищили урожай. Негативний вплив на вартість вирощеної продукції мало й закриття кордонів із Росією. Із другого — ті господарства, які заздалегідь уклали контракти з мережевими супермаркетами, виявилися у виграшній ситуації. Ті ж, хто чекав, коли по їхню продукцію приїдуть оптові покупці для подальшої поставки їх на ринки, втратили свого потенційного покупця — на жаль, сьогодні громадяни, що звикли до економічних негараздів і вміють покладатися на власні сили та городи, менше купують овочі, ніж хотілося б.

 

За словами керівника «Бейо Україна», протягом останніх років окреслилася тенденція до диференційованого виробництва овочевих культур у фермерських господарствах. Дедалі частіше фермери вирощують не лише овочі з так званого борщового набору, а й розширюють свій асортимент за рахунок нових різновидів культур, попит на які зростає серед споживачів. До таких належить, наприклад, цвітна капуста типу Романеско – Вероніка F1, броколі Батавія F1 та Белстар F1, салат цикорій Індіго та Леонардо, новий гібрид цибулі-порей Джампер F1, які пропонує Бейо до продажу уже в цьому сезоні.

 

– Загалом, попит на насіння культур борщової групи, зокрема на столовий буряк і моркву, залишився стабільним, — зазначив Ігор Сольський. — Поряд з уже відомими та популярними продуктами в сезоні 2014-2015 ми пропонуємо нашим клієнтам ще 32 нових гібриди, які зареєстрували у 2014 році. Серед них капуста броколі, кольрабі, різні види цибулі — усі вони відповідають вимогам ринку і щодо якості, і щодо споживацьких запитів. Окрім того, у сезоні-2015 ми маємо намір зареєструвати ще 15 нових гібридів капусти, які демонструють високу стійкість до хвороб і шкідників.

 

Голландські пріоритети

 

Щорічно в компанії «Бейо Заден Б.В.» створюють близько 40 нових сортів і гібридів із новими характеристиками: із покращеними смаковими якостями, кращою стійкістю до хвороб і більшою врожайністю. Як селекціонери досягають такого результату, на семінарі розповів регіональний менеджер компанії «Бейо Заден Б.В.» по Східній Європі Марсель Крімп.

 

– Пріоритет компанії «Бейо» — якість, максимальна схожість і правильний вибір продуктивних форм насіння, — наголосив пан Крімп. —Кожну партію насіння в процесі доробки ми декілька разів перевіряємо на посівні якості. Водночас боремося за насіннєву чистоту — щоб не отримати насіння з домішками якогось бур’яну. Наступне завдання — не допустити на ринок насіння, пошкоджене хворобами. Щоб досягти найвищої якості продукції, маємо власні методи, що базуються або на застосуванні хімічних препаратів, або під впливом високих температур.

 

Метод праймування насіння заслуговує окремої уваги українських виробників овочевої продукції. Компанія «Бейо» активно рекламує таке насіння. Праймування відбувається за допомогою насичення насіннєвого матеріалу киснем. Таке насіння, потрапляючи в землю, має активовані процеси схожості та «розуміє», що настав час сходити — і швидко проростає! Окрім того, у лабораторіях компанії досліджують, які саме хімічні елементи варто добавити в насіння при обробці, щоб поліпшити схожість і ріст. Потім ми сортуємо насіння за розміром та вагою, адже всі сучасні фермери мають високоточні посівні агрегати, які потребують таке насіння.

 

Новинки сезону

 

Насіннєві новинки наступного сезону від «Бейо» презентували регіональні менеджери компанії: Володимир Дервальд звернув увагу фермерів на інновації в сегменті білокачанних капуст, зокрема на новий ранній гібрид Чекмейт F1. Його переваги — висока стійкість до фузаріозного в’янення, здатність протягом місяця добре зберігатися в полі, не тріскаючись, доростаючи до 4 кг. Цікавий гібрид Байонет F1 з вегетаційним періодом 73 дні, який посяде нішу між ранніми та середніми капустами. Тип качана дозволяє упаковувати його як у поліетиленовий пакет, так і в сітку. Особливістю гібриду Сінтекс F1 є його стійкість до судинного бактеріозу, який все більше загрожує капустам. «Ми рекомендуємо цей гібрид у зонах, що насичені хрестоцвітими культурами», — наголосив менеджер компанії.

 

Циклон F1 — дуже надійний і пластичний гібрид, стійкий до трипсів. Характерною його ознакою є вузьке кріплення листочків і високо піднятий качан, завдяки чому під час збирання такої капусти продуктивність праці людей підвищується на 30%. Надзвичайною стійкістю до фузаріозу відзначається гібрид Джубілі F1. Окрім того, завдяки своїй добре розвиненій кореневій системі він витримує стресові умови і повітря, і ґрунту.

 

Також компанія «Бейо» представить в цьому сезоні на ринку новий тип капусти, що має конічну форму качана. Зареєстрований гібрид Карафлекс F1 можна садити до кінця червня, а збирати — до кінця осені, забезпечуючи таким чином ринок бездоганною продукцією. Зберігати таку капусту можна до 1,5 місяця. До речі, така капуста дуже популярна в Голландії насамперед завдяки надзвичайно високим смаковим якостям.

 

Усе більшої популярності серед споживачів набувають екзотичні види капуст, і виробники відповідно реагують на запит ринку, урізноманітнюючи ними свої виробничі лінійки. Регіональний менеджер Ігор Калашник порадив фермерам звернути увагу на нові зареєстровані гібриди цвітної капусти: розрахований на свіжий ринок ранній гібрид Овієдо F1 інтенсивного білого кольору; гібрид Балбоа F1, перевагою якого є здатність закручувати листя, у результаті чого навіть у спеку качан не жовтіє. Основною особливістю пекінської капусти Еміко F1 є її здатність зберігати свіжість навіть після тривалого зберігання. З-поміж капуст броколі варто звернути увагу на добре адаптований до високих температур ранній гібрид Батавія F1 і гібрид Белстар F1, що вирізняється гарною структурою головки.

 

Менеджер по південному регіону Вадим Сімака під час своєї презентації зосередився на перевагах як уже відомих виробникам гібридів цибулі, так і новинок. Наприклад, на особливу цікавість заслуговує новий високоврожайний гібрид іспанського типу Катінка F1, призначений для свіжої реалізації та довготривалого зберігання. Серед червоних цибуль вирізняється своєю найбільш насиченою забарвленістю й урожайністю гібрид Ред Рум F1. Асортимент цибулі-порею наступного сезону розшириться за рахунок раннього гібрида Джампер F1, який можна вирощувати під укривним матеріалом.

 

Цікаві пропозиції підготувала компанія «Бейо» і в сегментах томатів, перцю і редиски, продукція яких зацікавить насамперед середніх і малих фермерів. Так, менеджер по Одеській області Роман Бережняквідзначиввідмінні смакові якостітабездоганну транспортабельність кубоподібного перцю Турбін F1. Безперечно, фермерів має зацікавити й гібрид редиски Ролекс F1, який навіть після миття не втрачає свій насичений колір і зберігає високу щільність коренеплоду після переростання.

 

Традиційно сильні позиції утримує компанія «Бейо Заден Б.В.» у селекції насіння моркви. Цього сезону вона пропонує новинку — високоврожайний середньоранній гібрид Ньюкасл F1, призначений для механізованого збирання. Також Роман Бережняк презентував овочівникам новий гібрид Берлін F1, відзначивши його універсальність: із густотою стояння 500–600 тис. шт./га його можна використовувати для отримання ранньої продукції, із густотою 1–1,2 млн шт./га можна закладати на зберігання.

 

Цінова лояльність

 

Чи не найактуальніше питання, яке, безумовно, хвилює кожного фермера — ціна на насіння наступного сезону. У «Бейо» переконують, що цінова політика компанії буде пластичною та лояльною до своїх клієнтів.

 

– Ураховуючи економічну ситуацію, на старі брендові позиції ми переглянули ціни, зафіксували їх на минулорічному рівні, а на деякі позиції навіть дещо знизили, — повідомив Ігор Сольський. — Проте вартість нової продукції, яка тільки заходить на ринок України, буде такою самою, як і для наших країн-сусідів, звісно в перерахунку на національну валюту. Адже цінова політика «Бейо» однакова для всіх країн. Так, ціна на ранні та пізні капусти залишалася фактично на рівні сезону-2013. Натомість група нових надзвичайно стійких до хвороб капуст, зареєстрованих цього сезону, цілком логічно представляє інший ціновий сегмент.

 

Говорять практики

 

Вадим Цап, ТОВ «Агро Макс», Миколаївська область

Вадим Цап (у центрі), ТОВ «Агро Макс», Миколаївська областьНа 300 га двох наших об’єднаних господарств ми вирощуємо томати на переробку, моркву, цибулю, картоплю. Уже 12 років купуємо насіння в «Бейо». Співпрацюючи з компанією, ти отримуєш якісний товар, добрий урожай, і, що важливо, мінімальний відсоток нестандартної продукції. Наш вибір — це морква Каскад F1, Купар F1, Кордоба F1, цибуля Дайтона F1, Манас F1, Седона F1, якість яких визнають усі виробники. Окрім того, вони добре зберігаються. Ціна насіння «Бейо» нас не відлякує, адже найкраща продукція відповідно й коштує. Врешті-решт, усі витрати компенсуються за рахунок гарної ціни на високоякісну продукцію. Цей семінар показав, що «Бейо» залишається лідером серед виробників насіння, їхні пропозиції мене зацікавили, уже визначився, які гібриди хотів би вирощувати у своєму господарстві. Загалом подібні семінари корисні — це чудова можливість поспілкуватися, обмінятися досвідом після сезонних робіт.

 

Олег Вітенко, СФГ «Вітенко О.Є» та СФГ «Володимир», Київська область

Олег Вітенко, СФГ «Вітенко О. Є.» та СФГ «Володимир», Київська областьВирощую овочі майже 20 років, працюю разом із братом. У наших господарствах від самого початку використовували насіння «Бейо» — капусти, моркви, томатів, огірків, буряків. Однак із кожним роком наш асортимент усе зменшувався, аж поки 2013 року з овочів залишилася сама лише морква, ¾ якої вирощується з насіння селекції «Бейо».

Цього року врожай моркви, більша частина якої вирощена з гібриду Нерак F1, ми отримали насправді гідний як за врожайністю, так і за якістю. За сумою характеристик цей гібрид найбільше підходить професійним виробникам: має не лише добру врожайність, а й високу товарність. Він добре збирається, не б’ється, миється, зберігається. Для моєї технології, що передбачає механізоване збирання, він є найкращим. Дуже добре проявив себе ранній гібрид Белградо F1 — що по врожайності, що по товарності. На жаль, цього року ми заробили найменше — через перевиробництво, обвал цін, підвищені витрати на вирощування тощо. Наступного сезону плануємо урізноманітнити посіви гібридом Берлін F1, що також має високу врожайність і товарність.

Останні сім років морквою ми засівали близько 70 га. Звичайно, окрім «Бейо» добре насіння виробляють й інші компанії, але кожен виробник із асортименту різних фірм підбирає ті, які якнайкраще підходять для його виробничих умов і потреб. Важлива у цьому питанні й політика насіннєвої компанії, її вміння працювати з фермерами. Тому «Бейо» для нас — оптимальний варіант.

 

Андрій Душейко, СТОВ «Дніпро», Черкаська область

Родина Андрія Душейка, СТОВ «Дніпро», Черкаська областьУпевнений, овочівникам не потрібно особливо представляти СТОВ «Дніпро» — багато хто відвідував наші дні поля та семінари. Спеціалізуємося на вирощуванні культур так званого борщового набору, а також огірків. Із компанією «Бейо» співпрацюємо з десяток років. Ба більше — у своєму агроцентрі випробовуємо селекційні новинки різних компаній, зокрема й «Бейо», продукція якої посідає провідне місце як на наших демополях, так і в товарних посівах. З усього різноманіття гібридів ми обираємо ті, що найкраще підходять саме до наших ґрунтово-кліматичних умов Черкащини. Наприклад, мені дуже подобається пекінська капуста Білко F1, вважаю, кращої за неї немає. Подобається цибуля Седона F1 і Мелорі F1, морква для тривалого зберігання Нерак F1. У сезоні 2014 року продукція селекції компанії «Бейо Заден Б.В.» чудово показала себе на українських полях: по капусті, моркві, буряку, цибулі не було жодних нарікань.

 

 

Людмила Морозова

журнал “Плантатор”, січень 2015 року 

  

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі “Плантатор” та інтернет сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ