Техніка

Навігація і точність для прибутковості

Навігація і точність для прибутковості

Упровадження технічних рішень для навігації сільгосптехніки збільшило рентабельність виробництва зернових культур в одному з господарств Полісся.

 

Зі зміною власників три роки тому ДП «Зернятко» (Менський р-н, Чернігівська обл.) одразу ж розпочало інтенсивно застосовувати сучасні технології вирощування сільгоспкультур, застосовуючи всі складові інтенсифікації виробництва. Господарство починало з обробітку 4000 га, а нині має понад 8000 га посівів в оренді. Більшість посівів довкола села Жовтневе, але вже господарство обробляє низку полів за межами цієї території. Успішний розвиток нині дозволяє казати про подальші нарощення земельного банку, бо місцевий ринок паїв постійно змінюється.

 

Одразу з початком роботи було сформовано основні підходи до виробництва рослинницької продукції. Головна мета: отримання прибутку з гектара орендованої площі. Досягати цього вирішили через створення успішного господарства з високими врожаями, сучасними технологіями й економічно доцільним прибутком на гектар. Тому в комплексі інших заходів придбали дорогу продуктивну сільгосптехніку, розробили адаптовані до місцевих ґрунтово-кліматичних умов технології вирощування сільгоспкультур.

 

Умови вирощування сільгоспкультур

 

Господарству дісталися неоднорідні ґрунти із середнім балом бонітету в 40–50. Фактично у цій поліській зоні чорноземи опідзолені є приблизно на 20–25% площ, найбільшу групу становлять темно та ясно-сірі ґрунти, яким належить 60–65%. Решта — дерново-підзолисті ґрунту, на окремих ділянках є піщані та невелика кількість інших. Практично виходить, що на одному полі можуть бути різні ґрунти, тому це обов’язково враховували, коли розробляли технології вирощування та обирали агрегати для обробітку.

 

Однак не лише широка палітра ґрунтів має вплив на цей вибір. Серед обмежувальних факторів велику роль відіграє нерівномірність опадів протягом вегетаційного сезону. Так, загальна їхня кількість становить 550–600 мм, але розподіл за вегетацію у цій частині Чернігівського Полісся нині такий, що доводиться максимально дбати про збереження вологи в ґрунті.

 

Відповідно, у господарстві не мають єдиної технології обробітку ґрунтів. Відпрацьовано такий собі комбінований варіант цих технологій, що залежить від вирощуваної культури та конкретного поля. Здебільшого проводять поверхневе та глибоке розпушування й оранку.

 

До складу сівозміни входять кукурудза, соняшник, озима пшениця, горох, соя та пивоварний ячмінь. Фактично господарство висіває лише третій рік, але має високі показники врожайності. Зокрема, минулого року кукурудзу сіяли на 1500 га, отримавши по 9 т/га, ячмінь, відповідно, на 720 га і 5,1, пшеницю — на 1700 га і 6,2, сою — на 460 га та 2, соняшник — на 2000 га і 2,6, горох — на 120 га і 4 т/га.

 

 

Без навігації та елементів точного землеробства — ніяк не можна!

 

Щойно розпочавши виробничу діяльність, у «Зернятку» почали застосовувати потужні трактори — придбали чотири 300-сильні Challenger, один 500-сильний гусеничний Cat, кілька МТЗ-1020 для внутрішньогосподарських робіт. Також мають повний набір ґрунтообробних агрегатів, посівних комплексів. Для захисту рослин придбали самохідні обприскувачі Apache з шириною захвату 27 м. Для збирання врожаю залучають два клавішних і два роторних зернозбиральних комбайни Challenger. Важливе уточнення: у сезон гарячих польових робіт усі агрегати працюють цілодобово, механізаторам важко вести агрегати відповідно до вимог технологій вирощування культур особливо в нічний час. Також унесення рідких добрив обприскувачами у вигляді КАС забезпечить більш рівномірне внесення й ефективне використання. Загалом саме КАС посідатиме одне з провідних місць серед форм підживлення посівів сільгоспкультур у господарстві.

 

Тому, почавши роботу з таким парком машин, у господарстві стикнулися з тим, що потрібне навігаційне обладнання. Перші найпростіші монітори працювали на обприскувачах, бо вносити якісно пестициди без них виявилося нереально. Однак наступне більш широке застосування навігаційного обладнання стало логічним кроком. Сприяла цьому й співпраця з компанією «Стірфарм», що є офіційним дилером американської компанії RAVEN в Україні. Установили автопідрулювання SMARTRAX на тракторах й обприскувачах, допоміжні системи відключення секцій на обробленій площі ACCUBOOM для обприскувачів, систему автоматичного забезпечення висоти штанги АUTOBOOM. Пізніше придбали базову станцію SLINGSHOT теж виробництва RAVEN, що не лише дає змогу агрегатам господарства працювати на відстані 50 км від базової станції з точністю ±2,5см з року в рік, а також безкоштовно користуватися такими функціями, як віддалений доступ до польового комп’ютера техніки, що забезпечує перегляд, і здійснити налаштування з офісу, не виїжджаючи в поле, визначення перебування техніки. Крім того, система забезпечує дистанційну передачу даних факту виконаних робіт для контролю якості виконання операцій технікою в полі. Тепер тут висівають і просапні культури 16-рядними посівними комплексами Kinze 3600, а зернові — Great Plans 3000F. Ми відвідали виробничі підрозділи ДП «Зернятко» до початку посівної кампанії, тому агрегати на той час лише готували до роботи. На майданчику виробничого підрозділу поспілкувалися з керівниками та механізаторами підприємства.

 

Коментарі:

 

Сергій В’ялий, один із співзасновників ДП «Зернятко», канд. с.-г. наук:

Ми все робимо покроково, тому, коли господарство дійшло до певного рівня врожайності культур, почали аналізувати, де можна далі інтенсифікувати наше виробництво. Упровадження навігаційних засобів дозволило якісніше й оперативніше виконувати наші технологічні операції, суттєво зменшило витрати пального, пестицидів і добрив.

Завдяки співпраці з компанією «Стірфарм», що професійно надає нам відповідні послуги, ми придбали комплекс обладнання для збільшення точності виконання робіт.

Також ми постійно випробовуємо на своїх полях нові сучасні технології, шукаємо для себе оптимальні рішення й бачимо результати. Далі будемо так само покроково розвиватися, ще більш повно та комплексно використовуючи, зокрема, наявні можливості обладнання Raven.

 

Микола Островський, директор компанії ТОВ «Стірфарм»:

Нам, як компанії, що є платиновим дилером світового лідера обладнання для точного землеробства RAVEN, дуже приємна співпраця з підприємством «Зернятко». Це господарство ставить перед собою мету не кількісного розвитку обсягів виробництва продукції, а насамперед якісного. Для них основне не кількість оброблених гектарів, а обсяги продукції з одного гектара. А без упровадження елементів точного землеробства цього не можливо досягти. Тому засновники ДП «Зернятко» це розуміють і крок за кроком ідуть до поставленої мети. Ми правильно обрали напрям розвитку та стратегію, обираючи машини й обладнання, що дає можливість незначними коштами модернізувати парк сільгосптехніки залежно від поточних потреб. І в цьому також є одна з переваг обладнання RAVEN, адже системи й обладнання компанії можуть забезпечити весь цикл контролю й управління агрегатами — від посіву до збирання. Головним завданням обладнання RAVEN є управління нормою продукту для забезпечення точності та якості висіву насіння, внесення матеріалів і збирання продукції.

 

 

Володимир Євтушенко

журнал “The Ukrainian Farmer”, квітень 2015 року

  

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ