Овочі-Ягоди-Сад

Морквяний марафон

Морквяний марафон

Минуло більше трьох місяців, відколи стартував наш  «Морквяний  марафон» –  спільний проект тов «Бейо україна»  та пп  «Імпак», у ході якого ми досліджуємо, як впливає на розвиток моркви обробка насіння препаратом з інноваційною в-мох формулою. Вже є перші результати і ми охоче готові поділитися ними з читачами.

  

Спершу нагадаємо про інноваційну розробку голландських селекціонерів — В-Мох формулу, яку чотири роки тому науковці компанії Bejo почали апробовувати на насінні моркви. У результаті з’ясували, що насіння, оброблене В-Мох формулою, має більшу схожість та енергію росту; рослина отримує додаткову стимуляцію на ранній стадії розвитку; вона стає стійкішою до стресових умов і формує більш розвинену кореневу систему; підвищується стійкість до хвороб; форма, гладкість і забарвлення моркви стають якіснішими; зростає врожайність коренеплодів.

  

Власне, на полі ПП «Імпак» ми й перевіряємо, якою мірою проявляються ці показники, для чого порівнюємо дві сусідні ділянки гібриду Нерак F1, на одній із яких висіяно оброблене В-Мох формулою насіння, на другій — необроблене.

 

Погодні аномалії

 

Упродовж літа ми декілька разів відвідували виробничу ділянку, за якою спостерігаємо. Висновок із побаченого можна зробити такий: морква, насіння якої оброблене В-Мох формулою, справді краще розвивається, зокрема на початкових фазах розвитку. Сходи обробленого насіння з’явилися на 3 доби раніше. Це при тому, що травень і початок червня видалися не надто сприятливими для розвитку культур, оскільки були значні перепади температур за добу. Протягом липня також було відмічено коливання денних і нічних температур: так, удень максимальна температура сягала +38 °С, а вночі могла падати до +17–22 °С. За таких обставин оброблена морква розвивалися краще, зокрема її листовий апарат був ширший, набагато сильніший, і заввишки вона була на 5–6 см вищою за необроблену моркву. Таке випередження тривало до фази 8 листка, після чого обидві моркви зрівнялися в розвитку.

 

Кількість опадів упродовж літнього періоду вегетації була недостатньою, але на розвиток нашої моркви особливо це не вплинуло, адже в ПП «Імпак» є сучасна спринклерна система поливу. Тому коренеплоди отримують достатню кількість вологи.

 

— З моменту появи сходів ми поливали моркву чотири рази з нормою виливу 30 мм, — розповідає головний агроном ПП «Імпак» Олександр Колодницький. — У літню спеку полив допомагає зняти стрес із моркви, що в подальшому позитивно впливає на її якість. У серпні–вересні, коли нічні температури знизилися, морква почала краще рости, її коренеплід швидко розвивався і потребував більше вологи. Тому ми поливали частіше, навіть коли йшли дощі, адже на моркві вони не надто ефективні — випадає всього до 25 мм. Доводилося додавати ще 25 мм через полив. По рослинам бачу, що така норма для них є оптимальною.

 
 

 

Живлення та захист

 

На щастя, цього сезону на посівах моркви жодних форсмажорних проявів хвороб не було. Не було й навали шкідників. Усі фунгіцидні та інсектицидні обробки були плановими. У результаті на початку осені морква має добрий здоровий вигляд. Цьому сприяло кількаразове підживлення, в тому числі й мікроелементами. Упродовж літа на демопосівах моркви було застосовано таку систему захисту та живлення. У фазі 8 листків проведено перше підживлення хлористим калієм у нормі 100 кг/га та аміачною селітрою (100 кг/га). Через 10 днів було внесено ще 100 кг/га хлористого калію.

 

У другій половині літа система захисту складалася з трьох інсекто- фунгіцидних обробок, які проводилися з інтервалом 10 днів. 2 серпня було застосовано бакову суміш фунгіциду Сігнум (0,75 кг/га) та інсектициду Вантекс (0,065 л/га). 12 серпня було внесено фунгіцид Луна Експірієнс (0,5 л/га) та інсектицид ІЛ 200 (0,2 л/га) з додаванням сульфату магнію з комплексом мікроелементів (2 кг/га). Третій інсектицидно-фунгіцидний обробіток, який відбувся 22 серпня, був спрямований проти розвитку альтернаріозу, борошнистої роси, а також морквяної мухи, попелиць тощо. Для цього вносили фунгіцид Скор (0,4 л/га) та інсектицид Бестселер Турбо (0,06 л/га). До суміші додали ще рідкі добрива Розасоль 18 18 18, до складу яких входять також мікроелементи бор, залізо, мідь, марганець, цинк, сірка, магній. Дуже важливо захистити моркву від можливого ураження хворобами, які будуть проявлятися на коренеплодах уже в сховищі. Для цього агроном Олександр Колодницький ще на полі провів низку додаткових обробок.

 

— Через два дні після внесення інсектицидно-фунгіцидної суміші препаратів 22 серпня ми обробили моркву фунгіцидом Дерозал, щоб знищити збудника церкоспорозу, — розповів головний агроном. — Ще одна загроза для коренеплоду — фомоз, сіра та біла гнилі. Проти них 10 вересня ми застосували фунгіцид Ровраль Аквафло (1,2 л/га). Збудники цих хвороб можуть причаїтися біля шийки моркви, тому для їх знищення препарат треба розводити у великій кількості води, щоб добре промити моркву саме в цьому місці. Діюча речовина препарату ніби капсулує збудників хвороб, знешкоджуючи їх. Завдяки такому засобу можна бути впевненим, що у сховище морква поїде здоровою.

 

Розвиток коренеплодів

 

Наприкінці літа, коли наступила фаза активного розвитку коренеплодів моркви, ми разом із головний агрономом ПП «Імпак» Олександром Колодницьким і менеджером ТОВ «Бейо Україна» Артемом Дмитришеним вкотре відвідали морквяні ділянки. Були приємно вражені її виглядом. Потужна листова поверхня та здоровий вигляд моркви, як обробленої, так і необробленої, свідчили про достаток живлення, вологи та сонця. А от коли розкопали коренеплоди, різниця була суттєвою. Так, морква Нерак F1, оброблена В-Мох формулою, мала більш вирівняну та однорідну форму як по довжині, так і по діаметру. Коренеплоди доволі щільно були розташовані в рядку. Як пояснили наші фахівці, такі показники — результат дії В-Мох формули на розвиток рослини.

 

— Бачимо, що обробка В-Мох формули впливає на рівномірність, щільність сходів і в подальшому на врожайність моркви, — наголосив Артем Дмитришен. – Обидва гібриди Нерак F1 було посіяно з густиною 1,35 млн насінин/га. Схожість обробленого В-Мох формулою насіння становить 99 %, а необробленого — 90 %. Тобто В-Мох формула краще показує схожість, очікувану агрономом.

 

Сходи обробленої моркви були більш одночасними та швидкими — морква зійшла на 3 доби раніше, краще пішла в ріст, краще почала розвиватися. Надалі очікуємо, що буде більший урожай, вища товарність моркви за рахунок вирівняного коренеплоду та розміру, якого вимагає супермаркет: довжина 18–22 см і діаметр 2,5–3 см. Для обробленої моркви буде легше досягнути таких результатів. Як бачимо, бейовська В-Мох формула є справді дієвою. Утім, остаточний результат буде відомий вже у жовтні, коли врожай зберуть, облікують та перевезуть до сховища.

 

 

Людмила Морозова

журнал “Плантатор”, вересень 2016 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ