Овочі-Ягоди-Сад

Морквяний марафон

Морквяний марафон

Наприкінці травня стартував спільний проект «Морквяний марафон», організований двома компаніями, які безпосередньо причетні до морквяного бізнесу,  українським представництвом голландської насіннєвої компанії тов «Бейо Україна» й одним з лідерів українського овочівництва ПП «Імпак». Мета проекту  дослідити, як впливає на розвиток моркви обробка насіння препаратом з інноваційною В-Мох формулою.

  

Рослина й стрес — для аграріїв це словосполучення звучить майже загрозливо. Адже на 100% запобігти таким небезпекам для рослини, як посуха, високі температури чи їх різке коливання, деградаційні процеси в ґрунті тощо людина не в змозі, хоча продукує стресостійкі гібриди, розробляє препарати, покликані підвищити опірність рослини до негативних природних явищ. Один зі способів захистити рослину запропонувала всесвітньовідома насінницька компанія Bejo, селекціонери якої постійно працюють над покращенням якості насіння.

 

Чотири роки тому науковці компанії розпочали випробовувати обробку насіння моркви В-Мох формулою. Експеримент виявився напрочуд вдалим:

 

• зростають схожість насіння та енергія росту;

• рослина отримує додаткову стимуляцію на ранній стадії розвитку;

• морква стає стійкішою до стресових умов і має розвиненішу кореневу систему;

• підвищується стійкість до хвороб;

• зростає врожайність коренеплодів;

• форма, гладкість і забарвлення стають якіснішими.

 

Селекціонери зауважують, що ефект В-Мох формули помітніший за несприятливих умов, зокрема браку вологи в період вегетації та на слабких ґрунтах. У сезоні-2016 компанія «Бейо» вирішила апробувати насіння, оброблене препаратом на основі В-Мох формули, у найкращих овочевих господарствах України. Об’єктом досліджень став відомий гібрид моркви для тривалого зберігання Нерак F1.

 

  

Морквяний рай

 

Особливої презентації ПП «Імпак» не потребує, адже входить до п’ятірки найпотужніших виробників овочів борщового набору. Підприємство має дві виробничі локації на півдні та півночі Житомирської області, порядкує в цілому на 6000 га землі, де крім моркви, картоплі та буряка вирощує пшеницю, кукурудзу, сою, соняшник і гречку. Ось уже п’ять років миті овочі, розфасовані в упаковки вагою 1 кг, 5 кг чи сітки по 15 кг під ТМ «Овочиста» підприємство постачає в супермаркети мережі «Ашан», Billa, Fozzy Group, «АТБ», «Таврія-В», «Метро». Саме ж підприємство наступного року святкуватиме ювілей — 25 років діяльності!

 

Окрім нарощення виробничих потужностей і створення власної торгової марки ПП «Імпак» активно впроваджує в практику інноваційні рішення — у системі живлення, зрошення, технології збирання. Чого варта тільки спринклерна система поливу, встановлена на полях «Імпак»! Завдяки цій системі овочі отримують воду цілодобово з необхідним інтервалом.

 

Для зберігання й очищення готової продукції господарство має ультрасучасне устаткування, зокрема обладнання для мийки, полірування, сушіння, сортування моркви. Зберігають моркву в контейнерах у складі на 2800 т. Сховище обладнано автоматичною системою вентиляції, регулювання вологості та температури. Переваги контейнерного зберігання — мобільність, краща вентиляція, менше ураження хворобами. До речі, ще одне ноу-хау ПП «Імпак» — система озонування складських приміщень для покращення зберігання моркви. Адже відомо, що озон знешкоджує організми, які разом із ґрунтом потрапляють на моркву. Доки моркви немає у складі, озоном дезінфікують ящики. Після завантаження в них продукції озонують приміщення ще раз.

  

— Загалом під овочами в нас зайнято 50 га моркви, до 20 га столового буряку (Боро F1, селекція Bejo) та 800 га картоплі, — розповідає директор ПП «Імпак» Сергій Малиновський. — Основний гібрид моркви, який вирощуємо вже п’ять років, — Нерак F1 від Bejo. Крім чудових смакових якостей він є стандартом якісного довготривалого зберігання. Саме тому віддаємо йому перевагу. За великим рахунком основний прибуток отримуємо від Нерака — ближче до весни, коли ціни на моркву сягають свого піку. Вирощуємо його винятково на поливі, отримуючи середню врожайність 85–90 ц/га. Коренеплоди не перерощуємо, бо для торгової мережі потрібна морква з максимальним діаметром до 4 см.

 

ПП «Імпак» — справжній полігон для випробувань різноманітних гібридів овочів. Тільки моркви тут щороку випробовують по 15–20 гібридів селекції трьох-п’яти компаній. Bejo — постійний учасник таких досліджень. Тож не дивно, що саме ПП «Іпмак» в ТОВ «Бейо Україна» обрало для тестування «оновленого» Нерака.

 

Найближчі кілька місяців журнал «Плантатор» разом із головним агрономом ПП «Імпак» Олександром Колодницьким і менеджером ТОВ «Бейо Україна» Артемом Дмитри шеним спостерігатиме за тим, як почуватимуться на полі два гібриди Нерака — з обробленим і необробленим насінням, як реагуватимуть на природні ризики, внесені препарати тощо.

 

Нюанси сівби

 

Обидва досліджуваних гібриди висіяли на сусідніх ділянках. Оброблений Нерак — на площі 0,6 га, необроблений — 25 га. Власне, розмір ділянок — єдина відмінність в наших дослідженнях. Решта чинників — способи сівби, внесені препарати, строки тощо — абсолютно ідентичні. Ґрунт — опідзолений чорнозем, з умістом гумусу 2,3%. Морквяним попередником була соя. З осені під оранку внесли калію хлористого в нормі 300 кг/га у фізичній масі. Сівбу на обох ділянках проводили з 24 по 26 травня.

 

— Моркву вирощуємо на грядах розміром 1,6 м, де висіваємо три спарених рядочки. Відстань між двома рядочками — 7 см, між парами — 50 см, — розповідає Олександр Колодницький. — Відстань між морквинами в рядку — 2 см. Норма висіву —1,35 млн насінин/га, як і радить ТОВ «Бейо Україна». Ми пересвідчилися, що в такому разі морква доростає до потрібного нам калібру — максимальна довжина 22 см, діаметр — 4 см. І води їй вистачає. Глибина загортання насіння — 2 см. Якщо посіяти глибше, то морква втрачає енергію росту.

 

Кілька слів про техніку, яку в господарстві застосовують для сівби моркви. Було залучено широкозахватний грядоутворювач виробництва Forigo. Його потужності вистачило, щоб за 3 дні підготувати гряди для 50 га під морквяну плантацію. Перевага 6-метрової сівалки точного висіву Agricola — напрочуд ретельно подрібнює ґрунт, на якому морква виростає гладенька, без перетяжок, бездоганного товарного вигляду. Збирати врожай будуть трирядковим комбайном Asa-Lift.

  

Живлення та захист

 

Перед нарізанням гряд у ґрунт внесли амофос у нормі 200 кг/га, з часткою азоту 12%, фосфору 52%. За словами Олександра Колодницького, багато азоту додавати не потрібно, бо тоді морква погано зберігається. Перед сівбою насіння моркви обробили інсектицидом Престиж в нормі 1 л/10 кг насіння, щоб в момент появи сходів її не уразила морквяна муха. А під час сівби для знищення ґрунтових шкідників у ґрунт внесли інсектицид Регент (5 кг/га).

 

Посіявши моркву, на полі відразу розклали спринклерну систему поливу й розпочали полив моркви. Перші 14 діб поливали інтенсивно — двічі на тиждень із нормою виливу води 15 мм. Такий режим не лише сприяє появі сходів, а й запобігає появі кірки на ґрунті. Після облаштування спринклерної системи проблем із кіркою на полях «Імпак» взагалі немає. Через два тижні полив проводять рідше — раз на тиждень із нормою виливу 25 мм. Маленький секрет від агронома Олександра Колодницького: коли морква має 2–3 листочки, тиждень її не поливають — тоді вона росте донизу й виростає рівненькою. Саме те, що треба для супермаркету. Якщо полив не припинити, морква буде мичкуватою.

 

Після першого поливу обидві ділянки обробили баковою сумішшю ґрунтових гербіцидів Гезагард в нормі 1,5 л/га і Рейсер в нормі 250 л/га. На п’ятий день внесли грамініцид Арамо проти злакових бур’янів. Наступна гербіцидна обробка двох ділянок препаратами Гезагард (1,3 л/га) та Рейсер (250 л/га) відбулася, коли на моркві з’явилися 2 справжні листочки. Важлива деталь: незважаючи на погодні умови, в господарстві чітко дотримуються схеми захисту моркви — препарати вносять у визначений день. «Краще до препаратів додати прилипачі й все одно працювати, ніж чекати, коли надовго встановиться ясна погода, — вважає Олександр Колодницький. — Ми пересвідчилися: якщо вчасно не захистити моркву, результату не буде».

 

Остання липнева інсектицидно-фунгіцидна обробка посівів моркви припала на 6 липня. Було внесено фунгіцид Сігнум в нормі 0,75 л/га й інсектицид Грінфорт ІЛ 200 у нормі 0,2 л/га. До бакової суміші додали також сульфат магнію в нормі 2 кг/га. 12 липня моркву підживили аміачною селітрою в нормі 100 кг/га.

 

Перші результати

 

Сходи обробленої моркви з’явилися на 10-й день, необробленої — на три дні пізніше. Важлива деталь: травень і початок червня видалися не надто сприятливими для розвитку культур, оскільки були значні перепади денних і нічних температур. Саме за таких умов якнайповніше проявився ефект від застосування В-Мох формули — оброблене насіння зійшло на три дні раніше від необробленого. Ба більше, посіви обробленої моркви були вирівняні, зі 100%-ю схожістю на відміну від необробленої.

 

Коли ми 13 червня знову відвідали поля «Імпак», оброблена морква мала вже перший справжній листочок, а необроблена була ще у фазі вилочки. На момент інсектициднофунгіцидної обробки 6 липня на необробленій моркві було 5 листочків, а на обробленій вже з’явилося 6–7 листків.

 

Попереду не менш цікаві спостереження, адже літо нам готує ще чимало погодних сюрпризів — зі спекою чи зливами. Тож триматимемо вас у курсі наших морквяних перегонів.

  

Ігор Сольський, директор ТОВ «Бейо Україна»

Компанія Bejo — один зі світових лідерів селекції овочевих культур. В Україні представлено 200 гібридів овочів. Основні наші позиції, де Bejo не відчуває конкурентів, — морква. Гібриди моркви селекції Bejo є в усіх сортотипах: нантському (Нерак F1, Нарбонне F1 мають попит і у споживачів, і у виробників), берлікум (Бангор F1, Балтімор F1), шантане (Каскад F1, Кордоба F1, Кардіф F1). Для експерименту ми обрали ПП «Імпак», оскільки воно ультрапрофесійне та найдовше співпрацює з «Бейо Україна», вирощує наші гібриди та випробовує на своїх демоділянках.

Нерак F1 — наш основний гібрид нантського сортотипу, який дуже добре себе зарекомендував як гібрид для довготривалого зберігання та подальшої доробки, відповідає вимогам торговельних мереж і виробників. Із Нераком F1 працюють усі фахові овочівницькі господарства, які реалізують моркву через супермаркети. Гібрид якнайкраще підходить для миття, шліфування, пакування в різній формі, зберігається до кінця травня — початку червня.

 

Артем Дмитришен, менеджер ТОВ «Бейо Україна»

Обираючи для вирощування певний гібрид моркви, фермери насамперед повинні визначитися з ринком збуту. Наприклад, сортотип шантане більше придатний для торгівлі на свіжому ринку. Нантський сортотип завдовжки 25 см створений для механізованого збирання. Це оптимальний вибір для господарств, які спроможні фахово провести збирання, готові мити, шліфувати, пакувати й продавати через мережі моркву. Вирощуючи гібриди нантського сортотипу, необхідно, щоб шар ґрунт був добре переораний — на глибину 30–40 см, щоб морква була кондиційна та якісна. Для цього потрібна спеціальна техніка. Потрібна вона й для збирання моркви. Якщо господарство не механізувало виробництво моркви, то братися до нантського сортотипу не варто.

Ще одна помилка фермерів стосується захисту моркви: не можна відкладати обробку посівів препаратами, навіть якщо йде дощ. Краще внести більшу дозу прилипача, але вчасно обробити ділянку. Бо коли хворобу або шкідника упустити, можна втратити весь урожай.

 

Сергій Малиновський, директор ПП «Імпак»

Вирощування овочів — ціла філософія, де важливо все: від вирощування до збереження та співпраці з торговельними мережами. Ми маємо завершений цикл виробництва: вирощуємо, зберігаємо і самі продаємо дороблену продукцію.

Щодо моркви, то основні труднощі не так у збиранні врожаю, як зберегти його. Морква — продукт, що доволі швидко псується, після Нового року втрати можуть становити 50% і вище. Нам потрібно, щоб вона довго зберігалася. Крім того, торговельні мережі вимагають, щоб морква була хорошої форми із затупленими кінчиком, середнього розміру — завдовжки максимум 22 см. Форма моркви має бути довгувата — тоді її найкраще фасувати. Цим вимогам відповідають гібриди нантського сортотипу. Звісно, морква має бути на смак ніжна, солодка, соковита. На ці смакові якості впливають багато чинників, зокрема тип ґрунтів. Наші високогумусні ґрунти відповідають цим вимогам. Тож і морква в нас виходить смачна.

 

 

Людмила Морозова

журнал “Плантатор”, липень 2016 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ