Агрономія

Лаудіс — лагідний пожежник для кукурудзи

Лаудіс — лагідний пожежник для кукурудзи

Кожен рік у сільському господарстві є унікальним, особливим 2018-й був і для такої культури, як кукурудза: Україна встановила новий рекорд урожайності по цій культурі, який сягнув позначки 35,5 млн тонн. Такий результат було досягнуто завдяки сприятливим кліматичним умовам для більшості областей, дотриманню й упровадженню нових технологій вирощування, в системі яких захисту кукурудзи від бур’янів належить одне із важливих місць. Цей рік став знаковим і для компанії «Байєр», адже стартували продажі продукту Лаудіс®, який продемонстрував високу ефективність у різних кліматичних умовах.

Не для кого не є секретом, що кукурудза є однією із найуразливіших культур до бур’янів, втрати якої без належного захисту можуть сягнути 53%. Про це свідчать дані (рис.) Гуелфського Університету (Канада) і захист кукурудзи від бур’янів є одним із пріоритетних завдань у збереженні і розкритті максимального потенціалу гібрида, який заклали клопіткою працею селекціонери. І продукт Лаудіс® є одним із тих продуктів, що здатен розв’язати це питання. Отже, які особливості гербіциду Лаудіс® та які основні переваги цього препарату? 

 
 

Продукт Лаудіс складається з однієї діючої речовини — Темботріону й антидоту Ізоксадифену. Темботріон належить до хімічного класу Трикетонів. Особливістю цього класу діючих речовин є спосіб дії —інгібітори ферменту гідроксіфенілпіруватдіоксігеназа (HPPD), який безпосередньо каталізує утворення вітаміну Е (важливого антиоксиданту) й пластохинону (медіатор транспорту фотосинтетичного електрона). Блокування синтезу вітаміну Е призводить до накопичення вільних радикалів кисню, руйнування тілакоідних мембран мітохондрій і загибелі рослин. Крім того, інгібування синтезу пластохінону призводить до порушення фотосинтезу й синтезу каротиноїдів. Руйнування цього пігменту призводить до порушення процесів фотосинтезу. Внаслідок системності й швидкості засвоєння продукту потрібно тільки дві доби для зупинки розвитку бур’яну, вже через 5 днів відбуваються характерні ознаки — побіління, а через 14 днів повна загибель рослини бур’яну.

 
 

Який же спектр дії цієї діючої речовини та на скільки здатен однокомпонентний продукт протистояти основним бур’янам на кукурудзі? Лаудіс® дає можливість контролювати найпоширеніші бур’яни в посівах кукурудзи. Серед широколистих бур’янів — це лобода біла, падалиця соняшнику (традиційний, Клеарфілд, ЕкспресСан), канатник теофраста, щириця (загнута, лободоподібна), амброзія полинолиста, гірчаки (звичайний, шорсткий, почечуйний), березка польова, осот польовий, нетреба, підмаренник чіпкий, паслін чорний;

Злакові — вівсюг звичайний, пальчатка кровоспинна, плоскуха звичайна, просо звичайне, мишій: (сизий, кільчастий, зелений).

   

На ринку поки що немає 100%-го рішення проти такого злісного бур’яну, як ваточник сирійський. Пов’язано це з біологічними особливостями цієї рослини — коренева система здатна залягати на глибину до 4 м, тому знищити повністю цей бур’ян майже неможливо. Однак Лаудіс® має суттєву дію на ваточник, зупиняючи ріст бур’яну, й впливає на репродуктивні властивості на наступний рік.

Гербіцид Лаудіс® — це справді швидка допомога, безжальна до бур’янів і лагідна до культури, цей продукт можна застосовувати на будь-якій кукурудзі, не має обмежень по гібридах, дозволений на цукровій і розлусній кукурудзі, на лініях гібридизації. Така висока селективність щодо культури досягається завдяки унікальній діючій речовині Темботріну й антидоту Ізоксадіфену.

Рекомендовані норми використання продукту 0,4–0,5 кг/га + ПАР Меро® в нормі 1–2 л/га. Саме прилипач Меро® сприяє рівномірному розподіленню препарату й фіксації на листку навіть за умови опадів. Період унесення від 2-х до 8-ми листків (BBCH 12-18), оптимальна фаза 2–6 листків (BBCH 12-16) культури. Оптимальні фази бур’янів: по злаках — 1–3 листки до фази кущення; по широколистих — 2–4 пари справжніх листків.

Деякі господарства у 2018 році користувалися продуктом, тож маємо зворотний зв’язок від сільгоспвиробників.

Дмитро Володимирович Малий, головний агроном СТОВ «Промінь» Арбузинського району Миколаївської області: «В системі сівозміни кукурудза становить майже 50% загальної площі господарства. Вирощуємо її як на зерно, так і на силос. Ця культура є для нас однією з пріоритетних, через це постійно шукаємо нові продукти й технології оптимізації та поліпшення виробництва кукурудзи.

У 2017 році побачили, як працює Лаудіс® на «АгроАрені Південь», а вже у 2018 році обробляли цим продуктом на двох наших полях на силосній кукурудзі й кукурудзі на зерно. Схема захисту від бур’янів була такою: спочатку внесення ґрунтового гербіциду з д. р. ацетохлор у нормі 2,5 л/га, потім у фазу кукурудзи 6–7 листків Лаудіс® 0,5 кг/га + Меро® 2 л/га. Основні бур’яни, які були на цих полях, — мишії, просо волосоподібне, нетреба звичайна, горошок мишачий, лобода біла, суріпиця звичайна, падалиця соняшнику різних видів. Лаудіс® продемонстрував відмінну роботу, знищивши всі перелічені бур’яни навіть за посушливих умов нашої області, коли в нас від сівби до червня не було жодного дощу. Якщо говорити про врожайність, то на тому полі, де була кукурудза на силос, урожайність становила 30,3 т/га, а на полі, де вирощували кукурудзу на зерно — 6,1 т/га, і це з урахуванням того, що це поле було перший рік у нас в обробітку. На цей рік плануємо збільшувати площу під Лаудіс®».

Анатолій Миколайович Радченко, директор ТОВ «Крок-УкрЗалізБуд» Прилуцького району Чернігівської області: «Загальна площа нашого господарства — 6000 га, частка кукурудзи в сівозміні — 40%. Маємо класичну систему обробітку ґрунту, за захисту кукурудзи від бур’янів застосовуємо тільки страхові гербіциди.

У 2018 році на площі 1000 га обробляли новим продуктом від компанії «Байєр» — страховим гербіцидом Лаудіс® із нормою 0,5 кг/га + прилипач Меро® з нормою 1,5 л/га, фаза розвитку кукурудзи — 5–6 листків. Лаудіс® дуже якісно спрацював проти однорічних злакових бур’янів, лободі, падалиці соняшнику, осоту, полину чорного, гірчаків. У нашому господарстві існує така проблема, як ваточник сирійський, із яким Лаудіс® справився найкраще за інші гербіциди. Рослини майже відразу побіліли, зупинилися в рості, що вплинуло на ріст і розвиток рослин кукурудзи, які вже не відчували конкуренції з боку злісного буряну. Такий самий ефект ми побачили проти очерету звичайного, який суттєво шкодив нашим посівам. Також у застосуванні цього гербіциду ми не побачили жодних проявів фітотоксичності. Загальна врожайність цього року на посівах, де застосовували Лаудіс®, становила 10 т/га. Надалі плануємо співпрацювати із компанією «Байєр» і користуватися продуктами Лаудіс® і МайсТер Пауер».

Олег Миколайович Білик, головний агроном, ПП «Аграрна компанія — 2004» Волочиського району Хмельницької області: «Під кукурудзою в нас левова частка в структурі посівних площ нашого підприємства — приблизно 15%. Для себе ми ставимо високу планку врожайності — 11–12 т/га. Через збільшення посівів соняшнику часто наражаємося на проблему попередника для кукурудзи.

Як відомо, соняшник контролювати в кукурудзі не складно, особливо на ранніх етапах його розвитку. Проте проблема в неоднорідності сходів падалиці соняшнику, таким чином, мали три хвилі її сходів. Відповідно, торік потрібно було контролювати падалицю, яка зійшла пізніше.

Оскільки кукурудза вже була в фазі приблизно 7–8 листочків, із гербіцидів можна було застосоувати тільки препарат від компанії «Байєр» — Лаудіс®. У 2018 році ми придбали його на площу 100 га і застосували в нормі 0,5 кг/га разом із прилипачем Меро® 1,5 л/га. Дією препарату задоволені, бо проблемний бур’ян успішно подолали. Для себе бачимо в ньому рішення в таких ситуаціях, особливо на ранніх посівах кукурудзи».

Дмитро Федорович Маркітан, головний агроном, ПOП «Рідний край» Ямпільського району Вінницької області: «Останніми роками погодно-кліматичні й економічні умови, а також високий рівень технологій захисту змушують по-іншому дивитися на ті речі, яким нас навчали в університетах, зокрема, це стосується сівозміни. І наше підприємство не стало винятком.

Так, минулого року ми вирощували кукурудзи 500 га, і з них 330 га посіяно по соняшнику, стійкому до сульфонілсечовин. Оскільки вимушені були сіяти з невеличкою затримкою, то й мали велику проблему з падалицею соняшнику. Традиційний захист кукурудзи від бур’янів нас підвів на цих полях, бо гербіцид був також на основі сульфонілсечовин. Через кілька тижнів соняшник почав масово сходити, сильно пригнічуючи культуру.

Потрібно було рятувати посів, і ми вирішили застосувати продукт Лаудіс®. Коли отримали препарат у господарство, фаза кукурудзи була 9–10 листків, розуміючи, що продукт зареєстрований до 8 листків кукурудзи, ми взяли на себе відповідальність і обробити цим гербіцидом у нормі 0,5 кг/га з прилипачем Меро® 2 л/га. І торік препарат Лаудіс® просто врятував ситуацію.

Хоча через шкоду від падалиці соняшнику кукурудза явно відставала в рості, мала тонше стебло й взагалі була слабшою, опади в червні та липні компенсували врожайність. На цих полях урожайність становила 97 ц/га, що трішки менше за врожайність кукурудзи на інших полях. Проте це за умов опадів, в інший же рік ситуація могла бути на багато гіршою. Тому з упевненістю можна стверджувати, що кукурудзу саме врятували за допомогою препарату Лаудіс® від компанії «Байєр»».

З урахуванням досвіду господарств, які застосовували продукт у 2018 році, й наших внутрішніх досліджень, які щороку проводить компанія «Байєр», упевнено можна стверджувати, що продукт Лаудіс® здатен розв’язувати широке коло питань, пов’язаних із бур’янами. Цей гербіцид ідеальний для господарств, що мають проблеми з однорічними злаковими бур’янами, дводольними бур’янами родини айстрових, лободових, гречкових, березкових і пасльонових. Гербіцид Лаудіс® є абсолютно безпечним для всіх видів кукурудзи і з дуже широким вікном застосування.

Олександр Каменєв,
менеджер з маркетингу ТОВ «Байєр»,
[email protected]

журнал “The Ukrainian Farmer”, березень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ