Овочі-Ягоди-Сад

Клуб садівників

Клуб садівників

31 липня 2015 року компанія «СВВ Трейдінг» провела свій традиційний щорічний семінар для садівників. Професіонали зібралися в одному з відпочинкових комплексів на березі Дніпра у Вишгородському районі Київської області.

 

Офіційний дистрибутор технології SmartFresh в Україні — компанія «СВВ Трейдінг» — щороку збирає садівників на семінарі для обговорення найважливіших питань що стосуються технології виробництва, зберігання та реалізації садівничої продукції. Не став винятком і 2015 рік — IV Міжнародний семінар «Довершена якість яблук. Елементи контролю та управління технологією» зібрав друзів та клієнтів компанії у професійному колі спеціалістів. Захід відвідали близько 100 садівників з усіх куточків України та Криму. Усіх зацікавиланасичена програма семінару, а також зустрічі та жваві обговорення з колегами з європейських країн.

 

 

Програма семінару складалася з трьох блоків: економічного, технологічного та наукового. Серед доповідачів були представники компанії AgroFresh із Польщі — Адам Парадовскі, Мартін Пєсевич і Кшиштоф Возняк. Вони розповіли про стан ринку яблук у Європі та світі, а також про те, які зміни там сталися внаслідок заборони експорту в Росію.

 

Зокрема, Адам Парадовскі, директор представництва компанії AgroFresh у Східній Європі, розповів про негативний вплив ембарго на експорт польських яблук у Росію та про те, як польські садівники знайшли шляхи подолання проблем зі збутом продукції. Він зазначив, що в Польщі значно зросло споживання яблук на внутрішньому ринку свіжої продукції та виробництво сидру. Значне збільшення кількості брендів, що випускають сидр, призвело до зростання ціни на яблука для переробки. Заборона на експорт у Росію змушує садівників Польщі переглянути сортимент вирощуваних яблук та освоїти нові ринки збуту, зокрема в країни Перської затоки та Північної Африки. ЄС усіляко підтримує Польщу у вирішенні цих питань. Польський фахівець назвав нові країни, в які українські садівники можуть експортувати яблука, та про вимоги щодо якості яблук, які постачатимуться на нові ринки. Загалом, Адам Парадовскі озвучив прогнози на 2015 рік та запропонував колегам стратегії діяльності, враховуючи різні варіанти розвитку подій.

 

Мартин Пєсевич детально розповів про нові сорти та клони яблук, на яких садівники Польщі нині акцентують свою увагу, та про те, яких сортів яблук  сучасний світовий ринок фруктів потребує найбільше. Також польський фахівець ознайомив учасників семінару з особливостями технології вирощування і зберігання деяких однокольорових сортів яблук, яких нові ринки збуту нині вимагають найбільше.

 

Кшиштоф Возняк, менеджер AgroFresh по роботі з клієнтами в Україні, Молдові та Росії, розповів про специфіку преференцій, отриманих Сербією для збуту своїх яблук у Росію — тамтешні садівники отримали навіть офіційні дозволи на вирощування та продаж урожаю клубних сортів яблуні. Ці зміни ринку також є наслідком заборони експорту яблук із Європи.

 

Виступи українського консультанта із садівництва Євгенія Найченка традиційно викликали величезну зацікавленість учасників семінару. Одну з ґрунтовних доповідей було присвячено зберіганню фруктів, у ній ішлося про керування основними показниками якості яблук під час тривалого зберігання плодів (форма, колір, твердість, соковитість, смак, аромат, харчова цінність). Фахівець досить детально зупинився на хворобах та пошкодженнях, таких як скловидність, різні види опіків, мікробіологічні, хімічні та механічні ушкодження, що виникають під час росту й дозрівання плодів, та розповів про те, як можна запобігти цим хворобам і зберегти яблука максимально якісними від збору врожаю до їх потрапляння на ринок.

 

Євгеній Найченко, як один із найавторитетніших консультантів із садівництва в Україні, з творчим захопленням відповідав на всі запитання, які виникали в аудиторії, хоча запитання не скінчилися навіть після офіційного завершення програми.

 

Однією з найобговорюваніших тем технологічного блоку стали доповіді Джованні Мільо з Італії та Віма Албрехта з Бельгії. Вони розповіли українським садівникам про передовий досвід хімічного проріджування зав’язі яблук і про можливості застосування гіберелінів у сучасному садівництві, а також про препарати, що здатні поліпшити якість майбутнього врожаю та про методику їх застосування у садівництві. Ці методи та технології українські садівники зможуть запровадити вже найближчим часом, адже компанія «СВВ Трейдінг» невдовзі стане ексклюзивним українським представником фірми-виробника та забезпечуватиме відповідний консультаційний супровід.

 

Також на семінарі порушили питання вибору обладнання для зберігання яблук. Про управління вологістю в камерах зберігання, а також про досвід створення та обслуговування камер зберігання компанії Van Amerongen, розповів гість із Нідерландів Ханс Реймерінк. Компанія має багаторічний досвід роботи в Україні, тому пан Реймерінк дав докладні відповіді на всі запитання учасників семінару.

 

Загалом, організатори семінару разом із партнерами донесли до учасників корисну інформацію про нове в технологіях вирощування та зберіганні яблук, а також дали вичерпні відповіді на запитання, які виникали у слухачів. Міжнародний семінар дав змогу садівникам зібратися у дружньому колі та обговорити проблеми, із якими вони стикаються у веденні своєї справи.

 

Важливість й актуальність семінару було помітно з реакції аудиторії — зацікавленість, бажання спілкуватися та слухати протрималися до самого кінця дня, навіть коли робочий час конференції «затягнувся» на кілька годин.

 

Ось як відгукуються про семінар його учасники.

 

Євгеній Найченко, консультант з садівництва (компанія «СВВ Трейдінг»):

Уже вчетверте команда «СВВ Трейдінг» організовує семінар. Ми це робимо для того, щоб підвищити технологічну обізнаність у новітніх аспектах садівництва наших постійних клієнтів, додати нових знань, показати наші нові рішення та рішення наших партнерів. Ми намагаємося дати нашим клієнтам максимально корисну інформацію.

Продукти компанії «СВВ Трейдінг», зокрема, технологія SmartFresh, є дуже інтелектуально залежною, тому крім продажів ми здійснюємо ще й консалтинг і технологічний супровід, адже жодна книжка не дасть таких знань, як досвід, особливо досвід, отриманий в Україні. Фактично ми намагалися організувати щось подібне до клубу. Утворилося коло наших клієнтів. Це вже інший рівень садівництва, це підприємства, які виробляють дещо інші яблука: на ринку за них платять дорожче, садівники, які їх вирощують, несуть більші витрати для виготовлення продукції. Проте всі ці люди задоволені, бо вони розуміють, що результати їхньої діяльності є набагато кращими, ніж в сусіда. Відповідно, проблем із продажем та отриманням хорошої ціни навіть на дуже конкурентному нинішньому ринку, в них не виникає. Садівники бачать результативність своєї роботи й упевнено себе почувають навіть тепер, коли галузь стикається з кризовими явищами.

Те, що замовники до нас звертаються повторно, є ознакою успішності нашої роботи. Отримати першого клієнта іноді важко, але це не найбільша робота. Важливо, щоб, один раз спробувавши і оцінивши якість, клієнт і далі користувався нашими послугами. І майже 100% наших клієнтів так і роблять. Адже ми консультуємо не лише щодо застосування технології SmartFresh, а й намагаємося працювати з усіма питаннями, які виникають у процесі вирощування: яблука успішно зберігатимуться, тільки тоді, якщо вони якісні.

 

Костянтин Лукін, головний агроном (ТОВ «Зоря Інгулу»)

З технологією SmartFresh ми працюємо вже третій рік. Після першого року використання отримали хороші результати. Сподобалось і покупцям, почали самі просити, щоб яблуко було оброблене, щоб вони могли довше торгувати. Після того все більше яблук закладаємо на зберігання. Дуже корисно, що фірма надає консультативний супровід — це подобається нашим холодильщикам. Семінар організовано добре, солідно, не соромно перед іноземцями. Порушуються нові для нас теми, погляди з боку іноземців на український ринок і на ситуацію в садівництві.

 

Олександр Євсєєв, головний агроном (Кримська фруктова компанія)

«СВВ Трейдінг» — дуже хороша компанія, з традиціями та історією. Співпрацюємо давно, Євгеній Найченко — не лише наш консультант, а й друг, що дуже приємно. Незважаючи на зміни, що відбулися в країні, продовжує до нас приїжджати, тому ми не могли не відвідати цей семінар. 

У виступах польських фахівців висвітлено дуже чітку та докладну картину російського ринку, надані на семінарі матеріали повністю відповідають дійсності.

Щодо самого семінару, то завжди дуже приємно зустріти знайомих садівників та поспілкуватися з ними. Працівники нашого підприємства щороку відвідують цей семінар, він нам дуже подобається. Цьогоріч для семінару обрано чудове місце, дякуємо організаторам.

 

Дмитро Макаренко (ФГ «Макосад»)

Співпрацюємо з компанією «СВВ Трейдінг» уже чотири роки, технологію SmartFresh застосовуємо до всього зібраного обсягу яблук. «СВВ Трейдінг» — це компанія, яка консультує садівників, щоб яблуко, яке потрапило в холодильник, було найвищої якості. Холодильник — це не санаторій, і там яблуку краще не стане, тому потрібно помістити його туди якомога якіснішим. Що стосується препарату SmartFresh, то ми дуже задоволені: значно покращується якість яблук, зберігається щільність, зменшується ураження яблук грибними хворобами. Після того як ми здаємо продукцію на реалізацію, вона може ще довго «сидіти» на полицях супермаркету. В цілому компанією і продуктом ми задоволені.

Відвідали семінар, тому що завжди цікаво поспілкуватися із садівниками з усієї України, а також послухати іноземних доповідачів, дізнатися про тренди, технології та нові сорти, які нині актуальні у світі.

 

Віталій Курносенко, виконавчий директор (компанія «Садове Кільце»)

Ми довго почали займатись садівництвов не так давно — із 2013 року, і поки що не стали великим виробником в рамках України. Проте перспектива розвитку в нас є, і років через чотири ми вже будемо набагато краще себе позиціонувати. На сьогодні маємо 220 га закладеного саду в Царичанському, Синельниківському та Новомосковському районах Дніпропетровської області та в Михайлівському районі Запорізької області. Взяли участь у семінарі, адже плануємо співпрацю з компанією «СВВ Трейдінг». Тема зберігання яблук — дуже цікава, але ми з нею ще не до кінця ознайомлені, тому сподіваємось отримати більше інформації. Дуже зацікавила представлена аналітика щодо нових ринків збуту, яку розглядали в першому блоці, — це актуальна тема для нас, і ми почули багато цікавого.

 

Юлія Довгопол

журнал “Садівництво по-українськи”, серпень 2015 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ