Овочі-Ягоди-Сад

Картопляні випробування Agrico&Syngenta

Картопляні випробування Agrico&Syngenta

Чотири з половиною місяці в базовому господарстві голландської насіннєвої компанії Agrico «Бровари Картопля», що в Семиполках на Київщині, тривав проект із вирощування семи сортів картоплі Agrico та використання системи захисту від визнаної світовою аграрною громадою хімічної корпорації Syngenta. Пропонуємо читачам журналу «плантатор» ознайомитися з його результатами.

  

Нагадаємо, що в серпні сезону-2015 на 30 га виробничої ділянки (супіски) після збирання пшениці поля продискували. Весною внесли хлористий калій, нітроамофоску й аміачну селітру. Перед садінням, відповідно до рекомендованої фахівцями українського представництва Syngenta схеми захисту, основні площі було закрито препаратами Селест Топ і Юніформ, а 20 квітня висадили сорти:

 

• Рів’єра — національний стандарт у групі ранніх сортів);

• Арізона — ранній, високоврожайний, придатний для зберігання;

• Еволюшн — ранній, столовий, вимогливий до вологи, для легких ґрунтів;

• Воларе — середньостиглий, великобульбовий;

• Люся — стійкий до вірусів і посухи, для швидкої реалізації;

• Мадлен — ранній столовий, стійкий до вірусів, для чищення та пакування;

• Пікассо — національний стандарт за смаковими якостями, середньопізній, столовий, стійкий до парші, фітофторозу, посухи, для тривалого зберігання.

 

До 15 червня на Київщині встановилася сприятлива дощова погода — раз на два тижні ґрунт промокав на 10–15 мм, що допомогло рослинам ідеально прорости, зацвісти та зав’язати значну кількість бульб. До 7 липня опадів не було, тож бульби припинили нарощувати свою масу. Системою зрошення цього року в господарстві не скористалися. В середині липня дощ промочив легкі за складом супіски на глибину 5–7 см, що на фоні температури повітря в +28 °С стимулювало інтенсивне нарощування ваги та розміру бульб.

 

Система захисту

 

За словами директора ТОВ «Бровари картопля» Ігоря Мотько, господарству пощастило повністю дотриматися схеми захисту компанії Syngenta.

 

У червні, коли висота рослин досягла 15–20 см, їх обробили контактним фунгіцидом з елементами системної дії Ширлан для блокування рухомості та припинення проростання зооспор ооміцетів на живих тканинах рослин картоплі і на поверхні ґрунту зі швидким «стоп-ефектом». У робочий розчин до основного препарату було додано інсектицид. Другу обробку відтермінували у зв’язку з проведенням планової фітосанітарної прочистки. Дії Ширлану вистачило.

 

14 червня обприскали Ридоміл Голдом (профілактика фітофторозу, альтернаріозу з одночасним контролем латентної форми цих хвороб) й інсектицидами з додаванням сингентівського біологічного добрива Ізабіон (на основі амінокислот і пептидів), яке підвищує стійкість рослин до несприятливих умов, збільшує продуктивність, покращує якість врожаю. У третю обробку внесли Ридоміл Голд з інсектицидами, до розчину яких додали водорозчинні добрива N19P12K40 (витратна норма 1,5 кг/га).

 

29 червня застосували фунгіцид Квадріс для профілактики ризоктоніоза, сріблястої парші та грибних хвороб, до якого знову додали інсектициди.

 

7 липня посіви обробили наданим компанії фунгіцидом Ревус Топ для запобігання розвитку фітофторозу та альтернаріозу. Шоста обробка — Ревус Топ + сингентівський інсектицид Воліам Флексі, що контролює практично всіх шкідників картоплі, може застосовуватися як при застосуванні обприскувача, так і через усі види зрошувальних систем. Витратна норма 0,5 та 0,15 л/га відповідно.

 

24 липня на насінницьких посівах було виконано першу десикацію препаратами Реглон Супер (1 л/га) та Ширлан (0,4 л/га). Повторили захід через п’ять діб, застосувавши Реглон тією самою витратною нормою.

 

Контрольне зважування

 

Збирання врожаю господарство розпочало в перших числах серпня. Разом із Ігорем Мотько ми брали участь в останньому підкопуванні. Для перевірки результатів дослідження викопували по одному кущу в насінницьких посівах, щоб з’ясувати, скільки по факту бульб зав’язалося під кущем і визначити середній розмір насіннєвої фракції, та в товарній посадці, де перевіряли кількість бульб і їхню вагу. Такі критерії дослідження було обрано, щоб зрозуміти, який урожай можна отримати з вирощених в Україні репродукцій голландського насіння. Із результатами пропонуємо ознайомитися в нашому фотозвіті.

 

— Мусимо зауважити, що по деяких сортах внаслідок браку вологи та зниження температур після дощу спостерігався вторинний ріст бульб у другій половині вегетаційного періоду. Також з’ясувалося, що деякі сорти вибагливі до вологи. Зокрема, йдеться про новий сорт Еволюшн, за яким ми спостерігаємо кілька сезонів. За поливу він поводився бездоганно, а на богарі немає властивої йому однорідності бульб, їх чудової якості— зауважив Ігор Мотько.

 

Він залишився задоволеним стресостійкістю Арізони та Воларе до температурних коливань і посухи. До речі, результати сезону від нового сорту Воларе взагалі виявилася сюрпризом для всіх працівників Agrico — 3,8 кг/кущ! За густоти 40 тис. рослин/га на богарі генетичний потенціал сорту — 120 т/га, що однозначно є селекційним рекордом не лише для України.

 

Збирання врожаю комбайном Grimme в господарстві стартувало 9 серпня з надранньої Рів’єри, потім Арізони, Воларе й далі мірою достигання сортів у насінницькому господарстві — фінішну пряму 1 вересня закривав Пікассо. Бульби завантажували відразу в контейнери, що розміщалися на причепі трактора. Він транспортував їх на територію овочесховища, де протягом 14–20 діб картопля проходить лікувальний період безпосередньо в камерах, обладнаних вентиляційною системою компанії AgroVent.

 

Сортували на території складу, де встановлено голландську сортувальну лінію Climax. Калібрують насіннєву картоплю під замовлення клієнта за голландським стандартом на фракції менші за 35, 35–55 і 55+ мм.

 

Не забув Ігор Мотько дати рекомендації фермерам, які купують насіння у «Бровари картопля». «Зверніть увагу, коли садитимете сорт Рів’єра на товарну картоплю, доцільно дотримуватися схеми 40–45 тис. шт./га. Такий самий норматив висіву в Еволюшен і Мадлен, які формують по багато бульб в кущі. Великобульбові сорти Воларе та Люся найкраще проявлять себе за садіння 45 тис. шт./га. Пікассо й Арізону можна давати до 50 тис. шт./га», — наголосив він і додав, що Рів’єра, на жаль, не стійка до фітофторозу, але завдяки швидкому формуванню врожаю з нею можна встигнути вийти в продажі до масової появи фітофторозу.

 

Компетентне резюме

 

Через щільний графік Днів поля компанії Agrico директор її українського представництва Микола Гордійчук дізнався від журналу «Плантатор» по телефону. Микола Павлович із посмішкою вислухав наші захоплені відгуки і зробив резюме, власне, по всьому проекту.

 

— Agrico — одна з перших європейських компаній, яка зайшла в Україну й 2007 року і офіційно зареєструвала своє представництво. За цей час ми створили розвинену інфраструктуру, побудували сучасне картоплесховище, де зберігаємо вирощене в Україні насіння. Адже без якісного зберігання та логістики неможливо забезпечити якість посадкового матеріалу. Agrico — єдина картопляна селекційна компанія, яка має власних регіональних представників у Чернігівській, Київській, Волинській, Львівській і Житомирській областях. Також маємо ліцензовані насіннєві господарства, які вирощують агріковські сорти: ТОВ «Бровари картопля» (Київська обл.), ТОВ «Агро ЛВ Лімітед» (Львівська обл.), агрофірма «Андріївська» (Чернігівська обл.).

 

Варто назвати господарства в Каховці та ФГ «Коваль», які вирощують наш посадковий матеріал і продають у своїх регіонах. На їхній базі ми щосезону проводимо навчальні Дні поля. Тут упродовж сезону функціонують демоділянки, де фермери можуть оцінити сорти у процесі вегетації та в типових для регіону умовах. Варто згадати ПП «Межирічка» (Житомирська обл.), яке працює як полігон для тестування нових сортів Agrico.

 

Компанія, фактично, виконує функції колишніх сортодослідницьких станцій, які досліджували й рекомендували до реєстрації нові сорти картоплі. Відтак щороку закладає демоділянки в різних регіонах — Чернігівська, Сумська, Київська, Житомирська, Волинська, Львівська, Херсонська (ФГ «Віксан») області, де садить усі 20 зареєстрованих в Україні агріковські сорти, щоб відстежити, як вони поводяться в кожній конкретній місцевості. Крім того, господарства завжди готові надати консультації колегам-фермерам, навчити їх отримувати високий урожай саме із сортів селекції Agrico. Для цього проводять близько десяти регіональних семінарів, де картоплярі знайомляться з регіональними тренерами компанії, котрі завжди готові надавати технологічну підтримку.

 

Agrico пишається своїми унікальними сортами, на які рівняються всі селекційні картоплярські компанії: Рів’єра — національний стандарт у ранньостиглій групі, Пікассо — стандарт в середньостиглій групі за смаковими властивостями.

 

Українське представництво Agrico завозить в Україну для розмноження голландську супереліту й вирощує з неї еліту в Львівській і Чернігівській областях. Решта наших опорних господарств розмножують першу репродукцію. «Кожна репродукція в Україні — це мінус 10–15% врожаю через виродження. Картоплярі ЄС на засіданні Асоціації дійшли згоди, що доцільно працювати з насінням класу «А», яке відповідає українському розумінню 1-ї репродукції, й оновлювати його для виробничих потреб щосезону. Упевнені, що українським картоплярам вигідніше скористатися цим досвідом, купувати 1-шу репродукцію в фаховому господарстві, а не експериментувати з власним насінництвом. Це гарантує, що насіння буде без вірусів і шкідників, стійким до хвороб тощо. Насінництво та вирощування товарної картоплі на переробку — це принципово різні напрями бізнесу, що мають власну специфіку. Радимо кожному сфокусуватися на тому, що він уміє найкраще робити», — наголосив Микола Павлович.

 

Як приклад він назвав, що в Україні доволі часто супереліта через відсутність належної сівозміни, засилля вірусів, хвороб втрачає свій надзвичайний потенціал. Відчути його реально можуть лише ті господарства, які досягли віртуозності в своїй справі, мають змогу вирощувати супереліту на віддалі від населених пунктів і встановили систему зрошення. Лише тоді результат буде відчутним. Інакше інвестування в суперелітне насіння картоплі є банальною тратою грошей. «На жаль, в Україні не існує лабораторій, які б чітко, як в Голландії насіннєва інспекція НАК чи у Франції асоціація ГНІФ, що сертифікує насінницькі посіви, гарантували якість насіннєвого матеріалу. Тому українське представництво Agrico й наші ліцензійні насінницькі господарства тестують насіннєвий матеріал за кордоном, щоб не підводити українських картоплярів», — зауважив Микола Гордійчук і запросив усіх охочих приєднуватися до світу Agrico, підвищувати свою майстерність, нарощувати якість і врожайність картоплі, дбати про землю, щоб було що залишати дітям й онукам.

 

  

 

  

Коментар

 

Олександр Бондар, менеджер із розвитку групи продуктів на овочах і картоплі в країнах СНД, Syngenta

 

Стан поля для насіннєвої картоплі на богарі бездоганний. На посівах без поливу якнайкраще розкривається якість і потенціал посадкового матеріалу, можна сповна простежити ефективність роботи фунгіцидних продуктів. Ми навмисне залишили зону без десикації картоплі, щоб люди своїми очима могли пересвідчитися по бадиллю, які хвороби намагалися уразити посіви, як із ними впоралися препарати. Досягти високого результату пощастило завдяки застосуванню нового протруйника бакової суміші Селест Топ + Юніформ-С. Господарство відтермінувало першу обробку проти фітофторозу мінімум на два тижні. Пізніше проводили обробки з наголосом на антирезистентний захист: спочатку контактний препарат — два системних продукти (системний і трансламінарний), знову контактники.

У сезоні-2016 у цій зоні чітко проявилися альтернаріум і фітофтороз, які пощастило втримати. Готові рішення проти цих проблем — Юніформ і подвійне внесення Ревус Топ. Добре зарекомендував себе Ізабіон — це не лише добриво, а й антистресант, який був ефективним при використанні ґрунтового гербіциду із діючою речовиною метрибузин, що викликає фітотоксичність у певних сортів. Його ж додали і під час п’ятої обробку з одно часним унесенням фунгіциду для зняття стресу від спеки. Застосували комбінований інсектицид Воліам Флексі для захисту проти переносників вірусів, якими є попелиці та цикадки. Він діє проти максимально широкого спектра шкідників протягом дуже тривалого часу й демонструє ефективність за високих температур, коли продукти на основі фосфорорганіки втрачають ефективність. Захистити картоплю 6–7 обробками надзвичайно складно. Для порі вняння — картопля на зрошенні потребує мінімум 9 обробок! Мета запропонованої стратегії — попередити резистентність в полі та мінімізувати кількість залишків агрохімікатів в товарній продукції.

Вона сповна реалізована. Доказом бездоганності дії препаратів Syngenta є те, що базове господарство Agrico на 70% своїх виробничих площ застосовує саме нашу систему захисту.

  

Ян Деккер, менеджер із експорту головного офісу Agrico

 

Для експерименту дуже влучно обрано сорти картоплі. Насамперед вони чудово пристосовані до глобальних кліматичних змін і мають високу резистентність до спеки. Селекціонери Agrico активно працюють у цьому напрямі й на фестивалі Potato змагатимуться за найвищі нагороди саме за цим критерієм — надстійкі до спеки сорти картоплі, які можна вирощувати в Африці.

Усі мріють отримувати добрий урожай якісної смачної картоплі. Саме це може забезпечити Agrico. У проекті Agrico&Syngenta читачам журналу «Плантатор» показано найновіші досягнення наших селекціонерів — сорт Арізона, якого 6 років тому в Голландії вирощували на насіння лише на 6 га, а нині його популярність у світі так зросла, що й 600 га не вистачає. Еволюшн має надзвичайну красиву, резистентну бульбу. Сподобаються українцям високоврожайні Люся й Мадлен, найсмачніший Пікассо. Порадують придатністю до зберігання Пікассо й Арізона, ранньостиглістю Рів’єра, Арізона, Еволюшн.

Я відвідував усі насіннєві господарства, які вирощують сорти Agrico в Україні, і можу засвідчити їхній високий рівень агротехніки, хороші ґрунти й фаховий менеджмент. Можливо ви ще не дуже розумієте важливість менеджменту та ті обов’язки, відповідальність, що на нього покладають у Європі. Поясню: в Голландії працює спеціальна інспекційна служба, яка контролює картопляні насінницькі господарства в середньому 3–4 рази на сезон. Фахівці приїздять, коли вважають за доцільне, не інформуючи фермера про візит, не вказуючи, яку ділянку на які віруси перевірятимуть. Українські інспектори в

кращому разі навідуються в господарство раз на сезон у товаристві менеджера. По верхах оглядають поле. Не завжди зразки доїздять до лабораторії. Тому я сумніваюся в якості супереліти, що вирощують в Україні. За якість голландського насіннєвого матеріалу ми відповідаємо

своєю совістю. Усі вирощені в Україні сорти обов’язково перевіряють в наших лабораторіях. Не кожна насіннєва компанія, що працює в Україні, може похвалитися таким відповідальним ставленням до свого товару.

 

 

Оксана Руженкова

журнал “Плантатор”, вересень 2016 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ