Овочі-Ягоди-Сад

Капустяний полігон

Капустяний полігон

Випробування п’яти гібридів білоголової капусти пізньої групи достигання селекції Rijk Zwaan і системи удобрення та підживлення препаратами Valagro триває у СТОВ «Дніпро», що у Васютинцях Чорнобаївського району Черкаської області. Протягом двох місяців журнал «Плантатор» двічі навідувався в господарство, щоб поспостерігати за перебігом проекту.

Сівба насіння п’яти рійкцваанівських гібридів білоголової капусти пізніх термінів дозрівання (Анкома F1, Лагріма F1, Сторема F1, Муксума F1, Флексіма F1) в касети відбувалася 28 квітня. Ємкості вручну наповнювали ґрунтом прибалтійського виробництва, в кожне вічко поміщали по одній насінині, щоб не пікірувати, не травмувати рослини й садити їх в поле на місце постійної вегетації розсадосадильною машиною.

 

Андрій Душейко

До появи сходів у теплиці підтримували температуру на рівні 20 °С, після отримання масових сходів — 8–10 °С вдень і вночі. Схожість насіння була чудовою — близько 95%, тож жодних нарікань на якість насіннєвого матеріалу в господарстві не ма ють. Проте далі дотри ма тися реко мендацій українського відділення Rijk Zwaan не вдалося — втрутився форс-мажор у вигляді погоди. «Ночі протягом травня були дуже прохолодними, розсадні теплиці в нас неопалювальні, тому розсада не встигала з темпом росту. Рослини підростали повільніше, ніж зазвичай. Посадка її в поле була відтермінована на тиждень замість попередньо запланованої на 1 червня», — пояснив керівник агрономічного підрозділу СТОВ «Дніпро» Андрій Душейко.

 

   
  Федір Лисун

За інформацією агронома господарства Федора Лисуна, згідно із запропонованою компанією «Агрісол», що представляє в Україні італійського виробника добрив Valagro, розсаду підживили під корінь укорінювачем «Радифармом» (витратна норма 250 мл на 100 л розчину). Крім того, провели ще одне підживлення для підтримання росту кореневої системи добривом з умістом монокалійфосфату, фосфату сечовини, карбаміду та збалансованого комплексу макро- та мікроелементів на хелатній основі ЕДТА; виконали хімобробку проти шкідників і хвороб.

 

 

Олександр Польовий

Під час садіння розсади в поле разом із бригадою працював представник компанії «Рійк Цваан Україна» Олександр Польовий, який перевірив якість вирощеної розсади та поспостерігав за дотриманням рекомендованих схем посадки гібридів у поле. «У сезоні-2016 майже на всій території України спостерігалися низькі денні та нічні температури. Через велику кількість опадів фермери не могли вчасно вийти в поле, щоб посадити розсаду капусти. Не обійшла ця проблема й Черкащину, розсаду якої можна було б розпочинати садити не 8 червня, а днів 5–7 тому. Незважаючи на легке переростання, рослини мають чудовий стан, розсада повністю сформована, має 4–5 листків привабливого зеленого кольору без будь-яких натяків на хвороби й шкідники. Коренева система добре розвинена й має здоровий вигляд і білий колір. Усе вказує на вчасно використані потрібні добрива, стимулятори й засоби захисту, — зауважив Олександр Польовий, котрий високо оцінив дію укорінювача Радифарм. Він також зазначив професіоналізм працівників СТОВ «Дніпро», які витримали оптимальний баланс світла й температури в теплицях, що принципово за стримування рослин від переростання (в похмуру погоду потрібно тримати мінімальну температуру й навпаки).

 

На майбутнє фахівець «Рійк Цваан Україна» порекомендував читачам журналу «Плантатор» використовувати для вирощування розсади спеціальні касети з поздовжніми бортиками по кутах кожної чарунки касети, які дозволять зберегти корені рослин від закручування у так звану «спіраль». На щастя, як можна побачити на фотографіях, СТОВ «Дніпро» цієї проблеми уникнуло — корінь рівномірно розподілений по всьому об’єму торф’яної суміші.

 
 
 

Перед садінням розсади в поле у ґрунт додавали діамофосу (400 кг/га), під час садіння сульфат амонію (200 кг/га) і нітрабор (200 кг/га). У момент посадки розсади майже весь день було похмуро. Температура трималася близько 25 °С. Оскільки нинішній сезон на Черкащині є ризикованим (через потужні буревії довелося пересівати 40 га цибулі, насіння якої «повидирало» разом із верхнім шаром ґрунту), а після посадки капусти зарядили такі рясні дощі, що посеред поля утворилися міні-озера, на яких сидять чайки, які прилітали з основного русла Дніпра, господарство на товарних посадках застосовує всі можливі запобіжні заходи, щоб максимально «укріпити» рослини. Відтак, СТОВ «Дніпро» крім рекомендованого внесення локально
в кожну лунку вручну добрива Мікро NP (N — 4%, P2O5 — 30%) із розрахунку 3 кг на 1000 м2 застосували повторно укорінювач Радіофарм, який розкидали вручну перед дощем, щоб він змив препарат, який згодом проник під саме коріння. Наступне підживлення було Плантофолом 10-54-10 (2,5 кг/га), до якого додали стимулятор Мегафол. Через 10 діб унесення ці самі препарати повторили.

 

Одночасно на капустяних посівах проводять планові хімобробки — ґрунтові гербіциди, грамініцид для захисту від злакових бур’янів, профілактичну фунгіцидну обробку та запобігли масовому лету капустяної молі.

 

Не забули й про зрошення шляхом дощування, яке застосовується в господарстві на капустяних і цибуляних полях. Оскільки з початку сезону траплялися періоди, коли опадів було забагато, а періодично було доволі сухо, то виконали чотири вегетаційних поливи.

– Випробовувані гібриди капусти від Rijk Zwaan розташовано в товарних посадках, тому особливо комфортних умов для вегетації їм не створювали. Захист виконувався ідентичний на всій виробничій площі. Зокрема, на посадках із ранньою капустою почалося в’язання качанів, що мають розмір із кулак, вона закривається в рядку й активно нарощує листкову та вегетативну масу. Проти інших гібридів, рійкцваанівські капусти мають приблизно однаковий вигляд, жодних «провалів» немає, все відбувається за планом. Гібриди пізнього достигання з вегетаційним періодом 120–130 діб наростили по 12–14 листків, підходять до стадії формування головки капусти та змикання листків у рядку, — розповів куратор агрономічного напряму СТОВ «Дніпро» Андрій Душейко.

 

Його підтримав агроном господарства Федір Лисун, який зауважив, що пізні гібриди за зовнішнім виглядом і загальним станом посівів не особливо відрізняються від першої розсади ранніх і середніх термінів дозрівання, які були висіяні на 20 діб раніше. І за якістю аж ніяк не поступаються рійкцваанівським гібридам червоноголової капусти, яку вирощує господарство.

 

Обидва фахівці сказали, що давати остаточну оцінку гібридам, доки вони не побачили їхньої стійкості до трипсу, основного комплексу капустяних хвороб, поки що рано. «Врожай капусти в жовтні підраховують, тоді ж і товарність краще видно», — зауважив Андрій Петрович й пообіцяв і надалі ретельно дотримуватися рекомендацій українського представництва голландської компанії Rijk Zwaan і представника виробника італійських добрив Valagro.

 

Анкома F1 — пізній гібрид для споживання свіжим, переробки та зберігання. Лідер по вмісту цукрів і смаковим якостям, має ніжні й тонкі внутрішні листки, головка щільна, округлої форми. Вегетаційний період 120 днів після садіння розсади. Оптимальне міжряддя — 60 см. Відстань між рослинами 42 см (40 тис. росл./га). Стійкий до фузаріозу. Гібрид спроможний віддати близько 100–120 т/га товарної продукції.

Лагріма F1. Оскільки високий уміст цукрів і смакові якості капусти не завжди потрібні фермеру, особливо якщо систему збуту не орієнтовано на переробну промисловість, селекціонери RijkZwaan створили новий гібрид у продовження лінійки Анкоми. Гібрид більш стресостійкий, може сформувати більший урожай, ніж Анкома, й має більший на 1–1,5 місяця термін зберігання. Особливість — швидке формування головки у другій половині вегетації. Рекомендації щодо густоти — 60 см міжряддя й 40 см між рослинами (42 тис. росл./га).

Сторема F1 — пізньостиглий гібрид для довготривалого зберігання. Гібрид демонструє найменший з усіх наявних на ринку капуст відсоток відходу після зберігання. Має плоскоокруглу форму головки вагою до 4 кг, привабливий зелений колір готової продукції, добре зберігається навіть у непрофесійних сховищах. Формує врожай через 140 днів після садіння розсади. Густота стояння в полі — 60 см міжряддя й 45 см між рослинами в рядку. (37 тис. росл./га).

Муксума F1 — найпізніший гібрид в лінійці Rijk Zwaan. Вегетаційний період від посадки розсади понад 140 днів, завдяки чому має найдовший термін зберігання. Головка округла, щільна, вагою до 4–5 кг. Має потужний восковий наліт. Стійкий до фузаріозу. Рекомендована густота — за міжряддя 60 см між рослинами в рядку дотримуватись 50 см (34 тис. росл./га).

Флексіма F1 — пізній гібрид білокачанної капусти для свіжого ринку, квашення та довготривалого зберігання. Формує врожай через 120–130 днів після садіння розсади. Придатний для вирощування через розсаду та для прямого висіву. Качан має округло-шароподібну форму, масою 4–5 кг. Форма качана полегшує збирання в полі та передпродажне очищення у сховищі. Завдяки високій ніжці та потужній вегетативній масі Флексіма F1 придатна для комбайнування. Рекомендована густота — 60 см міжряддя та 37 см між рослинами (45 тис. росл./га).

 

 

журнал “Плантатор”, липень 2016 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ