Овочі-Ягоди-Сад

«Інтенсивна» суниця

«Інтенсивна» суниця
«Інтенсивна» суниця

 

В Україні відомо багато технологій вирощування суниці садової. Усі вони претендують на статус інтенсивної й органічної. Розглянемо основні складові цих технологій.

 

Інтенсивна технологія

 

Як відомо, технологія — це певна послідовність дій, спрямованих на отримання кінцевого результату. У технології вирощування суниці садової є чотири основні складові: полив, боротьба з хворобами та шкідниками, підживлення, боротьба з бур’янами.

 

Інтенсивна технологія — це певна послідовність дій, що спрямовані на планове одержання кінцевого результату. Важливо врахувати кілька моментів, які надають технології статус інтенсивної:

 

– постійний контроль забезпечення вологою;

– цілеспрямована боротьба із шкідниками та хворобами;

– регулярне й збалансоване живлення рослин;

– обов’язкові обробки стимуляторами росту;

– інтенсивна боротьба з бур’янами.

 

Досягти постійного контролю забезпечення вологою можна лише завдяки крапельному зрошенню. Води має бути вдосталь, щоб рівень вологості ґрунту становив 70%.

 

Під цілеспрямованою боротьбою із шкідниками та хворобами розуміють здебільшого профілактичні заходи. Наприклад, якщо навесні до цвітіння суниці провести кореневе та позакореневе підживлення Триходерміном, то про борошнисту росу можна забути.

 

Живлення рослин проводять двома способами: по фазах вегетації та за строго розрахованими нормами внесення добрив.

 

Живлення рослин NPK і мікроелементами проводять у такі періоди:

 

– вихід із спокою;

– поява квітконосів;

– цвітіння;

– зав’язування ягід;

– дозрівання ягід;

– формування вусів і розеток;

– перехід у спокій.

 

Другий спосіб здебільшого практикують у Європі, але в останні роки його почали впроваджувати у вітчизняних тепличних господарствах. За цією технологією рослині щодня дають чітко розраховану порцію води та поживних елементів, кількість яких залежить від фази росту, погодних умов і стану рослини.

 

Інтенсивна технологія без застосування стимуляторів росту є малоефективною — вони кардинально впливають на розвиток рослин у будь-яку фазу.

 

Інтенсивна боротьба з бур’янами також передбачає впровадження передових технологій: плоскоріз Фокіна відходить у минуле — йому на заміну приходять укривні агроматеріали: чорна плівка, чорне агроволокно, агротекстиль.

 

Закладення плодових бруньок на суниці садовій відбувається восени. Вона залежить від погодних умов, стану рослини та живильного середовища. Якщо ці фактори позитивні, то суниця закладе багато плодових бруньок. Для отримання високих показників потрібно, щоб рослина цей урожай ще витягла. Тож треба подбати про живлення, для засвоєння якого рослина має восени сформувати потужну кореневу систему. І тут без стимуляторів росту також не обійтися.

 

Тепер об’єднаємо інтенсивну технологію з органічною. Органічна технологія передбачає внесення виключно органічних добрив і біологічних засобів захисту рослин. Однак кожен фермер повинен знати, що дворазовий полив Байкалом® ЕМ або перекопування плантації з унесенням перегною — це звичайний догляд за землею. Органічне землеробство крім цього передбачає обробку ЕМ-препаратами рослинних решток, унесення перегною, застосування біологічних препаратів, таких як Триходермін, Гаупсин, Байкал® ЕМ, Фітоспорин, Планріз тощо.

 

Органічна інтенсивна технологія

 

У суниці садової, як і в інших ягідних культур, є потенційна та реальна врожайність.

 

Потенційна врожайність — це те, що закладено селекціонером у рослину, а реальна — те, що ми отримаємо від рослини насправді. Чим більше вкладаєте праці, добрив, стимуляторів — тим більшою буде віддача. У разі вирощування за схемою «посадили і чекаємо» — отримаємо 20% потенційної можливості суниці садової. Натомість інтенсивна технологія дозволить отримати 50% і більше потенціалу рослини.

 

Кращий час для садіння суниці садової — кінець липня–початок серпня, у південних регіонах — кінець серпня. За місяць до садіння розсади треба внести на 1 сотку (100 м²) 1 т перегною, добре перекопати й розрівняти ґрунт, розстелити крапельну стрічку за схемою 4 стрічки через 50 см (міжряддя) і залишити між ними 1 м проходу. Полив проводимо із розрахунку 1 т води на 1 сотку з додаванням препаратів Байкал® ЕМ (0,5 л), Триходермін (200 мл), Гаупсін (200 мл) і Rost®-концентрату 5:5:5 (0,5 л/сотку).

 

Rost®-концентрат — це органічне багатофункціональне добриво на основі гумату калію, яке отримують у результаті переробки торфу та збагачення NPK і мікроелементами. Препарат одночасно є добривом і стимулятором росту. Будучи органічним добривом, він слугує живленням для розмноження ефективних мікроорганізмів, які швидко переробляють перегній, роблячи ґрунт структурним і багатим на поживні елементи, крім того Rost®-концентрат збагачує ґрунт гумусом і мікроелементами.

 

Триходермін і Гаупсін — це також бактерії, що живляться патогенними для суниці грибами, такими як борошниста роса, сіра гниль тощо. Цим бактеріям необхідно розмножуватися, а для цього потрібен час.

 

Пильну увагу приділяють розсаді суниці. Перше, на що звертають увагу, — товщина шийки рослини. Вона має бути не меншою за 1 см у діаметрі. Далі оглядаємо корінь. Він має бути з численною кількістю корінців світло-коричневого забарвлення й завдовжки не менше ніж 8–10 см. Перед садінням розсади коріння підрізають до 7–8 см і замочують у стимуляторі росту Радіфарм (25 мл/10 л води) на 4 години. Замочувати треба тільки коріння, попадання розчину на шийку або бруньку розсади неприпустиме.

 

Розсаду суниці, виймаючи з розчину, садимо тільки вертикально в землю в тому місці стрічки, де крапає вода. Зауважте, усі корінці, які під час садіння підгинаються, згодом відмирають. Через 7 днів проводять підживлення методом фертигації препаратом Rost®-концентрат 5:5:5 (200 мл/сотку). Через 3 тижні після садіння починаємо нарощувати кореневу систему та вегетативну масу. Для цього по крапельній системі пропускаємо препарат Віва. Хочу зазначити, що італійські препарати Радіфарм і Віва, так само, як і наш вітчизняний Rost®-концентрат, мають органічне походження й не тільки позитивно впливають на кореневу систему, а й поліпшують структуру та якість ґрунту.

 

Для захисту рослин від хвороб застосовують такі препарати, як Триходермін, Гаупсін, Планріз і Фітоспорін, проти шкідників — Актофіт. Зауважте, що їм потрібен час для розмноження, тому не чекайте, коли рослина захворіє.

 

У кінці вересня для поліпшення закладання плодової бруньки та накопичення в шийці суниці цукрів і поживних елементів, а так само для поліпшення кореневої системи, через крапельне зрошення пропускають калійний Rost®-концентрат 5:10:15 (400 мл/сотку). Через 10 днів процедуру повторюють, додаючи у цей самий розчин 200 г мінерального добрива Майстер 3:11:38.

 

У середині жовтня, якщо не настали сильні морози, пропустіть через «крапельку» Байкал®-ЕМ (400 мл/сотку). За такої підготовки до зими суниця витримає морози до –20 °С.

 

Навесні, приблизно в середині березня, допоможіть рослинам вийти зі стану сну. Для цього застосуйте стимулятор росту Максікроп Крем. У систему крапельного зрошення для витіснення патогенної мікрофлори запустіть Байкал, Триходермін і Гаупсін (по 200 мл кожного препарату на 1 сотку). Через тиждень, коли рослина почне розвивати квітконоси, застосуйте Rost®-концентрат 5:5:5 (200 мл на 1 сотку). Як позакореневе підживлення зробіть «коктейль» із препаратів Мегафол, Кендал, Брексил, Актофіт. Перед цвітінням обробіть рослини борвмісним препаратом, наприклад, Хелатін® Моно Бор.

 

Під час цвітіння суниці не можна проводити жодних обробок, бо порушується якість запилення, і ягода деформується.

 

Коли наливається ягода, додайте під корінь Rost®-концентрат 5:10:15 (400 мл/сотку), для збільшення розміру та якості ягід двічі підживіть рослини препаратом Бенефіт з інтервалом у 5 днів.

 

Високий екологічно чистий урожай вам гарантовано!

 

 

С. Гончарук, сортодослідник, Миколаївська обл.

А. Рубський, агроном-консультант, Одеська обл.

журнал Плантатор, травень 2014 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі Плантатор та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал Плантатор з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ