Техніка

Головна фігура посівної

Головна фігура посівної
 
 

У фермерському господарстві «Агро-Вікторія Катеринопіль» зернова сівалка Compact-Solitair 9 працює з минулого року, завдяки чому воно вже отримало низку переваг

Фермерське господарство «Агро-Вікторія Катеринопіль» обробляє 1200 га земель поблизу Катеринополя, де вирощують кукурудзу, сою, горох, озимий ріпак, а також різні зернові культури: озиму пшеницю, ярий і озимий ячмінь, овес, просо й гречку. Тваринницький підрозділ налічує 400 голів ВРХ, тож частину земель тут використовують для вирощування конюшини на сінаж. Коли постало питання придбання зернової сівалки, треба було знайти універсальну машину, яка могла б працювати з усіма культурами, крім просапних. Ознайомившись з багатьма варіантами, зупинилися на посівному комплексі Compact-Solitair 9 виробництва німецької компанії LEMKEN.

Ураховуючи, що в господарстві здебільшого чорноземи (тільки невелика частка піщаних), для сівби озимих культур (ріпаку, пшениці та ячменю) потрібен агрегат, що працював би в жорстких умовах.

Зазвичай у другій половині літа й на початку осені спостерігається тотальний дефіцит вологи, через що висів будь-якої культури ускладнюється. Перший обробіток ґрунту після попередників досить часто провокує швидке випаровування вологи з посівного горизонту, й будь-які подальші спроби успішно провести сівбу в більшості випадків невдалі. Тому потрібно було знайти можливість сіяти практично відразу за комбайном, і для цього найкращим виявився посівний комплекс Compact-Solitair 9 із шириною захвату 4 м.

Минулого року було проведено кілька експериментів з отримання двох урожаїв за сезон, і вони дали цікаві результати. Після ріпаку посіяли просо та соняшник. Перша культура дала 4 т/га, що за ціни 15 тис. гривень принесло чималий прибуток. Соняшник виріс невисоким, але кошики були неочікувано великими. Незважаючи на труднощі з пізнім збиранням (за умов високої вологості — до 40%), експеримент довів, що другий урожай встигає дозріти. І що найголовніше — керівництво господарства переконалося, що посівний комплекс забезпечує нормальні умови для сходів різних культур, висіяних навіть за несприятливих умов.

 
 

Як працює агрегат

Посівний комплекс Compact-Solitair 9 одночасно виконує сім операцій. Попереду розташовано ряд підпружинених планувальних зубів, завдання яких — первинне вирівнювання поперечного профілю та часткове розкришення грудок. Ця опція була замовлена тому, що вона найефективніша в оранці, а в господарстві основний обробіток виконують саме плугами.

Далі розпочинає роботу дворядна дискова борона, оснащена напівсферичними дисками. Готуючи посівний шар, вона розпушує верхній шар ґрунту на глибину від 4 до 15 см — залежить від потреб. До того ж забезпечується створення рівного посівного ложа, що дуже важливо для рівномірних сходів і відсутності конкуренції сере рослин. Наступним блоком розташовано ряд дискових сошників для внесення мінеральних добрив — їх можна підняти, якщо бункер заповнено насінням і не вносять стартові добрива. Розподіл добрив відбувається за допомогою пневмосистеми й дозувальних котушок з електроприводом.

Зворотне ущільнення ґрунту виконує колісний коток. Компанія LEMKEN застосовує пневматичні колеса великого діаметра, щоб забезпечити рівномірне навантаження на ґрунт і досягти саме того ущільнення, що відповідає найсприятливішим умовам для висіву та проростання насіння. Колеса розташовано зі зміщенням, щоб уникати забивання й утворення грудок. До того ж кожне колесо в разі потреби можна демонтувати окремо, не знімаючи всю батарею. За котком розташовано ще один планувальник — штригельну борону, яка остаточне вирівнює поверхню перед дводисковими сошниками висівної системи.

Сошники розташовано в шаховому порядку з інтервалом 16,7 см. Це зменшує забивання вологим ґрунтом і рослинними рештками. Насіння з бункера через дозувальні котушки з електроприводом і пневматичну трубу потрапляє до двох розподільчих «ромашок», і далі по індивідуальних трубках — до не обслуговуваних дводискових сошників OptiDisc. Слід зазначити, що, незважаючи на розташування сошників, всі трубки мають однакову довжину, що забезпечує рівномірний висів. Одразу за сошником розташовано гумові ролики, які відповідають за закриття канавки й дотримання постійної глибини висіву на будь-якій швидкості. Остаточне вирівнювання поверхні покладено на два ряди штригелів. Таким чином, після проходу посівного комплексу залишається практично рівна поверхня з невеличкими хвилями.

Підготовка до роботи

Коли ми приїхали в господарство, сівалку готували до сівби гороху. В бункер завантажили насіння гороху, стартове добриво та виїхали в поле, де на нас чекав найважливіший етап будь-якої сівби: калібрування та налаштування норми висіву.

Якщо сівалки точного висіву працюють із насінням поштучно, то пневматичні зернові сівалки мають дещо інший принцип — визначається вага зерна й добрив, яке вносять за певний час роботи дозувальних котушок, ці дані заносяться в комп’ютер, і той сам коригує роботу всієї системи відповідно до завданих норми висіву та внесення добрив. Також пропонується діапазон робочих швидкостей, за яких може здійснюватися висів. Звичайно, що в разі застосування дискової секції для попереднього розпушення ґрунту обирають вищу швидкість, бо ефективна робота дискових знарядь забезпечується за швидкості 12 км/год і вище.

Однак повернемося до калібрування. Для цього спеціальну місткість підставляють під першу пару дозувальних котушок, які подають у розподільчу систему добрива, й умикають їх на 15 сек. Місткість із відсипаними добривами зважується на спеціальних вагах, що входять до комплекту поставки посівного комплексу, а результат зважування заноситься в комп’ютер. Потім операцію повторюють для наступних двох котушок, що працюють із зерном, а інформацію також заносять в комп’ютер. Залежно від установлених норм унесення добрив та висіву насіння, а також швидкості руху комплексу, комп’ютер регулює роботу дозувальних котушок. До речі, швидкість руху посівного комплексу визначається з допомогою імпульсного колеса, яке встановлено позаду всіх робочих органів на окремому кронштейні.

Процес калібрування доволі простий, але триває близько години. Крім зважування доз добрив і насіння й унесення даних у комп’ютер слід установити правильне положення засувки на бункері (визначається за даними таблиці відповідно до типу насіння), а також виконати тестову сівбу й підрахувати кількість насінин на метр рядка, щоб переконатися у відповідності фактичного висіву завданим параметрам.

За нашої присутності на полі агроном виконав близько двох десятків замірів різних рядків і визначив, що фактична норма дещо більша, тож зменшив завдану норму й ще раз відкалібрував. Тільки після цього оператор отримав дозвіл на початок роботи.

Такий підхід свідчить про відповідальне ставлення агронома до своєї роботи, а також гарантує високу точність дотримання норми висіву й максимального прибутку з гектара.

Коментарі

Олександр Коваленко, директор ФГ «Агро-Вікторія Катеринопіль», заслужений працівник сільського господарства

– Завдяки посівному комплексу Compact-Solitair 9 ми можемо ефективно висівати всі культури — від фацелії та ріпаку до гороху. Норми висіву посівного комплексу — в межах від 0,5 до 500 кг/га, що дає нам змогу працювати із будь-яким насінням будь-якої культури. Налаштування прості, тож оператори швидко навчилися працювати з агрегатом і комп’ютером — проблем не виникає.

Сьогодні ще важко сказати, чи отримали ми більшу врожайність завдяки цьому посівному комплексу, але я точно знаю, що одночасне виконання підготовки ґрунту й висіву збільшує відсоток сходів через збереження вологи. Крім того, виконання кількох операцій за один прохід зменшує ущільнення ґрунту й утворення плужної підошви, що також покращує умови розвитку рослин. І це стовідсотково приносить нам додатковий прибуток у вигляді збільшення врожайності.

Кілька добрих слів хочу сказати дилеру, який продав нам цей агрегат і його обслуговує, — компанію «Агротехсоюз». Усі питання з налаштування, навчання персоналу й подальшої підтримки вирішуються в найкоротші строки, а це важлива складова в успішній співпраці та формуванні лояльності до бренду.

Юрій Коноваленко, оператор ФГ «Агро-Вікторія Катеринопіль»

– Ми агрегатуємо посівний комплекс із трактором Landini потужністю 220 к. с. Цього цілком вистачає навіть під час роботи на схилах. Продавці сказали, що на метр ширини захвату потрібно 50 к. с., тож я можу підтвердити, що це правда. Витрати пального на гектар можуть відрізнятися — все залежить від ґрунтових умов. Наприклад, коли висіваємо по стерні, витрати менші, ніж коли сіємо по оранці. За минулий сезон агрегат відсіяв близько 600 га, і поки що робочі органи не дуже зношені. Все «залізо» тут надійне, поки що нічого не ламалось, і сподіваюся, що так буде й далі.

Норма висіву протягом роботи не змінюється: як виставили спочатку, такою вона й буде аж доки не почнемо працювати з іншою культурою.

Володимир Огійчук

журнал “The Ukrainian Farmer”, березень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ