Техніка

Доступне й ефективне розкидання

Доступне й ефективне розкидання

Наприкінці минулого року компанія JOSKIN відсвяткувала 50-річний ювілей і разом із цим представила нову версію машини для внесення рідких органічних добрив — Modulo Advantage.  

 

У листопаді 2018 року відомий бельгійський виробник сільськогосподарських причепів JOSKIN святкував свої перші 50 років існування. З цього приводу група зібрала в головному офісі в Сумані всю свою міжнародну дилерську мережу, а також близько сотні журналістів. Дводенний захід передбачав не лише екскурсію на завод й офіційні виступи керівництва, а й різноманітні майстер-класи, на яких було представлено абсолютно нову технічну IT-платформу з додатком для продажу техніки й партнерського маркетингу, а також нові продукти: Silo-SPACE 2, нові рішення в лінійці машин для розкидання гною, а також нові агрегати для внесення рідкої органіки. З останніх особливу увагу було приділено цистерні Modulo Advantage зі штангою Pendislide Basic із шириною захвату 7,5 м. 

 

Обережна технологія 

 

Виконання такої технологічної операції, як унесення рідких органічних добрив на полях із багаторічними травами або в міжряддя пророслих культур є доволі складним і відповідальним завданням. Цю справу не можна виконувати абияк, тому що рідина, якщо її вносити неправильно, є джерелом випарів аміаку. Крім шкоди для навколишнього середовища втрачений аміак може стати причиною неприємного запаху, що викликає негативну реакцію у населення. А саме у цього населення фермери орендують землю для своєї діяльності, і це може мати серйозні наслідки. Крім того, аграрії втрачають доволі суттєві кошти через додаткові витрати на мінеральні добрива, що купують для компенсації втрат азоту. В результаті загальні негативні наслідки можуть вимірюватися сотнями євро на гектар. 

 

Ураховуючи, що забруднення аміаком (NH3) відбувається в результаті контакту біокомпонентів, що випаровуються, із повітрям, чи не єдиним розв’язанням цієї проблеми може стати застосування спеціальних знарядь для внесення гною. З їх допомогою рідину вносять безпосередньо на ґрунт, максимально близько до кореневої системи рослин, таким чином знижуючи втрати аміаку через випаровування. 

 

Крім того, цей тип знарядь має низку інших переваг для сільгоспвиробників. Це висока точність і ефективність виконання внесення добрив, а також зниження витрат, пов’язаних із придбанням мінеральних добрив. Проте наведених аргументів недостатньо. Багато чинників стримували аграріїв від придбання цього типу обладнання, серед яких можна назвати ціну й технічну складність пропонованих агрегатів. Останні були розраховані в основному на великі фермерські господарства й кооперативи. І навіть якщо в останні роки усвідомлення проблеми викликало інтерес із боку менших фермерських господарств, вони стикалися з відсутністю на ринку адекватних пропозицій. Мало хто з виробників машин для внесення гною пішов їм назустріч,  пропонуючи обладнання, яке відповідає згаданим вимогам. Беручи ці факти до уваги, компанія JOSKIN вирішила згуртувати свої сили, щоб позбутися проблеми й запропонувати відповідне рішення. Ця робота лягла в основу нового комплекту обладнання Modulo Advantage, призначеного для внесення рідкої органіки.  

 

Простота на службі в продуктивності 

 

Головне завдання новаторської концепції полягає в тому, щоб повністю позбутися чинників, які заважають придбати таку машину. Modulo Advantage є простою машиною, що розрахована для невеликих ферм і тракторів потужністю ±110 к. с. Комплект складається із цистерни для гною обсягом приблизно 11 тис. літрів, на яку навішено штангу Pendislide Basic із шириною захвату 7,5 м. Ця штанга є останньою розробкою компанії й забезпечує найвищу продуктивність за мінімальної технічної складності. Для цього штангу оснащено автоматичним керуванням і розподільником Scalper. До комплектації також додано зносостійкі сошники з ерталону, які створюють постійний тиск на ґрунт завдяки системі пружних пластин. Розсуваючи рослинність, сошники забезпечують точне потрапляння рідкого гною до коріння, не забризкуючи гноєм самі рослини. 

 

Перелік характеристик нового комплекту на цьому не закінчується, бо особлива увага була приділена вибору шин. Одновісну цистерну «взуто» в шини Alliance 800/65R32 (профіль 360), що витримують навантаження 9900 кг на колесо за швидкості 40 км/год. У разі потреби цистерну можна укомплектувати насосним фронтальним рукавом Jumbo для закачування гною зі стаціонарних місткостей.  

 

Виготовлення на надсучасному заводі  

 

Агрегат Modulo Advantage є яскравим прикладом того, як компанія JOSKIN створила просте й висококласне обладнання за меншою ціною, і до того ж без жодних наслідків для якості. Для цього компанія зробила ставку на потокове виробництво, що раніше не застосовували в підрозділі цистерн для рідкої органіки. Modulo Advantage будуть збирати на окремій складальній лінії, а складники планується виробляти великими серіями. Випуск першої партії заплановано на липень 2019 року.  

 

Повномасштабний випуск цієї моделі надасть можливість купувати сировину за вигіднішою ціною й ефективніше використовувати ресурси завдяки застосуванню автоматизованих верстатів. Отримана економія вплине на ціну продажу й дасть змогу запропонувати високоякісний продукт за ціною стандартного. До речі, кажучи про ціну: JOSKIN запропонує Modulo Advantage за ціною 34 990 євро без ПДВ, тобто за небаченою раніше ціною для цистерни full options (максимальна комплектація, але без насосного рукава) в комплекті із задньою штангою. З такою пропозицією компанія JOSKIN прагне надати всім без винятку аграріям таку саму ефективність унесення рідких органічних добрив, як і з великою цистерною для інтенсивного внесення, що, у свою чергу, дасть можливість досягти спільної мети — рентабельного, стабільного й відповідального сільського господарства.   

 

 

Владислав Олійник 

журнал “The Ukrainian Farmer”, лютий 2019 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ