Овочі-Ягоди-Сад

Долаємо моніліоз

Долаємо моніліоз

Правильна агротехніка і вчасне, від початку фази рожевий бутон, внесення фунгіцидів захистять сад абрикоса від моніліозу.

 

Найпоширенішою та найбільш шкідливою хворобою абрикоса у всіх зонах його вирощування є моніліоз. У роки епіфітотій хвороби недобір урожаю сягає 70–80%. Правильна боротьба з моніліозом гарантуватиме надійний захист абрикоса від решти грибних хвороб. У останні роки спостерігається сильне ураження пагонів абрикоса моніліальним опіком. На це є кілька причин. Передусім впливають надзвичайно теплі зими, під час яких у насадженнях зберігається інфекційний запас. Якщо ж морози опускаються нижче від –20…–22 °C, то збудник хвороби гине навіть у старих гілках. Ще один несприятливий чинник — ранні весни, коли під час цвітіння абрикоса стоїть волога та прохолодна погода. Такі умови сприяють поширенню інфекції, бо в абрикоса зараження монілією відбувається через приймочку маточки і пиляки. Впливає й глобальне потепління зимово-весняного періоду: воно призвело до більш раннього, порівняно з 1980–1990 рр., спороношення збудника Monilia cinerea Bonord. Призначаючи терміни обробок, слід на це зважати.

 

Важливо дотримуватись агротехніки. Це профілактика, завдяки якій у саду створяться несприятливі для розвитку інфекції умови. Слід подбати й про знищення джерел інфекції, зокрема, про обрізку хворих пагонів і всохлих гілок. Її виконують восени та через 14–20 днів після цвітіння культури, зрізи роблять із захватом 15–20 см здорової тканини. Біологічна ефективність процедури сягає 60%. Не менш важливою є боротьба із садовими довгоносиками, плодожерками та іншими шкідниками, що псують плоди. Спори збудника потрапляють у плоди через пошкодження й заражають їх сірою гниллю. Утворюється падалиця або сухі муміфіковані плоди, в обох варіантах це потужні джерела інфекції. Саме тому регулярне збирання й знищення падалиці (заорювання тощо) — дієвий спосіб зменшити силу інфекції. З цих самих міркувань варто уникати механічних пошкоджень плодів під час збирання врожаю. Омолоджування пошкоджених дерев абрикоса є високоефективним заходом в оздоровленні занедбаних насаджень. Його доцільно виконувати в роки, коли хвороба має сильний прояв і під її впливом гинуть майже всі квітки.

 

Якщо рослини отримують вдосталь сонячних променів, погода — тепла (температура +28…+30 °C), а відносна вологість повітря нижча ніж 63%, розвиток конідіального спороношення гриба в насадженнях пригнічується. Це пояснюється тим, що конідіальні подушечки перегріваються, підсихають, виснажуються, внаслідок чого інтенсивність поширення конідій зменшується. Тому, щоб забезпечити рослинам добру вентиляцію, насадження не слід загущувати, також треба подбати, аби крона дерев була добре проріджена й освітлена.

 

Для захисту кісточкових культур від моніліозу застосовують хімічні засоби. Згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», у промислових насадженнях абрикоса можна вносити фунгіциди на основі: сульфату міді нормою 15–18 кг/га; 75% ципродинілу нормою 0,2–0,3 кг/га; суміші з 57% фосфату алюмінію та 8% фосфористої кислоти нормою 2 л/га; суміші з 38% ципродинілу із 25% флудіоксонілу нормою 0,75–1 кг/га; 80% каптану нормою 1,8–2,5 кг/га; суміші з 10% пенконазолу та 20% дифеконазолунормою 0,3–0,5 л/га; суміші з 10% крезоксим-метилу та 20% дифеноконазолу нормою 0,35 л/га; суміші з 27% боскаліду та 7% піраклостробіну нормою 1–1,25 кг/га. Обробки слід виконувати навесні, у кілька етапів: на початку фази рожевий бутон, перед цвітінням і після нього. Ефективність обробок у цей період досягає 70–95%. Під час цвітіння абрикоса дозволено застосовувати фунгіцид на основі суміші з 27% боскаліду та 7% піраклостробіну. У період цвітіння культури ефективними в захисті від моніліозу (85–90%) будуть обробки саду біопрепаратами на основі: бактерії Pseudomonas aureofaciens; бактерії Bacillus subtilis; гриба Trichoderma lignorum.

 

Людмила Нагорна, канд. с.-г. наук,

МДСС імені М. Ф. Сидоренка ІС НААН

журнал “Садівництво по-українськи”, лютий 2018 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».  

 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ