Овочі-Ягоди-Сад

Чому багато нетоварної моркви?

Чому багато нетоварної моркви?

Купуючи насіння моркви, виробники розраховують отримати гарні, вирівняні коренеплоди. Однак це вдається не завжди, часто коренеплоди моркви формуються неоднакового розміру, розгалужені або тріснуті. Головною причиною невдачі більшість фермерів вважає неякісне насіння, хоча причини появи коренеплодів нестандартних розмірів та форми криються зовсім в іншому.

  

«Кострубатість» та тріщини на коренеплодах

 

Причину «кострубатості» моркви й появи тріщин на коренеплодах залежно від якості насіння розглядати не будемо, оскільки насіння більшою мірою впливає на схожість та рівномірність розміщення рослин у рядку. Окрім того, під час передачі новостворених сортів чи гібридів моркви у виробництво вони оцінюються за відсотком виходу товарних коренеплодів, тож матеріали з низьким показником за цією ознакою бракуються.

 

Розглянемо основні помилки в технології вирощування моркви, які є причиною появи тріщин на коренеплодах, викривлення плодів та наростання декількох корінців. Тріщини коренеплодів можуть виникати внаслідок недотримання таких вимог:

 

• Порушення режиму забезпечення ґрунту вологою (нерегулярні чи нерівномірні поливи). Ділянка, де вирощується морква, повинна бути в міру забезпечена вологою від появи сходів до збирання врожаю. Це пов’язано з тим, що на початку періоду вегетації ґрунт зазвичай достатньо зволожений завдяки таненню снігу, весняним дощам або штучним поливам. За таких умов рослини моркви активно ростуть, а тканини коренеплодів інтенсивно розвиваються. Якщо в подальшому відсутні опади або зрошення ґрунту, розвиток коренеплодів не зупиняється, але клітини тканин зменшуються. За рясних дощів чи передозування вологи під час поливу тканини коренеплодів різко наповнюються вологою і розширюються. Клітини тканин, не витримуючи навантаження, лопаються, викликаючи тріщини коренеплоду.

 

• Порушення системи живлення. Коренеплоди моркви дуже чутливі до кількості основних елементів живлення в ґрунті. Для отримання високих урожаїв з високим відсотком товарних коренеплодів в основне удобрення моркви вносять N60-90P90K90, навіть якщо під попередник була внесена органіка. В умовах штучного вологозабезпечення норма мінерального живлення дещо інша — N90P120K120. Перевищення норм живлення є причиною появи тріщин на коренеплодах. Внесення свіжого гною восени безпосередньо на ділянках, призначених для посіву моркви, також викликає розтріскування коренеплодів.

 

• Ґрунт земельної ділянки також може бути причиною тріщин на коренеплодах. Морква полюбляє легкі, пухкі піщані та супіщані ґрунти. За вирощування на полях із глинистими ґрунтами коренеплоди розтріскуються від надмірного тиску ґрунту (коренеплід не спроможний розширити ґрунт навколо себе). Стан ґрунту (наявність грудок, камінців тощо) може стати причиною викривлення коренеплодів, вони змінюватимуть напрям росту коренеплоду.

 

• Якщо врожай зібраний несвоєчасно, коренеплоди моркви розтріскуються від передозрівання. Це найбільше стосується ранніх сортів. Тріщини на плодах під час збирання врожаю можуть з’явитися безпосередньо після поливу або після рясних дощів. За два тижні до збирання коренеплодів поливи припиняють.

 

«Хвостата» морква

 

Коренеплоди з кількома корінцями іноді називають «хвостатою морквою», таке трапляється через пошкодження корінця рослини на початку вегетації. Головні причини пошкодження:

 

• пересихання ґрунту після посіву, до появи перших паростків або на початку розвитку рослин (за таких умов корінець гине, повторне відростання призводить до утворення кількох корінців);

 

• запізнення із прорідженням рослин після появи сходів або неякісне його проведення: рекомендовано перше проріджування проводити через 10–15 днів після появи сходів, залишаючи добре розвинені рослини на відстані 1,5–3 см, а друге проріджування — через 18–20 днів після першого, залишаючи рослини на відстані 4–6 см;

 

• пошкодження кореневої системи ґрунтовими шкідниками на початкових етапах вегетації (наприклад вовчком або дротяником);

 

• внесення перед посівом вапна або попелу, адже деякі мікроелементи, що застосовуються для підживлення (особливо хлористий калій та кальцій) також є причиною «хвостатості».

 

Як підвищити товарність

 

Для отримання коренеплодів привабливої форми посів моркви повинен бути рівномірним. Насіння висівають у вологий ґрунт на глибину до 2 см з нормою висіву 100–200 насінин на погонний метр за умови схожості насіння не менше 75%. При цьому не допускають пересихання ґрунту або різкого перезволоження.

 

Поливають моркву не під корінь, а в борозенки міжрядь. Якщо в місцевості, де вирощують моркву, випадають часті дощі, досвідчені виробники висаджують у міжряддях моркви салат або кольорову капусту, які використовують залишки вологи для свого росту й розвитку.

 

У разі штучного вологозабезпечення проводять рясні та часті поливи на початкових фазах розвитку моркви, у подальшому збільшують норму виливу, але зменшують періодичність. Сформовані коренеплоди не варто поливати навіть під час посухи.

 

За вирощування сортів моркви з подовженим коренеплодом (сортотипи Нантська, Берлікум та Флаке) слід застосовувати гребеневий спосіб посіву. На глинистих ґрунтах такі сортотипи не варто висівати, краще віддати перевагу ранньостиглим сортотипам Паризька каротель, Амстердамська та Шантане.

 

І головне — вчасно збирати врожай.

 

 

Дмитро Адаменко, канд. с.-г. наук

Уманський національний університет садівництва

журнал “Плантатор”, березень 2018 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі
Плантатор
Плантатор
Плантатор
2
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ